26/01/2010 | Yazar: Kaos GL

Yeni filminin gelmesiyle yabancısı olmadığımız bir tartışmaya da malz

Polemik: ‘Sherlock Holmes Eşcinsel mi, Biseksüel mi, Aseksüel mi?’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Yeni filminin gelmesiyle yabancısı olmadığımız bir tartışmaya da malzeme oldu Sherlock Holmes; 'yoksa gey mi' tartışmasına... Bu tartışmanın daha önce de yaşandığı söyleniyor. Billy Wilder'in 1978'de 'Sherlock Holes'un Özel Yaşamı' kitabından aynı adla sinemaya uyarladığı yapımda da ünlü dedektif hakkında eşcinsel imalarında bulunulmuş ve bu durum tartışma yaratmış. Aslında dedektifin eşcinselliği mevzusu Guy Ritchie'nin yeni filminde özellikle vurgulanan bir durum değil. Sadece bir-iki sahnede, (örneğin Sherlock Holmes'un dostu Dr. Watson'un evlilik çabalarını sabote etmeye çalıştığı sırada), böyle bir soru akla takılabilir. O da eğer Robert Downey Jr.'ın açıklamalarından çıkan tartışmalar aklınızdaysa...

 
David Letterman’ın şovuna katılan Robert Downey Jr., ünlü şovmenin Holmes ile yardımcısı Dr. Watson arasında “farklı seviyede bir ilişki” olup olmadığını sorması üzerine “Yani eşcinseller mi demek istiyorsun?” demiş, filmden Holmes’un güreş yaptığı bir sahnenin gösterilmesinin ardından Downey Jr., dedektifin eşcinsel olup olmadığına seyircilerin karar vermesini istemiş; ayrıca, Dr Watson’ın Holmes’la ilişkisini gizlemek için nişanlanmış olabileceğini de söylemişti. Arkasından Daily Telegraph gazetesi, Hollywood kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Guy Ritchie’nin yönettiği filmin yapımcılarının bu imadan çok rahatsız olduklarını yazdı.
 
Film eleştirmeni Michael Medved ise “seyircilerin, eşcinsel olmayan iki yıldızın, eşcinsel karakterleri canlandırması için ‘fokur fokur kaynayan’ bir açlık hissetmediği” ve bu filmi çeken kişilerin “sansasyon yaratmaya çalıştıkları” görüşünde. “Holmes ve Watson’u eşcinsel yapmaları, seyircilerin üçte ikisini kaybedecekleri anlamına geliyor. Downey Jr.’un Law’la sevişmesini görmeye kim gider? Filmin kadınlar için hiçbir çekiciliği olmayacak” diye devam ederken, Eşcinsel dergisi The Advocate haberin altına, Medved’in geri kalan “üçte bir”le kimi kastettiğini belirtmediğini ekledi.
 
Polisiyeler konusunda uzman, yazar ve çevirmen Erol Üyepazarcı'ya göreyse ne film ne de orijinal Sherlock Holmes maceraları böyle bir sonuç için ipucu veriyor. Holmes'un aseksüel biri olduğunu söylüyor Üyepazarcı. Conan Doyle'un yazdığı dört roman ve 56 uzun hikayede kadınlarla ilişkisine yer verilmemiş. Onu etkileyen sadece bir kadın var; Irene Adler. 'Bohemya'da bir Skandal'da yer alıyor ve zekasıyla Holmes'u etkiliyor. Dedektifin her zaman karmakarışık masası üzerinde çerçeveli resmini kaldırmadığı bir kişi Adler. O derece etkilenmiş anlayacağınız. Holmes'un hayatındaki bu tek kadın karakterin yeni filmde de kendisine yer bulduğunu görüyoruz.
 
Reha Muhtar’da bu tartışmalara katıldı ve gazetedeki köşesinde yazdı: “Yönetmen bu filmde, Sherlock Holmes’de öyle bir vücut dili kullanıyor ki, ünlü dedektifin ‘eşcinsel, daha doğrusu biseksüel’ olduğu duygusunu uyandırıyor izleyicide... Evlenmeye karar veren Dr. Watson’un nişanlısını öyle bir sorgulayışı, erkek yardımcısının evden ayrılmasına öyle bir karşı çıkışı var ki izleyicide ister istemez, ‘Hiç kimse sadece bir erkek arkadaş ve partner için bu kadar ısrarcı olmaz... Bu işin altında başka bir bit yeniği var...’ duygusunu uyandırıyor... Elbette, psikolojik olarak depresif ve antisosyal özellikler taşıdığı biliniyor Sherlock Holmes karakterinin... Ve elbette bu hali, onu Dr. Watson’a karşı ‘inanılmaz bağımlı’ yapıyor... Bunlar gerçek... Ancak kadınlarla ilişkileri, daha doğrusu ilişkisizliği, Watson’a düşkünlüğü, onun nişanlısını paylayışı, Watson’ın evden ayrılışını kabullenemeyişini gördüğünüzde, ‘bu işte başka bir şeyler daha var’ duygusuna kapılıyorsunuz...”





Howard K. Elcock'un 1925 yılında basılmış The Illustrious Client, The Case Book of Sherlock Holmes kitabından




 
Sanırım 2009 yapımı Sherlock Holmes’i kendi gözlerimizle görüp değerlendirmek en iyisi olacak. İyi seyirler.
 


Etiketler: kültür sanat
nefret