21/04/2014 | Yazar: Ömer Akpınar

"Parlayan Çocuklar" çocuk dergisi, 6. yaşına Nisan ayında yayınlanan ‘Toplumsal Cinsiyet ve LGBTİ Hakları’ özel sayısıyla girdi.

Parlayan Çocuklar ‘Toplumsal Cinsiyet ve LGBTİ Hakları’ Sayısıyla Çıktı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Parlayan Çocuklar, Tarlabaşı Toplum Merkezi’nin çocuk haklarını tartışmak için çocuklarla birlikte çıkardığı bir dergi. Geçen yıl yaşadığı malî krizle bir süre yayına ara verse de 6. yaşına Nisan ayında yayınlanan “Toplumsal Cinsiyet ve LGBTİ Hakları” özel sayısıyla girdi. kaosGL.org olarak biz de derginin son sayısından hareketle Tarlabaşı Toplum Merkezi’nden Ceren Suntekin’le görüştük.
 
Ceren, derginin bu son sayısını nasıl bir ihtiyaçtan yola çıkarak hazırladınız?
Tarlabaşı’nda çocuklar evde, sokakta ve okulda cinsiyet eşitsizliğine bağlı ayrımcılığı sıkça yaşıyorlar. Gerçi bu sadece Tarlabaşı’nda değil, Türkiye’nin genelinde yaşanan büyük bir sorun. Kültür, ahlak, eğitim sistemi, aile gibi kutsal addedilen, sorgulamaya kapalı gösterilen değerler kısmen daha savunmasız olan çocukları daha çok etkiliyor. Onlar pratik olarak hayatlarının her alanında kız ya da oğlan oldukları için yapamadıkları ya da yapmak zorunda bırakıldıkları tutum ve davranışlar içinde bırakılıyorlar. Ne tartışırsak tartışalım bu baskı ve ayrımcılık her çocuk için büyük travmalar yaratıyor. Ve biz çocukların en çok mutlu olmalarını istiyoruz.
 
Bu sayı için nasıl bir hazırlık sürecinden geçtiniz?
Yaklaşık sekiz aydır çocuklarla toplumsal cinsiyet eşitliği, LGBTİ hakları, ahlak, namus, onur, ifade özgürlüğü kavramlarını, hayvan hakları ve doğayı konuşuyor, gündemi takip ediyoruz. Ayrıca Tarlabaşı cinsiyet kimliği olarak da farklı grupların bir arada yaşadığı bir bölge. Çocuklar çevrelerinde çok sık trans kimlikler de görüyor. Onların çevrelerinde olup bitenleri önyargısız değerlendirmelerine olanak sağlayacak doğru bilgilendirmelere ihtiyaç duyabileceklerini görüyoruz.
 
Bu dergi basılmadan önce Tarlabaşı’ndaki kentsel dönüşüm alanı tamamıyla boşaltılmış, savaştan kaçan Suriyeliler Tarlabaşı’na yerleşmeye başlamış, Gezi direnişi yaşanmış, Barış süreci uzamış, mahallecek onlarca kez biber gazı altında kalmıştık. Bütün bunları çocuklar birlikte yaşadık. Dergide çocukların cinsiyetleri nedeniyle evde ve okulda yaşadıkları sıkıntıları ve çocukların gözünden gündemi anlattık. Kavramları ve aslında yaşanan tüm problemlerin bir insan hakkı ihlali olduğunu bilmeleri benim gözlemime göre onları güçlendiriyor. Artık okulda öğretmenlerini “bayan değil, kadın” diye uyarıyor; biz kızlar ve oğlanlar birlikte futbol oynayacağız diye itiraz ediyorlar. Bence bunlar harika!
 
Derginin ana teması dışında genelde Türkiye’deki çocuk dergilerinde kolay kolay yer edinemeyen başka hangi konulara değindiniz?
Toplumsal cinsiyet ve LGBTİ hakları dışında dergide çocukların kendi Gezi manifestoları, TTM gençlik orkestrası ve mahalledeki esnafla yaptıkları röportajlar, bilmece, duyurular, çektikleri fotoğraflar ve “uzaylılar bir gün karşınıza çıksa onlara dünyayla ilgili ilk ne anlatmak istersiniz?” adlı bir bölüm var. Yanıtlar harika, mutlaka okumanızı tavsiye ederim.
 
Dergi hangi yaş grubuna hitap ediyor? Nasıl kullanılabilir?
Dergi aslında bir yanıyla 10 yaş üstü çocukların rahatça anlayabileceği bir lgbti ve toplumsa cinsiyet kavramları sözlüğüne de döndü. Dergiyi ilgilenen sivil toplum örgütlerine gönderebiliriz. Ama asıl amaç çocuklara ulaşması. Biz burada her dergi basıldığında çocuklar aracılığıyla gittikleri okullara ve kendi akranlarına ulaştırıyoruz. Mahalleye gelen her çocuk da dergiyi alabilir.
 
Ayrıca dergiyle birlikte sloganlarını çocukların oluşturdukları "erkeler de pembe giyer", "kızlar da top oynar", "erkekler de çiçekli kıyafet giyer", "kızlar da sokağa tek başına çıkabilir" çıkartmaları yer alıyor.
 
Derginin ilerleyen sayılarında hangi konulara eğileceksiniz?
Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar Programına yaptığımız "Benim de söyleyeceklerim var" projesi ile üç aylık periyotlarda gündem ve çocukların belirledikleri konulara ek olarak engelli yaşam, çevre ve katı atık, çocuk dostu kentler ve erken evlilikler temaları derginin ilerleyen sayılarında yer alacak.
 
Parlayan Çocuklar dergisine ulaşmak için Tarlabaşı Toplum Merkezi Facebook sayfası ve Twitter hesabı üzerinden iletişime geçebilirsiniz. 

Etiketler: yaşam
İstihdam