27/10/2015 | Yazar: Yıldız Tar

Polonya seçimlerinin galibi eşcinsel ve trans karşıtı politikasıyla bilinen Yasa ve Adalet Partisi oldu.

Polonya’da homofobik parti seçimleri kazandı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Polonya seçimlerinin galibi eşcinsel ve trans karşıtı politikasıyla bilinen Yasa ve Adalet Partisi oldu.

Polonya’da eşcinsel ve trans karşıtı Yasa ve Adalet Partisi seçimleri kazandı. Resmi olmayan sonuçlara göre aşırı sağcı parti oyların yüzde 39’unu aldı. Yasa ve Adalet Partisi, 460 kişilik parlamentoda 242 milletvekili ile temsil edilecek.

Transları tanıyan yasa parlamentodan geçmesine rağmen reddedilmişti

Yasa ve Adalet Partisi geçmişli Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda daha geçtiğimiz ay transların hormon terapisine başlamadan ya da ameliyat olmadan yeni doğum belgesine sahip olmasını sağlayan yasa tasarısını reddetti.

Polonya’nın ilk trans milletvekili Anna Grodzka’nın Mayıs 2012’de sunduğu Toplumsal Cinsiyet Mutabakat Yasası dün (23 Temmuz) 252 kabul, 158 ret oyuyla parlamentodan geçmişti.

Cumhurbaşkanı’nın veto ettiği yasa evlenmemiş trans yurttaşların yeni doğum belgesi ve eğitim ve iş hayatı geçmişlerine ilişkin yeni belgelere trans geçiş ameliyatı olmadan ya da hormon terapisine başlamadan erişebilmelerine olanak sağlayacaktı.

Parti liderinden homofobik açıklamalar

Parti lideri Jaroslaw Kaczynski de “Eşcinselliğin olumlanması medeniyetin sonu demektir” demiş ve eşcinselliği “pedofili, nekrofili, zoofili, alkolizm ve uyuşturucu bağımlılığı” ile bir tutmuştu.

Eşcinsel belediye başkanı mücadelesini sürdürüyor

Polonya’da homofobik parti zafer kazanırken ülkenin ilk açık eşcinsel milletvekili ve devamında 2014 yılında da belediye başkanı seçilen Robert Biedron da mücadelesini sürdürüyor.

Uzun yıllardır Polonya’da LGBTİ eşitliği için mücadele eden, kendisi de eşcinsel olan Robert Piedron 2011 genel seçimlerinde Polonya’nın ilk gey milletvekili seçildi.

Parlamentoda trans milletvekili Anna Grodzka ile birlikte homofobi ve transfobiye karşı mücadele eden Biedron homofobik saldırıların da hedefinde yer aldı. Biedron, 2013 Varşova Onur Yürüyüşü’nün ardından saldırıya uğradı.

Aynı yılın Mart ayında ise eski Cumhurbaşkanı Lech Walesa’nın düşmanca sözleriyle hedef gösterildi. 1983 yılında Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen Walesa, katıldığı bir televizyon programında eşcinsellerin yerinin Parlamentonun arka sıralarında, “hatta duvarların arkasında” olduğunu söyledi.

Walesa’nın büyük tartışma yaratan açıklamalarının ardından ilerici Palikot Hareketi partisi milletvekilleri Robert Biedron ve Anna Grodzka parlamentoda en ön sıraya oturdular. 2011 yılından beri vekil olan eşcinsel Robert Biedron ve trans-kadın Anna Grodkza genelde üçüncü sırada oturuyorlardı.

Biedron, Kaos GL’nin 5-6 Kasım’da düzenlediği Uluslararası Cinsiyet, Çeşitlilik ve Sosyal İçerme Konferansı’nda konuşacak.

Konferans hakkında

Kaos GL, Türkiye ve dünyadan üst düzey bürokratları, siyasetçileri ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerini LGBTİ hakları odağında cinsiyet eşitliği ve kapsayıcılık politikalarını tartışmak üzere Ankara’da bir araya getirecek.

Uluslararası Cinsiyet, Çeşitlilik ve Sosyal İçerme Konferansı, 5-6 Kasım’da Rixos Otel’de üst düzey Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Konseyi (AK) ve Avrupa Birliği (AB) yetkililerinin yanı sıra; Türkiye’den ve diğer ülkelerden milletvekili ve belediye başkanlarına ev sahipliği yapacak.

Konferansın Türkçe ve İngilizce internet sitesine, katılımcıların tamamına ve programa şuradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam