13/08/2009 | Yazar: Anıl Üver

Belgrad’da, Gey-Lezbiyen Danışma Merkezi,  Sırp Futbol Kulüplerinin homofobiyi kınamaya yanaşmamalarından ötürü FIFA’ya Açık Mektup yazdı. 

Belgrad’da, Gey-Lezbiyen Danışma Merkezi,  Sırp Futbol Kulüplerinin homofobiyi kınamaya yanaşmamalarından ötürü FIFA’ya Açık Mektup yazdı. 

Sırbistan Futbol Federasyonu, ‘Partizan’ ve ‘Red Star Belgrade’ (Belgrad’ın Kızıl Yıldızı) kulüpleri, fanları tarafından yapılan homofobik söylemlerden ve eşcinsellerin öldürülmesine yönelik çağrılardan uzak durduklarına dair kamuoyuna henüz bir açıklama yapmadılar.
 
Belgrad’da bazı duvarlara Red Star Belgrade ve Partizan taraftarlarınca ‘ibnelere ölüm’ gibi grafitiler yazıldı. Birkaç hafta önce Sırbistan’ın Lezbiyen ve Gey Danışma Merkezi ve diğer STKlar, Sırbistan Futbol Federasyonu’na bu iki takımın yönetiminden kamuoyuna söz konusu duvar yazıları ile alakalı olmadıklarına ve bu tür homofobik yazıları kınadıklarına dair bir açıklama yapmaları çağrısında bulundular. Şu ana kadar bir gelişme olmadı.
 
Bu nefret yazıları Belgrad’da 20 Eylül’de yapılması planlanan Onur Yürüyüşüne yönelik yazılar. Şehirdeki ilk Onur Yürüyüşü 2001 yılında yapılmış ve adı geçen iki futbol kulübünün fanatikleri tarafından kanlı bir şekilde sabote edilmişti. Takımların yöneticileri susarak bu şiddeti dolaylı olarak desteklerken, fanlar Eylül’de yapılacak yürüyüşü aynı şekilde sabote etmeyi planlıyorlar.
 
Merkez, Predrag Azdejkovic imzalı açıklamasında, Sırbistan Futbol Federasyonu’na, Partizan ve Red Star Belgrade takımlarına fanları tarafından yazılan ‘eşcinsellere ölüm’ gibi şiddet içerikli bu yazılarla alakaları olmadıklarına dair kamuoyuna bir açıklama yapmaları yönünde baskı yapması için Uluslararası Futbol Federasyonu’na başvuruda bulunacaklarını belirtti.
 
Mektupta ayrıca Sırbistan’daki LGBT topluluğuna yönelik şiddet ve homofobiyle mücadele destek çağrısı da yapıldı.(AE)
 

Etiketler: yaşam, spor
İstihdam