11/02/2019 | Yazar: Aslı Alpar

Yeni Akit sadece Şubat ayının ilk haftasında LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı söylemi sürdürdüğü 3 haber yayımladı.

Pazartesi’den pazartesiye: Akit’in haftalık nefret seyri Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Yeni Akit sadece Şubat ayının ilk haftasında LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı söylemi sürdürdüğü 3 haber yayımladı.

Kaos GL Derneği’nin yayımladığı 2018 Medya İzleme Raporu’na göre, Yeni Akit gazetesi tamamı LGBTİ+’lara yönelik hak ihlali ve/veya önyargı içeren 111 haber, söyleşi ya da köşe yazısı yayınladı.

Rapor’da Yeni Akit gazetesinin bir yılda yayınladığı içeriklerin tamamında LGBTİ+’lara yönelik hak ihlali tespit edildi, 111 metnin tamamında cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcı dil kullanıldı ve 97’sinde nefret söylemi yer aldı.

LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı söylemi yeni yılda da sürdüren Yeni Akit sadece Şubat ayının ilk haftasında LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı söylemi sürdürdüğü 3 haber yayımladı. Bu haberleri kaosGL.org okurları için derledik.

“Yarısı eşcinsel”

Akit’te 4 Şubat Pazartesi günü yayımlanan Aydemir Hüdai imzalı “Ey ABD senin kulağına küpe olsun” başlıklı köşe yazısı Amerika’daki gençlerin yarısının “alkolik, eşcinsel, cinsi sapık” olduğunu iddia ediyor ve eşcinsellere yönelik ayrımcı söylemde bulunuyor.

“Cinsi sapkınlara destek veren…”

Aynı gün Akit’in yayımladığı bir başka nefret söylemi içeren haber Faruk Arslan imzalı. Arslan 31 Mart’ta gerçekleşecek yerel seçimler öncesinde cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığına karşı mücadele eden belediyelere sahip Cumhuriyet Halk Partisi’ni (CHP) hedef gösteriyor. Arslan haberde, “Feministlerle birlikte ‘kadına şiddet’ argümanını aile birliğini bozmak için malzeme olarak kullanan ve LGBT'li cinsi sapkınlara destek veren CHP” diyor.

“Gelsin gaylik, lezbiyenlik”

Akit’te bugün ise Ali İhsan Karahasanoğlu, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılığını yasaklayan İstanbul Sözleşmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliği derslerini hedef alıyor.

Karahasanoğlu yazıda İstanbul Sözleşmesi için “vahim bir hata” toplumsal cinsiyet eşitliği dersleri için de “Gelsin gaylik.. Gelsin lezbiyenlik.. Gelsin ahlakdışı ilişkiler..” diyor. 

Cinsiyet eşitliği, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine yönelik ayrımcılığın ortadan kalmasını talep edenleri de Yüksek Öğrenim Kurumu’na şikâyet ediyor ve bu dersleri hedef göstererek, derslerin kapatılmasını istiyor. Karahasanoğlu'na tüm bunlar yetinmiyor, üniversitelerde açılan LGBTİ+ kulüplerini de hedef gösteriyor: “Nitekim, sokak gösterilerinde yapılanlar bunlar.. İstanbul, Taksim ile sınırlı gösteriler.. Özel üniversitelerde açılan klüpler.. Şimdi isteniliyor ki, üniversitelere sokulsun.. Devlet üniversitelerinde de yaygınlaştınlsın.. Talebimiz YÖK'ten.. Madem siz bu derdi açtınız. Şimdi yeni bir karar ile, bu derdi ortadan kaldırınız..”

“Homolar kudurdu”

Gazetenin bugün yayımladığı bir diğer haber de Faruk Arslan imzalı. Haber “AB’nin beslediği homolar kudurdu” başlığını taşıyor.

Başından sonuna nefret söylemi içeren haberde “Sosyolojik hiçbir karşılıkları olmadığı halde, sapkın fiillerini topluma dayatmak için her türlü provokatif faaliyete imza atan LGBTİ'liler yüzsüzlükte de sınır tanımıyor” deniyor ve Kaos GL Derneği’nin “Türkiye'deki sapkınların çatı kuruluşu” olduğu iddia ediliyor.

Kaos GL Derneği’nin Yeni Akit gazetesinin LGBTİ+ları ve Kaos GL’yi hedef gösteren, nefret söylemi içeren ayrımcı haberleri hakkında suç duyurusunda bulunması üzerine hazırlanan haber dahi nefret söylemi içeriyor.

Kaos GL Derneği 10 yıldır medyayı izliyor

Kaos GL Derneği 10 yıldır lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve intersekslerin (LGBTİ) medyada yer alış biçimlerini izliyor. Her yıl yayınladığı medya izleme raporları ile hem medyadaki ayrımcı söylem, nefret söylemi, nefret suçu ve önyargıya dikkat çekmeye çalışıyor hem de medyada seyri takip ediyor. Derneğin 2018 yılına ait Medya Raporu'na buradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: medya
İstihdam