05/12/2014 | Yazar: Yıldız Tar

Savcı Pınar Selek hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemini yineledi.

Pınar Selek’e yine müebbet istemi: ‘Süreç psikolojik işkenceye döndü!’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Mısır Çarşısı davasının bugün görülen duruşmasında Savcı Pınar Selek hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemini yineledi. Yazar Karin Karakaşlı duruşmaya, “Sürecin kendisi psikolojik işkenceye dönüşmüş durumda” ifadeleriyle tepki gösterdi.
 
Sosyolog Pınar Selek’in yeniden yargılandığı Mısır Çarşısı davası bugün İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Cumhuriyet Savcısı mütalaasında Selek’in ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasını istedi.
 
Selek’in avukatları ise, bütün delilleri tartışmak üzere Mahkeme’den ek süre talep etti. Dava 19 Aralık’a ertelendi.
 
Pınar Selek’e adalet için bir araya gelen Hâlâ Tanığız Platformu’ndan gazeteci, yazar Karin Karakaşlı; duruşmayı KaosGL.org’a değerlendirdi.
 
“Savcı mütalaasını gerekçesiz açıkladı”
 
Savcının mütalaasını delilleri ve süreci yeniden inceleyerek gerekçeli bir şekilde açıklaması gerektiğini hatırlatan Karakaşlı, “Savcı gerekçesiz olarak mütalaayı tekrarladı. Bütün bu dava konusu olan her şeyin delili ile beraber gözden geçirilerek bu mütalaanın verilmesi gerekiyordu. Pınar hakkındaki bütün iddialar savunma makamı tarafından zaten çürütülmüş ve üç kez beraatle sonuçlanmıştı” dedi.
 
Karakaşlı avukatların 19 Aralık’taki duruşmada ortada yeni hiçbir ek inceleme olmadığı için beraatle sonuçlanmış savunmayı tekrarlayacağını söyledi.
 
“Geciktirilmiş adalet bizatihi cezadır!”
 
Yurtdışından kalabalık bir heyetin de takip ettiği duruşmanın ve dava sürecinin “psikolojik işkenceye” dönüştüğünü de vurgulayan Karakaşlı şunları kaydetti:
 
“Sürecin kendisi psikolojik işkenceye dönüşmüş durumda. Beraat denilen şey bir kez olur ancak biz bu davanın bu kadar uzamasını anlamakta zorlanıyoruz. On altı yıl yokmuşçasına yeniden dava görülecek. Geciktirilmiş olan adaletin bizatihi kendisi bir cezadır. Bir an önce nihai beraati bekliyoruz.”
 
Ne olmuştu?
 
Pınar Selek’in yargılandığı Mısır Çarşısı davasında Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin müebbet hapis kararını bozmasının ardından yargı süreci yeniden başlamıştı. İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi ise 3 Ekim’de görülen son duruşmada Yargıtay bozma kararına uyarak Pınar Selek hakkında verilmiş olan mahkumiyet kararını ve yakalama kararını ortadan kaldırmıştı.
 
Hâlâ Tanığız Platformu da duruşma öncesinde Çağlayan Adliyesi önünde basın açıklaması yapmış ve “On altı yılın hesabını tutuyoruz. Nihai beraate kadar buradayız. Nihai beraate kadar bu davanın takipçisiyiz” demişti. 

Etiketler: insan hakları
İstihdam