12/09/2011 | Yazar: Kaos GL

Petrol-İş’in 17-18 Eylül’de yapılacak 26. Olağan Genel Kurulu’nda sendika, tüzüğünde kadın erkek eşitliğini gözeten yeni maddeler koyarak değişiklik yapmayı hedefliyor.

Petrol-İş Sendikasında Kadın Beyanı Esas Alınacak Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Petrol-İş’in 17-18 Eylül’de yapılacak 26. Olağan Genel Kurulu’nda sendika, tüzüğünde kadın erkek eşitliğini gözeten yeni maddeler koyarak değişiklik yapmayı hedefliyor.
Petrol-İş Kadın Dergisi çatısı altında çalışmalarını sürdüren Petrol-İş’ten kadınlar ana tüzükteki cinsiyetçi ifadelerden arındırdıkları ve kadın erkek eşitliğini gözeten yeni maddeler ekledikleri değişiklikleri Genel Kurul’a götürmeye hazırlanıyor. 
 
Genel Kurul’a sunulacak değişikliklere göre ana tüzüğün 4. Maddesi r fıkrasına eklenecek “Kadın-erkek eşitliğini savunmak, bu eşitliğin inşası için evde, işyerinde ve sendikada gereken her türlü önlemin alınması ve uygulanması için çaba sarf etmek, bu amaçla kadın büroları ve komisyonları kurmak, kadına yönelik her türlü şiddete karşı mücadele etmek” ibaresiyle sendikanın görev ve yetkilerine bir yenisi daha ekleniyor. 
 
Merkez Yönetim Kurulunun Görev ve Yetkileri’nin tanımlandığı 23. maddeye “Kadın-erkek eşitliğini sağlamak amacıyla toplumsal cinsiyet eğitimleri vermek, kadın büroları ve komisyonları kurmak” şeklinde bir bölüm konuluyor. 
 
Kadın beyanı esastır 
Disiplin cezaları arasına kadına yönelik cinsel taciz, mobbing ve şiddet uygulama suçları için cezalar öngören taslak ayrıca kadına yönelik şikâyetlerde kadın beyanının esas alınması ilkesinin benimsenmesi geçiriliyor. 
 
Sendika, gelecek 4 yıllık dönem için kadınlar tarafından oluşturulan eylem planını ise şöyle sunuyor: 
“-Petrol-İş Sendikası kadınlara yönelik her türlü ayrımcılığa karşıdır, toplumsal cinsiyet eşitliğine kararlılıkla bağlıdır. 
 
- Sendikamız kadın işçilerin hem evde hem işte kadınlık durumlarından kaynaklanan farklı bir ezilme pratikleri olduğunun bilincindedir. Kadın politikası bu bilinç üzerinde şekillenir. 
 
- Kadın ve eşitlik çalışmaları bağlamında sendika üyesi kadınlara yönelik güçlendirici özerk kadın eğitimleri yapacağız. 
 
- Genel Eğitim Programında yer alan “Toplumsal Cinsiyet” eğitimi derslerini sürdürür bu eğitimlerde kadın üyelerin daha fazla yer almasını sağlamak için gerekli önlemleri alacaktır. 
 
- Sendikamız kadınlara yönelik veri, bilgi toplamayı önemsiyor ve toplumsal cinsiyet esaslı istatistiklerin oluşturulması için önümüzdeki dönemde de çalışmalarını sürdürmeyi hedefliyor. 
 
- Sendikamız toplumsal cinsiyet eşitliği politikasının gündelik yaşam pratikleri içinde gelişip güçleneceğine inanıyor. Bu çerçeveden hareketle yönetimlerde ve karar organlıklarında kadın katılımını artırmak için gerekli önlemlerin alınmasını destekliyor. 
 
- Sendikamız “eşdeğerde işe eşit ücret prensibini” benimsiyor. Kadın erkek arasındaki ücret ayrımcılığının kalkması için mücadele veriyor. 
 
- Petrol-İş Sendikası İşyerinde kadınlara yönelik cinsel tacizle mücadele etmeyi hedefleri arasında görüyor. Ve toplu iş sözleşmelerde İş Kanunu’nun 24b ve 25 c maddelerinin yer almasını teyit ediyor. 
 
- Sendikamız son dönemlerde artan muhafazakârlıkla birlikte hızla yükselen kadın cinayetlerine karşı ses çıkarmanın sendikal bir görev olduğunu düşünüyor. 25 Kasım 2011’de Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Gününde, Yaşama hakkı en temel insan hakkıdır: Kadın cinayetlerine son başlığı altında dost sendikalarla birlikte ülke çapında bir kampanya başlatmayı hedefliyoruz.” (Sendika.Org)

Etiketler: kadın
İstihdam