24/07/2015 | Yazar: Yıldız Tar

Transların hormon terapisine başlamadan ya da ameliyat olmadan yeni doğum belgesine sahip olmasını sağlayan yasa tasarısı Polonya Parlamentosu’ndan geçti.

Polonya Parlamentosu’ndan transları tanıyan ilk yasaya onay Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Transların hormon terapisine başlamadan ya da ameliyat olmadan yeni doğum belgesine sahip olmasını sağlayan yasa tasarısı Polonya Parlamentosu’ndan geçti.

Polonya Parlamentosu ülkenin transları tanıyan ilk yasa önergesini kabul etti. Polonya’nın ilk trans milletvekili Anna Grodzka’nın Mayıs 2012’de sunduğu Toplumsal Cinsiyet Mutabakat Yasası dün (23 Temmuz) 252 kabul, 158 ret oyuyla parlamentodan geçti.

Yasa, evlenmemiş trans yurttaşların yeni doğum belgesi ve eğitim ve iş hayatı geçmişlerine ilişkin yeni belgelere trans geçiş ameliyatı olmadan ya da hormon terapisine başlamadan erişebilmelerine olanak sağlıyor. Ancak yasaya göre transların “yasal olarak atanmış cinsiyet kimliklerinden başka bir cinsiyet kimliğine sahip olduklarını” iki bağımsız klinik psikolog ya da doktor tarafından belgelemeleri gerekiyor.

Sıra Senato’da

Tasarının yürürlüğe girebilmesi için Senato’dan geçmesi ve ardından Başkan tarafından imzalanması gerekiyor.

Polonya her ne kadar transları 1960’lardan beri yasal olarak tanısa da; mevzuata ilişkin herhangi bir düzenlemenin olmaması dava süreçlerinde karışıklıklara yol açıyor.

“Translar için büyük başarı”

Trans-Fuzja Vakfı Başkanı Wiktor Dynarski yasa tasarısının parlamentodan geçmesini, “Bu Polonya’daki translar için büyük bir başarı” sözleriyle değerlendirdi:

“Geçtiğimiz yıllarda milletvekillerinin yasa leyhine ve aleyhine kampanyalarına şahit olduk. Ancak ilk kez Polonyalı yasa yapıcılar transların beden otonomilerini korudu ve trans yurttaşlara saygınlıklarının geri verilmesini onayladı.”


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam