27/02/2014 | Yazar: Yıldız Tar

Polis Çanakkale’de eşcinsel bir kadının internette yazdıkları üzerinden babaannesine gidip, ‘Kızınız ’şey’ olmuş. Çanakkale’de kızınız gibi beş tane daha ’şey’ var’ dedi.

Polisten Eşcinsellere Fişleme: Kızınız Şey Olmuş! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Polis Çanakkale’de eşcinsel bir kadının internette yazdıkları üzerinden babaannesine gidip, “Kızınız ’şey’ olmuş. Çanakkale’de kızınız gibi beş tane daha ’şey’ var” dedi.
LGBTİ’lerin (lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve interseks) anayasal haklarının tanınmadığı, nefret cinayetlerine karşı önlem alınmadığı Türkiye’de ayrımcılık özel hayatın gizliliği ilkesini dahi ihlal ederek sınır tanımıyor.
 
Kızınız şey olmuş!
Güvenlik sebebiyle ismini vermek istemeyen eşcinsel bir kadının aktardıklarına göre polis kendisi ve sevgilisini telefon kayıtları ve yazdıkları üzerinden fişledi. Sevgilisinin babaannesine giderek, “Kızınız ’şey’ olmuş” diyen polis, Çanakkale’de beş kişiyi daha fişlediklerini itiraf etti.
 
İnternet yasası ardından fişleme...
İnternette sansür ve gözetleme yasasının onaylanmasının hemen ardından gerçekleşen olayın detaylarını fişlemeye maruz kalan eşcinsel kadın şöyle anlatıyor:
 
Üç polis memuru kız arkadaşımın Çanakkale’deki babaannesinin kapısını çalıyor. Babaanne kapıya çıkıp polislerle konuşmaya başlıyor. Polisler kız arkadaşımın orada olup olmadığını soruyor, babaannesi eğitim için başka bir şehirde olduğunu söylüyor.
 
Emir geldi hepsini soruşturacağız!
Polislerden biri “Çanakkalede kızınız gibi beş tane ’şey’ var” diyor. Babaanne “Ne oluyor” diye sorduğunda polis “Kızınız kadınlarla ilgili şeyler yazıyor, şey olmuş sizin kızınız. Emir geldi hepsini soruşturacağız” diyor.
 
Torununun eşcinsel olduğunu bilen babaanne durumu kurtarmak için, “Ben gerekeni yaparım, size iyi günler” diyip polisleri yolluyor.
 
Babaanne kız arkadaşımı arıyor, “Kızım sakin ol şimdi. Eve üç polis geldi, sen birşeyler yazmışsın herhalde bir yerlere kendinle ilgili. Neyse dikkatli olun kızım. Kız arkadaşını da uyar dikkatli olun evladım” diyor.
 
Kız arkadaşım arayıp ağlayarak durumu anlattı. Korktuğunu, bir süreliğine herşeyini kapattığını söylüyor. Beni uyarıyor, “Senin ailenin haberi yok ne olur dikkatli ol” diyor.”
 
Bu görevi kötüye kullanmaktır!
Polisin tavrını değerlendiren Kaos GL Hukuk Danışmanı Avukat Hayriye Kara durumu görevi kötüye kullanmak olarak değerlendirdi. Kara şöyle dedi:
 
Soruşturma yapılabilmesi için ortada bir suç şüphesi olması gerekiyor. Hukuken ifade için çağırılabilir ancak biraz önce de belirttiğim için ortada bir suç şüphesi olması gerekiyor. Onun dışında polisin kişinin kendisine değil adreste karşısına çıkan kişiye bilgi vermesi de hukuka aykırı aslında bu yıldırma politikası, sonuç olarak soruşturma yapmak için adrese gidildiğinde, kişinin o adreste bulunmadığı tespit edilir, kızınız şey olmuş soruşturuyoruz denmez."
 
"Aslında Türkiye’deki uygulamaya ve kolluğun tavrına baktığımızda, adrese gidip ’kızınız şey olmuş’ denmesi için ortada resmi bir soruşturmanın da olmasına gerek yok, bu tavır aileleri kullanarak yıldırmak için yapılıyor ayrıca kapıya gelen polisin bireysel inisiyatifi bile olabilir. Bu açıkça görevi kötüye kullanmak. Ne yazık ki şikayetçi olunsa dahi cezasızlık her yerde olduğu gibi burada da karşımıza çıkıyor.”
 
İlgili haberler:
 
 

Etiketler: insan hakları
nefret