17/06/2009 | Yazar: Çiğdem Şimşek

HIV ile yaşayan kişiler, yakınları, aktivistler, konuyla ilgili doktorlar ve öğretim üyeleri tarafından 2005 yılında, HIV pozitif kişiler ve yakınları için destek, savunuculuk ve farkındalık çalışm

HIV ile yaşayan kişiler, yakınları, aktivistler, konuyla ilgili doktorlar ve öğretim üyeleri tarafından 2005 yılında, HIV pozitif kişiler ve yakınları için destek, savunuculuk ve farkındalık çalışmaları yürütmek amacıyla kurulan Pozitif Yaşam Derneği 7 Haziran 2009 Pazar günü 4. yılını danışanları ve gönüllüleriyle birlikte eğlenerek kutladı. 

70’a yakın HIV ile yaşayan kişinin sevgilileri, eşleri, aileleri ile birlikte bir araya geldiği bu anlamlı günde dernek kurucu üyelerinden olan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Deniz Gökengin’in yaptığı açılış konuşmasının ardından kutlama pastasını alkışlarla kesti.
 
Türkiye’de HIV pozitif kişilere ve yakınlarına destek sağlayan ilk ve tek Sivil Toplum Kuruluşu olan Pozitif Yaşam Derneği’nin projelerinden biri olan Pozitif Yaşam Destek Merkezi, çalışmaya başladığı 2006 Temmuzdan bu güne kadar 400’e yakın HIV pozitif kişiye ulaştı. Bu kişilere psikolojik, tıbbi, hukuksal, diyetisyen ve akran danışanlıkları ile 2800'ün üzerinde hizmet verildi.
 
Bu destek hizmetlerin sonucunda:
 
11 HIV ile yaşayan çift HIV negatif (yani HIV taşımayan) bebek sahibi oldu.

Pek çok kişi hukuk danışmanlığı ile uğradıkları ihlallerinde sahip oldukları haklarını aramak için mahkemeye başvurarak dava sürecine girdi.

Sosyal güvencesi olmayan onlarca danışana yeşil kart sürecinde bilgilendirme ve yönlendirme yapılarak tedaviye ulaşmaları sağlandı.
 
Evlilik öncesi tanı alan onlarca HIV ile yaşayanlar evlendi.

Tanı travması yaşayan danışanlar psikolojik danışmanlık sayesinde HIV ile yaşam becerilerini geliştirdi.

Binlerce kez aldıkları beslenme danışmanlıkları ile bağışıklık sistemlerini güçlendirdi.

Yüzlerce HIV+ kişiye, kendi sürecinde HIV ile barışmış akranlarının danışmanlıkları ile düzenli ilaç kullanımının önemi ve olabilecek yan etkileri ile ilgili bilgilendirmeler yapılarak rol – model oluşturuldu.

Kapasite geliştirme eğitimleri ile HIV/AIDS alanında birer savunucu oldu.
 
Ancak bu sürede bazı HIV pozitifler de maalesef ayrımcılık, damgalanma ve dışlanma korkusu nedeniyle tedaviye erişemedi ve yaşamını kaybetti.
 
4. yılını danışanları ve gönüllüleriyle birlikte kutlayan Pozitif Yaşam Derneği, yüksek motivasyonla HIV ile yaşayan kişilere yönelik çalışmalarına devam ediyor.  
 
POZİTİF YAŞAM DERNEĞİ                                                     
 
Tlf      : (212) 288 38 83
Fax    : (212) 288 38 84
GSM  : (554) 528 07 04
web    : www.pozitifyasam.org 


Etiketler: insan hakları, sağlık
nefret