21/01/2015 | Yazar: Janset Kalan

Portekiz Parlamentosu, çalışma hayatında cinsiyet kimliği temelli ayrımcılığın yasaklanmasına dair düzenlemeyi kabul etti.

Portekiz çalışma hayatında cinsiyet kimliği ayrımcılığını yasakladı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Portekiz Parlamentosu, çalışma hayatında cinsiyet kimliği temelli ayrımcılığın yasaklanmasına dair düzenlemeyi kabul etti.
 
Portekiz Parlamentosu, Pazartesi günü yaptığı oylamayla Çalışma Kanunu’na cinsiyet kimliğini ekledi. Böylece cinsiyet kimliği, daha önceden yer alan cinsel yönelim ve diğer pek çok ayrımcılık çeşidiyle birlikte çalışma hayatında ayrımcılık karşıtlığını düzenleyen yasada yer aldı.  
 
Pembe Hayat’ın haberine göre, Sosyalist Parti tarafından önerilen yasal düzenleme Parlamentoda bulunan tüm sol kanat partiler tarafından evet oyu alırken hükümeti oluşturan sağ kanat partileri çekimser oy kullandılar.
 
Parlamentodan geçen yasal düzenleme, komitede görüşüldükten sonra Cumhurbaşkanı’nın imzasına sunulacak. Cumhurbaşkanı düzenlemeyi imzalarsa, resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girecek.
 
Sendikalardan cinsiyet kimliği düzenlemesine destek
 
Ülkedeki birçok LGBT örgütü ile düzenlemeyi destekleyen iki büyük sendika konfederasyonu AB Temel Haklar Ajansı’nın geçtiğimiz yıl yayınladığı Avrupa Birliği’nde LGBT Olmak anket sonuçlarına dikkat çekti. Anketin sonuçlarına göre transların ayrımcılığa en çok maruz kaldıkları alan istihdam olarak belirlenmişti.
 
Cinsiyet kimliği ibaresi Portekiz Ceza Kanunu, Öğrenci Yönetmeliği ile Yurttaşlık ve Cinsiyet Eşitliği yeterlilik belgelerinde vurgulanıyor. Bunun yanı sıra Ulusal Eşitlik Planı’nda da cinsiyet kimliği ibaresi bulunuyor. 
 
Portekiz Anayasası’nda ise henüz cinsiyet kimliğinden cinsel yönelimle eşit şekilde bahsedilmiyor. 

Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam