19/01/2012 | Yazar: Ömer Akpınar

Kaos GL Çarşamba Seminerlerinin konuğu Dr. Koray Başar, ‘gelişim sürecinde cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ve aileye açılma’ başlıklı bir sunum yaptı.

Psikiyatr Dr. Koray Başar: Aileler LGBT Çocukları İçin Birbirlerine Destek Olmalı! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Kaos GL Çarşamba Seminerlerinin konuğu Dr. Koray Başar, “gelişim sürecinde cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ve aileye açılma” başlıklı bir sunum yaptı.
 
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları AD ile Homofobiye Karşı Ruh Sağlığı Girişimi’nden Dr. Koray Başar, bu hafta (18 Ocak) Kaos Kültür Merkezi’ndeydi.
 
"Penisi olan kadınlarla birlikte olmak isteyen erkeklerin cinsel yönelimi nedir?"
 
Başar ilk olarak bedensel (biyolojik) cinsiyet, cinsiyet kimliği, toplumsal cinsiyet ve cinsel yönelim kavramlarına giriş yaptı. “Erkek gibi erkek”, “kadın gibi kadın” tanımlamalarının kişi, yer ve zamana bağlı değiştiğini anlattı. Kadınsı ve erkeksi olmanın/bulunmanın cinsel yönelimden ayrı olduğuna değindi. Trans kimliği üzerindeki “ameliyat gerekli” anlayışının yanlış olduğunu, “cinsiyet kimliği üzerindeki alışılmış normların ötesinde bir cinsiyet kimliği kuranların trans olduğunu” söyledi.
 
“Yetiştirilme tarzı toplumsal cinsiyeti etkiliyor; fakat cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği oluşumu tam olarak bilinmiyor. Bilmediğimiz şey nasıl eşcinsel olunduğu değil, cinsel yönelimin nasıl oluştuğudur.”
 
"Hepimiz homofobiğiz, hepimiz transfobiğiz!"
 
Heteroseksist bir toplumda yetişmekten ötürü aslında herkesin homofobik ve transfobik şartlanmaları olabildiğini belirten Başar, LGBT’lere ilişkin yanlış inanışlardan bahsetti.
 
Beklenen rolleri yerine getirmeyenlerin “farklı çocuk” olma hallerinin aile, okul ve çevreden gördüğü baskıyı anlatan Başar, ergenlikle birlikte ikincil cinsiyet özelliklerinin ortaya çıkmasıyla kişinin kendi kimliğini kurmaya başladığına değindi. “Psikiyatrinin işin içine girdiği nokta toplum içinde cinsiyet kimliğini var etmekte yaşadıkları sorunlarda yardımcı olmak” olduğunu söyledi.
 
"Açılma = çok evreli, doğrusal değil, iç içe, gelgite açık, "askıya alınması" mümkün"
 
“Cinsel yöneliminin heteroseksüel olmadığını keşfetme sürecinde kişi kimlik bocalaması yaşayabilir, inkâr ve baskılama yoluna gidebilir ya da en kötüsü eşcinsel olmadığını kendine ve çevresine kanıtlama uğruna eşcinselleri hırpalayabilir.” Başar, kimliği kabul etmeyle birlikte açılmamaktan anti-homofobik isyana kadar çeşitli düzeylerde açılma pratiklerinin olabildiğini anlattı.
 
Ailelerin birbirlerine destek olmasının bir psikoloğun basitçe bilgilendirmesinden çok daha etkili olduğunu anlatan Başar, Aile Gruplarının toplantılarının önemine dikkat çekti.
 
Aileler üç senedir bir araya geliyorlar
 
LGBT çocuklara sahip ebeveynlerin bir araya gelmesiyle 2008 yılında başlayan yolculuk, İstanbul’da, LGBTT Aileleri İstanbul Grubu (LİSTAG) ile devam ediyor.
 
LGBT evlatlara sahip ailelerin bir araya gelme sürecinde Ankara’da oluşan grup ise Gökkuşağı Aile Grubu (GAG) adıyla buluşuyor.

LGBTT Aileleri İstanbul Grubu, İstanbul’a, Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği’nde (CETAD); Gökkuşağı Aile Grubu (GAG) ise Ankara’da, Türkiye Psikiyatri Birliğinin dernek merkezinde toplanıyor.
"ÇARŞAMBA SEMİNERLERİ"
 
Kaos Akademiye evrilmesini planladığımız Çarşamba Seminerleri, birlikte öğrenmek, birlikte mücadeleyi büyütebilmek için sürecek, bu sebeple katılımınız ve katkılarınız oldukça önemli.
 
Her hafta Çarşamba günü, saat 18:30’da, Kaos Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Çarşamba Seminerleri” herkesin katılımına açık yapılıyor.
 
Kaos Kültür Merkezi
GMK Bulvarı, 29/12, Demirtepe/Kızılay-Ankara
0312 230 0358 / 12
 
Kaos GL Çarşamba Seminerleri Başlıyor
Erbaydar ve Candansayar Çarşamba Seminerleri’nde
Çarşamba Seminerleri’nde Sıra Selçuk Candansayar’da
Yamaner, Cömert ve Üstün "Çarşamba Seminerleri" Kasım Programında
Çarşamba Seminerlerinde Güzin Yamaner’le "Taciz" Üzerine Konuştuk
"Kadınsı Olan Her Şey Erkeğin Taciz Nesnesi Olabiliyor!"
"Çarşamba Seminerleri’nde Bu Hafta "Queer" Konuşulacak
"Mağduriyetten Politikaya Taciz" Çarşamba Seminerinde
Aralık’ın İlk Çarşamba Semineri: "Ulusun Cinsiyeti"
Çarşamba Seminerlerinde "Suçunuz Travesti Olmak"
"Açılmanın Politikası" Çarşamba Seminerinde
Politik Bir Eylem Olarak Açılma Üzerine İlay Ertetik’i Dinledik
Sığınma Evi Politikalarında LGBT Bireyler
Psikolog Tosun: "Sığınağa Alma Kriterleri LGBT’leri Dışlıyor!"
Muhafazakâr İdeoloji ve Siyaset Çarşamba Semineri’nde
Muhafazakârlığın Neo-Liberalizme Flörtü Haklara Karşıdır!
"Muhafazakâr Politika Olur mu?"
Çarşamba Semineri Bu Hafta Aileye Açılıyor!
http://kaosgl.org/sayfa.php?id=10359

Etiketler: insan hakları, aile
nefret