19/07/2010 | Yazar: KAOS GL

Eşit haklar ve daha fazla hoşgörü talebinde bulunan eşcinselle

Polonya'da Eşcinsellerin Yürüyüşüne Tepki  Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Eşit haklar ve daha fazla hoşgörü talebinde bulunan eşcinseller, Polonya’nın başkenti Varşova’da yürüdü.
Her yıl Avrupa’nın farklı ülkelerinde düzenlenen EuroPride eşcinsel hakları yürüyüşüne katılanların sayısı üç yıl önce Madrid’de düzenlenen ve 1 milyon kişinin katıldığı yürüyüşle kıyaslanınca azdı. Ancak bu eski Sovyet ülkesindeki ilk EuroPride yürüyüşü olması açısından önem taşıyor.
 
Radikal sağcılardan tepki
“EuroPride”, çoğunlukla Katolik ve muhafazakârlın bulunduğu Polonya’da büyük tepki çekti. Yürüyüşü “ahlakdışılık ve sapkınlığın yer aldığı müstehcen bir etkinlik” olarak tanımlayan 55 bin kişi imza toplayarak etkinliğin iptalini istemişti.
Nitekim yürüyüş gününde de olaylar yaşandı. Protestocular, eşcinsellere yumurta atarak saldırdı. Bunun üzerine polis de olaya müdahale etmek zorunda kaldı. Polis, cop kullanarak protestocuları bölgeden uzaklaştırmaya çalıştı.
 
Polonya’nın tabu konusu
Eşcinsellik Polonya’da hâlâ bir tabu. Liderliğini Yaroslav Kaçinski’nin yaptığı Polonya’nın muhafazakâr muhalefeti, eşcinsel birlikteliklerin tanınmasına karşı çıkıyor.
Bir uçak kazasında hayatını kaybeden eski Devlet Başkanı Leh Kaçinski de 2005 yılında Varşova Belediye Başkanlığı yaptığı sırada benzer bir yürüyüşü engellemişti.
Yürüyüşün organize edilmesine yardımcı olan “Eşitlik” adlı kuruluştan Tomasz Baczkovski, "Politikacılar bizden korkuyor ve bu konuyu göz ardı etmeyi yeğliyorlar” diye konuştu.
 


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam