03/02/2011 | Yazar: KAOS GL

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Sekreteri Kasım Birtek, Ankara Valiliği'ni "yasal, meşru ve demokratik hakkı engellemeye son vermeye" &

Polisten
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Sekreteri Kasım Birtek, Ankara Valiliği'ni "yasal, meşru ve demokratik hakkı engellemeye son vermeye" çağırdıysa da Ankara polisi, emek savunucularına biber gazı ve tazikli suyla müdahale etti. Polisin barikat kurduğu Ziya Gökalp Caddesi'nde 14.30 itibariyle çatışmalar sürüyor.
 
Çevik kuvvet ve panzerlerin oluşturduğu barikatı aşmaya çalışan eylemciler tasarının görüşüldüğü Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) etrafında bir insan zinciri oluşturmaya ve seslerini duyurmaya kararlı.
 
Eylemci grubundan bazıları polise taşla karşılık veriyor. Protestoculardan bazıları yaralandı. Gazdan etkilenenler arasında TEKEL eyleminde de aynı durumla karşılaşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili Çetin Soysal da var.
 
Valiliğin "Torba Yasa"nın Meclis önünde protesto edilmesini yasadışı ilan etme çabasına son vermesini isteyen Birtek, " Emekçiler ne o torbaya girecek ne de haklarını koruma mücadelesinden vazgeçecektir" demişti.
 
İstanbul, İzmir, Diyarbakır ve Trabzon kollarından başlatılan ve 81 ili kapsayan Ankara yürüyüşünde bugün tasarının görüşüldüğü Meclisi etrafında bir insan zinciri oluşturulmak isteniyordu.
 
Çerkezoğlu: Çok yoğun güvenlik önlemi var
İstanbul Tabip Odası İstanbul genel sekreteri Ali Çerkezoğlu, sabah 10.30 itibariyle bianet'e, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), KESK ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliği'ne (TTB) bağlı emek savunucularının kendi örgüt merkezlerinin önünde beklemekte olduğunu bildirmiş, yoğun güvenlik önlemleri olduğuna dikkat çekmişti.
 
Keskin: Yürüyüş başladı, polis anons yapıyor
Ardından Kolej Meydanı'nda toplanan eylemciler Ziya Gökalp Caddesi üzerinden meclise doğru yürüyüşe geçmişti. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültessi (İlef) Gazetecilik bölümü öğrencisi Gökhan Keskin bianet'e burada barikat kuran polisin eylemecilerin dağılması için, "yaptığınız eylem yasal değildir" anonsu yaptığını bildirmişti.
 
Ancak hükümetin emek hakları savunucularının Meclise yaklaştırılmayacağına dönük açıklaması gerginliğe işaret ediyor. Barikat kuran polis karşı karşıya kaldığı emek savunucularına biber gazıyla müdahale etti.
 
"Hukuksuz eylemlere müsamaha gösteremeyiz"
Valilik gibi İçişleri Bakanı Beşir Atalay da Meclis çevresinde hiçbir gösteri, yürüyüş ve toplantı yapılamayacağına ilişkin kanunu hatırlattı.
 
Atalay, "Sendikalar, hiçbir resmi bildirim içinde olmadan 'Meclis'i kuşatacağız' gibi ileri ifadeler kullanıyorlar. Bu tür hukuksuz eylemlere müsamaha göstermemiz söz konusu olamaz" dedi.
 
TBMM'de kapalı oturum
Diğer yandan, "Torba" yasa tasarısının Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmesi sırasında Cumhuriyet halk Partlisi'nden (CHP) üyelerin verdiği bir önergenin kabul edilmesi üzerine kapalı oturum yapıldı. Kapalı oturum 10 dakika sürdü.
 
Önerge "Torba" tasarının üçüncü bölümünde yer alan "sigortalı ve hak sahiplerine yapılacak ücret artışları"nı düzenleyen maddenin görüşülmesi öncesinde verildi. Önergeyi CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce ve arkadaşları verdi.


Etiketler: insan hakları
İstihdam