18/06/2018 | Yazar: Gözde Demirbilek

Prenses Ela’nın nikah masasındaki görüntüsü, Twitter’ın “o bile”ci transfobiklerini harekete geçirdi.

Prenses Ela için “bile” dedirten transfobi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Prenses Ela’nın nikah masasındaki görüntüsü, Twitter’ın “o bile”ci transfobiklerini harekete geçirdi.

Prenses Ela, kendi tanımıyla “Ankara Cebeci’den travesti dişi kartal Prenses Ela” Twitter fenomenlerinden biri. Videoları çok sayıda izleniyor ve  hayranları tarafından yeniden dolaşıma sokuluyor.

Geçtiğimiz günlerde, fenomenin nikah masasında bir görüntüsü paylaşıldı. Fotoğraf kısa zamanda yirmiyi aşkın kullanıcı tarafından farklı açıklamalarla dolaşıma sokuldu. Paylaşımlara baktığımızda açıklamalarda bir kelime göze çarpıyor: “Prenses Ela BİLE evlenmiş.”

Fotoğraflı ya da fotoğrafsız son bir haftada Prenses Ela ilgili Twitter’da  yapılan paylaşımlara baktığımızda ise aynı kurguyu görmek mümkün. Seda Akgül’ün Selin Ciğerci için transfobik bir yerden yapmış olduğu “Ben evlenemiyorum o evleniyor” yorumunun benzerlerini görüyoruz.

Bu “bile” ne ola?

Prenses Ela’nın travesti ve seks işçisi kimliği üzerinden evlenme iddialarına yönelik (kendisinin 1 Ağutos 2016 tarihli nikah masasındaki fotoğrafıyla ilgili açıklaması yok) kurgulanan “bile” cümleleri, ayrımcılık içeriyor. Evlilik önceliğinin cis-heteroseksüel kadınlara ait olduğu algısını yaratan “o bile” cümleleri cisler, translar ve non-binaryler arasında eşitsiz söylem üretirken seks işçilerinin evlenemeyeceğine yönelik algıyı da örgütlüyor. Aynı zamanda; evlenmeyi tercih etmeyen ve yasal düzenlemeler gereği evlenemeyen kişiler için bir “başarısızlık” illüzyonu yaratıyor. 

Kaos GL’den aylık nefret söylemi takibi

Ayrımcı, ırkçı, homofobik, transfobik unsurlar taşıyan ifadelere nefret söylemi denilmektedir. Bir gruba ya da o gruba üyeliği nedeniyle bir kişiye yönelik düşmanlıktan kaynaklanan ve o gruba yönelik düşmanlığı gösteren veya cesaretlendiren ifade biçimleridir. Nefret söylemi, nefret suçuna teşvik ya da eşlik edebileceği için, bu iki kavram birbiriyle bağlantılıdır.

Kaos GL, sosyal medya ortamları ile internet yayıncılığında cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve cinsiyet ifadesi ile LGBTİ varoluşlara yönelik ayrımcı yaklaşım, homofobik ve transfobik söylem içeren haber ve gelişmeleri takibe alıyor.

Böylece Kaos GL, internet yayıncılığında dikkat çeken, sosyal medya ortamlarında öne çıkan Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks (LGBTİ) odaklı homofobik ve transfobik nefret söylemi üreten ve yayan haberler ile mesajların aylık takibini ve irdelemesel kaydını tutuyor olacak.


Etiketler: medya
İstihdam