06/03/2019 | Yazar: Kaos GL

Eskişehir’de gece kulübü iki trans kadın ve bir trans erkeğin kulübe girmesini engelledi. Polis, gece kulübü güvenliğinin şiddetine seyirci kaldı. Güvenlik görevlilerini değil, transları ters kelepçeyle gözaltına aldı.

Polis, gece kulübü güvenliğinin transfobik saldırısına seyirci kaldı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Eskişehir’de gece kulübü iki trans kadın ve bir trans erkeğin kulübe girmesini engelledi. Polis, gece kulübü güvenliğinin şiddetine seyirci kaldı. Güvenlik görevlilerini değil, transları ters kelepçeyle gözaltına aldı.

Eskişehir’deki 222 Park gece kulübü iki trans kadın ve bir trans erkeği mekana almadı. 5 Mart’ı 6 Mart’a bağlayan gece 00:30 sıralarında biri Pembe Hayat Yönetim Kurulu üyesi iki trans kadın ve Kocaeli LGBTİ+’danbir trans erkek gece kulübüne alınmadı.

Ayrımcılığa uğrayan transların KaosGL.org’a aktardıklarına göre yaşananlar şöyleydi:

Mekandan ayrımcılık

Kapıda duran güvenlikler “Mekanı kapatıyoruz” diyerek üç kişiyi uzaklaştırmak istedi. “Burası daha önce girdiğimiz bir mekan, şu an keyfi bir şekilde almıyorsunuz” dendiğinde güvenlikler “Sen girebilirsin ama arkadaşın giremez. İstediğimizi alırız istemediğimizi almayız” dedi.

Polis, güvenlikle şakalaştı

Mekana alınmayan translar polise haber verdi. Olay yerine gelen polis memurlarımekanın güvenlikleri ile şakalaşarak, “İstediklerini alırlar istemediklerini almazlar” dedi.

Güvenlik görevlilerinden şiddet

Ardından güvenlik görevlileri transları darp etti. Polis, şiddeti engellemedi ve transları ters kelepçe ile zorla polis aracına bindirerek Yunus Emre Devlet Hastanesi’ne götürdü. Polis memurları, darp edilen kişilerin cinsiyet kimlikleriyle dalga geçti. Aktivistler, yaşadıklarını kameraya çekmeye çalıştığında polis engelledi, kameraya el koyup görüntüleri sildi.

Ters kelepçe!

Hastanede translar elleri ters kelepçeli halde sağlık muayenesinden geçti. Muayene sonrası aynı araca bindirilen üç kişi karakola götürüldü ve ifade verdi. Karakolda, önce güvenlik görevlilerinin ardından polislerin en son ise ayrımcılık ve şiddete maruz bırakılan trans aktivistlerin ifadesi alındı. Pembe Hayat ve Kocaeli LGBTİ+ sürecin takipçisi olacğını duyurdu.

Mal ve hizmetlere erişimde ayrımcılık yasağı

Kaos GL Derneği hukuk danışmanlarından Av. Kerem Dikmen; mal ve hizmetlere erişimde ayrımcılık örneklerini, bir kişi LGBTİ+ diye mal ve hizmetlere erişiminin engellenmesinin neden ayrımcılık olduğunu ve mevzuatı şöyle anlatıyor:

“Mal ve hizmet, gündelik hayattaki ticari ve bireysel tüketime ilişkin her türlü metanın veya hizmetin genel adıdır. Örneğin bir avukat, ücret karşılığı avukatlık hizmeti verir. Bir eczacı ücret karşılığı ilaç verir. Mal ve hizmeti sağlayanın kamu otoritesi olup olmamasının bu hak veya yasak bakımından bir önemi bulunmamaktadır.

“Bir ev sahibi tarafından kiracı ile girişilen kiracılık ilişkisi, bir taksiciden satın alınan ulaşım hizmeti, bir kafede alınan eğlence hizmeti, hamamda alınan bir hizmet gibi, alışveriş faaliyetinin gündelik hayatta akla gelebilecek her türlü formu, mal ve hizmetlere erişimde ayrımcılığa uğramama hakkının konusunu teşkil edecektir.

“Konunun LGBTİ+'lar açısından anlamı, homofobik ya da transfobik bir motivasyonla LGBTİ+'lara mal veya hizmet sunumundan kaçınılmasıdır. Yani herkesin yapabildiği bir alışverişi LGBTİ+'ların yapamaması veya herkese kiralanan bir evin sırf, kiracının LGBTİ+ olduğu gerekçe gösterilerek kiralanmaktan kaçınılması, bu ayrımcılık çeşidinin birer örneğidir.”

Mal ve hizmetlere erişimde ayrımcılık yasağı hakkında detaylı bilgi için tıklayınız


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam