31/01/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

Polonya’nın ilk açık trans milletvekili Anna Grodzka’yı partisi Palikot Hareketi 460 üyelik yasama meclisi Sejm’de yardımcı meclis sözcülüğüne aday gösterdi.

Polonya’nın Trans Vekili Grodzka, Yardımcı Meclis Sözcüsü Olma Yolunda Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Polonya’nın ilk açık trans milletvekili Anna Grodzka’yı partisi Palikot Hareketi 460 üyelik yasama meclisi Sejm’de yardımcı meclis sözcülüğüne aday gösterdi.
Grodkza, bu konuma Polonya’nın üçüncü büyük partisi olan sol liberal Palikot Hareketi lideri Janusz Palikot tarafından önerildi. Grodzka’nın bugün netleşen resmî adaylığına özellikle sağ kanadın muhalefet göstermesi bekleniyor.
 
Sağcı Hukuk ve Adalet Partisi Milletvekili Krystyna Pawlowicz, Grodzka’nın cinsiyet kimliğini kabul etmeye yanaşmayan isimlerden.
 
Dün Wall Street Journal’a konuşan Pawlowicz “bir erkek kendine bir sürü hormon basıp bir kadına dönüşemez. Genetik kod belirleyici unsurdur,” dedi.
 
“Yanımda bir erkeğin oturduğunu görüp ona nasıl Hanım diye hitap ederim?”  
İktidardaki Yurttaş Platformu’ndan Stefan Niesiolowski ise teklifin “uygunsuz” olduğunu, zira Grodzka’nın “sunacak hiçbir şeyi olmadığını” söyledi.
 
Yasama meclisi Sejm’de her partinin bir yardımcı sözcü konumu bulunuyor. Görev için tüm adayların milletvekillerinin çoğunluğu tarafından kabul edilmesi gerekiyor.
 
Sağcı milletvekillerinin Grodzka’nın adaylığını engellemek adına bir araya gelebileceği söyleniyor. Grodzka’nın adaylığının reddedilmesi halinde partisinin başka bir aday önermesi gerekiyor.

59 yaşındaki Grodzka, Ekim 2011’deki genel seçimle Polonya’nın ilk açık eşcinsel milletvekili Robert Biedroń ile birlikte meclise girdi


Etiketler: yaşam
nefret