25/09/2008 | Yazar: Barış Sulu

Kim mi bu psikoseksüel bozuk? Benim. Üstelik raporum da var. Üzerinde de diyor ki; ‘Rahatsızlığı: Psikoseksüel Bozukluk. Barışta ve sevkte askerlik yapmaya uygun değildir.’

Psikoseksüel Bozuk Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kim mi bu psikoseksüel bozuk? Benim. Üstelik raporum da var. Üzerinde de diyor ki; ‘Rahatsızlığı: Psikoseksüel Bozukluk. Barışta ve sevkte askerlik yapmaya uygun değildir.’

KAOS GL – 25/09/2008

Sercan - İstanbul

Aslında TSK’dan bu raporu almak (bazıları ‘pembe tezkere’ de diyor) uzun süredir aklımda bir soru işaretiydi. Bunu düşünürken pek çok kişi ile konuşup bilgi ve tecrübe paylaşımı yapmaya çalıştım. Tahmin edersiniz ki bu konu ile ilgili yazılı çok az kaynak var. Ben de hem dinlediğim, hem de kendi tecrübelerimi birleştirerek, bu raporu almayı düşünen eşcinsellerin sorularını yanıtlayabilecek bir kaynak oluşturmaya karar verdim.

Başlarken önemli not

Başlamadan önce önemli bir konunun altını çizmek istiyorum. Bu raporu alma sürecinde yaşayacaklarınız askerlik şubenize, sevk edileceğiniz hastaneye, hatta aynı hastane içinde karşınıza çıkacak olan askeri ya da sivil doktora, hatta memura göre değişiklikler gösterecektir. Ne yazık ki uygulamanın çok kemikleşmiş bir standardı yok. Hatta celp dönemleri arasında dahi farklılıklar oluşabiliyor. Dolayısı ile burada anlatılanları bir genel rehber gibi kabul edip, her şeye hazırlıklı olmanız en iyisi.

Eşcinsel isem askerlikten rapor almak zorunda mıyım?

Kesinlikle hayır. Pek çok eşcinsel (hatta çoğunluk) askerlik sürecini kendini saklayarak geçirebiliyor. Askerlik mesleğinde olan eşcinsellerin varlığını da biz kendi tecrübelerimizden biliyoruz. Yani askerlik yapmak istiyorsanız buna bir engeliniz yok. Hatta görünüm olarak oldukça efemine bile olsanız askerlik şubeniz sizi talebiniz olmadan ‘bunda bir gariplik var’ diyerek hastaneye sevk etmeyecektir. Ancak askerlik şubesindeki yoklama/muayene sürecinde eşcinsel olduğunuzu beyan ederseniz bu sevki siz istemeden de yapabilirler. Kısacası askerlik yapmak istiyorsanız, eşcinselliğinizle ilgili bir beyanda bulunmayın ve süreci normal olarak işletin. Bir sorun çıkmayacaktır.

Neden rapor almalıyım?

Askerlik yapmak istememenizi etik ya da siyasi nedenlerinin dışında bir eşcinsel olarak geçerli kılacak başka nedenler de mevcuttur. Bunlardan ilki eşcinsellerin aile, işyeri ve yaşadıkları diğer toplumsal ortamlarda baskı altında kalmalarıdır. Eğer askerlik sürecinizde eşcinselliğinizin belli olabileceği kaygısını taşıyorsanız yapmamanız uygun olacaktır. Keza bu nedenle mobbing, psikolojik baskı ve hatta fiziksel şiddete maruz kalabilirsiniz. Homofobik üslerin olduğu bir ortama düşme olasılığınız bile mevcuttur. Eşcinsel olduğu için kendi ailesi tarafından infaz edilen arkadaşlarımızın olduğu ülkemizde, hele bir de silahların olduğu askerlik ortamından çekinmeniz son derece doğaldır. Aynı yatakhaneyi pek çok kişi ile paylaşacağınız bu ortamda birinin size ‘bana yan baktı’, ‘bana o gözle baktı’ diyerek şiddet uygulaması olasıdır.

Hangi meslekler rapor almamalı?

Eğer devlette çalışma ihtimaliniz yüksek olan bir meslekte iseniz bu raporu almadan önce bir kez daha düşünmelisiniz. Keza raporunuzda askerlik yapamama nedeniniz yer alacaktır. Bu gelecekte iş arayışınızı ve ortamınızı etkileyebilir. Özellikle öğretmenlik branşlarında okuyanların özel sektörde çalışacak bile olsalar askerliğini yapması kendi faydalarına olacaktır.

Raporda ne yazıyor?

Raporunuzda ‘cinsel kimlik bozukluğu’, ‘psikoseksüel bozukluk’ ya da ‘ileri derecede psikoseksüel bozukluk’ yazabilir. Ayrıca bunların kodları da yer alacaktır. Çoğu özel sektör iş yeri işe girişte askerlik ile ilgili raporu sizden talep etmezken, bazı büyük şirketler edebilirler. Şirketlerin bu konudaki prosedürleri ise şirketten şirkete değişebilir.

Ne zaman başvuracağım?

Eğer raporu almaya karar verdiyseniz en yakın celp döneminde başvuru yapabilirsiniz. Celp dönemlerini öğrenmek için en doğru adres TSK’nin web sitesi olacaktır. Ya da size en yakın askerlik şubesini arayarak öğrenebilirsiniz.

Rapor almak adına nereden başvurmam faydalı olur?

Açıkçası bu tamamıyla sizin şansınıza kalmış. Raporu daha kolay ya da daha zor veren bir askeri hastane yok. Sevk zamanınıza ve denk geldiğiniz doktorlara göre süreciniz daha kolay ya da zor geçebilir. İstediğiniz askerlik şubesinden başvurmanız mümkündür. Şubeler sizi bağlı oldukları askeri hastaneye sevk edeceklerdir. Başvuracağınız şubeyi arayıp hastaneyi öğrenebilirsiniz. Ben raporu İstanbul GATA’dan aldım.

ÖN HAZIRLIK

Önemli 2 nokta

Bu raporu almak için yola çıkmaya karar verdiğinizde 2 önemli konunun farkında olmalısınız.

Bunlardan ilki yasal olarak korunduğunuzdur. Askere alma yasası açık bir dille eşcinsellerin askere alınmayacağını/alınamayacağını belirtmektedir. Yani eğer eşcinselseniz ve askere gitmek istemiyorsanız bu sizin hakkınızdır ve bundan geri adım atmak zorunda değilsiniz. Bunu özellikle belirtmemin nedeni süreç boyunca karşılaşacağınız doktor/asker/memurlarca size geri adım attırmak üzere konuşmalar yapılabilir. Bunlara kulak asmayın ve sinirlenip kavga ortamı yaratmayan. Haklarınızı bilen, bilinçli bir eşcinsel olduğunuzu ortaya koyun. Askere gitmek istememe nedenlerinizi doğru ve açık bir dille belirtin. Yukarıda üçüncü sorunun yanıtında anlattığım nedenlerin hepsi geçerli nedenlerdir.

Burada önemli olan diğer nokta ise askeri hastanenin psikiyatri servisine eşcinselliğinizi kanıtlamak zorunda olmanızdır. Yasanın eşcinselleri koruduğu doğru, ancak sizin eşcinsel olduğunuz malum değil. Bu nedenle çoğu zaman beyanınız yeterli olmayacaktır. Sizi çeşitli psikolojik testlere tabi tutabilecekleri gibi kanıt da talep edebilirler. Esas konu karşınıza çıkacak olan doktorların kesin bir şekilde ikna olmasıdır.

İlişki halinde resim çektirilmesi gerektiğini duydum. Doğru mu?

Eskiden bu resimlerin talep edildiği pek çok kaynaktan doğrulandı. Benim rapor aldığım Ağustos 2008 döneminde konuştuğum doktorlar kesin bir dille bu resimlerin artık İSTENMEDİĞİNİ söylediler. Benim kişisel tavsiyem eğer fırsatınız varsa bu resimleri çektirerek gitmenizdir. Farklı yerlerde farklı uygulamalar olabilir. Bazı yerlerde sırf sizi utandırmak ya da vazgeçirmek adına bu resimler talep edilebilir. Göstermeyecek olsanız dahi yanınızda bulunması size pozitif bir güven verebilir. Ancak yine başa dönmek gerekirse bu resimler bir gereksinim değildir.

Diyelim ki yanımda götürmek istedim. Bu fotoğrafları nasıl çektirmeliyim, nasıl tab ettireceğim?

Çok sayıda fotoğrafa ihtiyacınız olmayacak. Fotoğraflarda oral ve anal pasif rolde olmalısınız. Yüzünüz görünüyor olmalı. Anal fotoğraflar için de penetrasyonun görünmesini sağlamalısınız. Fotoğrafları tab ettirmek için travesti ve transeksüellerin çalıştığı fotoğrafçılar mevcuttur. Eğer bunlardan birine ulaşamıyorsanız en güzel yöntem fotoğraf basabilen bir printer edinmektedir. Bu printerların yanlarında zaten 10x15 inch fotoğraf kâğıtları da gelmekte. Bu şekilde evinizde kendiniz de basabilirsiniz.

Başka ne kanıt sunabilirim?

Benim sunduğum kanıtlar arasında şunlar vardı; Beargi basılı sayısında ismimle çıkan yazılar, Gacı Laço dergisinde ismimle çıkan yazılar, Beargi online dergisinde ismimle çıkan yazıların print-out’ları, Onur Yürüyüşünde çektirmiş olduğum fotoğraflar. Bunların dışında eğer Lambda ya da KAOS GL gibi tüzel kişiliğe sahip bir derneğe üye iseniz üye olduğunuza dair bu derneklerden aldığınız bir yazı işinize yarayacaktır. Eşcinsel organizasyonlarda çektirdiğiniz her türlü fotoğrafın yanınızda olmasında da fayda var.

Ailemden kimseyi çağırıyorlar mı?

Son günlerde bazı yerlerde böyle bir uygulama yapıldığına dair yazışmalar var. Ancak ben bunun doğruluğu konusunda bir tecrübe yaşamadım. Rapor almaya yalnız ya da bir arkadaşınızla gidebileceğiniz gibi sizi bilen bir kardeşiniz, kuzeniniz vs ile de gidebilirsiniz. Eğer ailenizden birini çağırmanızı isterlerse buna kesin bir dille ayak diremenizi öneririm, keza bu yasal bir uygulama olmayacaktır ve sadece sizi caydırmaya yöneliktir.

Nasıl giyinmeliyim?

Bu da tartışmalı bir konudur. Genel yargı çok fazla erkeksi görünmememiz üzerine. Ancak fazlasını rol yapmaya çalışırsanız kendini belli edecektir. O yüzden abartmanız da gerekmez. Eğer sakallı ve bıyıklı iseniz, bunları kesmeniz sizin faydanızadır. Makyaj ya da başka kadınsı hazırlıkları – eğer normalde de yapmıyorsanız – yapmanız sizi yapay gösterecektir. Eğer transeksüel ya da travesti eğilimli iseniz ve bu konuda tecrübeniz varsa bu şekilde de gidebilirsiniz. Ancak orada alaylı bakışlara ve laf atmalara maruz kalabileceğinizi göz önünde bulundurun. Burada ana amaç doğal olmaktır.

Ben kişisel olarak sakal, bıyığımı kesip, açık renkli gömlekler ve kot ile gittim.

ASKERLİK ŞUBESİ SÜRECİ

Hazırlığımı tamamladım. Şimdi ne yapıyorum?

Hazırlığınız tamam ise ve sevk zamanınız da geldiyse, ilk yapmanız gereken bir askerlik şubesine gitmektir. Kendi askerlik şubenize gitmek zorunda değilsiniz, size en yakın şubeye gidebilirsiniz. Askerlik şubesine giderken herhangi bir görsel hazırlığa gerek yoktur. Keza raporu verecek yer şube değil, şube sizi sadece hastaneye sevk edecek. Burada yoklamaya girerken basitçe askeri hastaneye sevk istediğinizi belirtin. Hangi bölüme istediğiniz ya da hastalığınızın ne olduğu SORULMAMAKTADIR. Şube bu bilgileri sizden istemeden hastane sevkini vermek zorundadır. Ancak eğer çok ısrar ederlerse ve size zorluk çıkarmaya çalışırlarsa basitçe Psikiyatri’ye istediğinizi ve hastalığınızı da oradaki doktorlara anlatacağınızı, şubede anlatmak zorunda olmadığınızı söyleyebilirsiniz. Gerekirse yasal prosedürü bildiğinizi ve yaptıklarının yasal prosedüre aykırı olduğunu da belirtin. Askerlik şubesi sizden 15 fotoğraf isteyecektir (hazırlıklı gidin). Sonra da size kapalı mühürlü bir zarf teslim edecek ve hastane dışında açmamanızı tembih edecek. Bundan sonra 7 gün içinde hastaneye gitmek zorundasınız. Yoksa hastane sevkiniz iptal olur ve yeniden almak zorunda kalırsınız.

HASTANE SÜRECİ

Hastanede nasıl görüşmeler yapacağım?

Bu gideceğiniz hastaneye göre değişiklik gösterebilir. Ben size kendi sürecimi anlatacağım. Hastaneye gittiğinizde ilk yapmanız gereken baştabipliğe mühürlü zarfınızı açtırıp Psikiyatri’ye sevk almak. Sabah erken giderseniz sıranın önlerinde yer alabilirsiniz. Psikiyatri servisinde ilk olarak bir psikiyatrın karşısına çıkacaksınız. Kendisine çok uzatmadan, kısa ve net bir şekilde eşcinsel olduğunuzu, bu nedenle askerde zorluklar yaşayacağınızı düşündüğünüzü ve askere gitmek istemediğinizi belirtin. Yaşayacağınızı düşündüğünüz zorlukları gerekirse net, ayrıntılı ve örnekler vererek anlatın. Çoğu İstanbullu psikiyatr ya da psikolog Lambda İstanbul derneğinden haberdarlar. Lambda’dan bilgi ve yönlendirme aldığınızı gerekirse söyleyin.

Bundan sonra psikiyatr sizi bir psikologa yönlendirecek. GATA’daki psikolog bana 3 test uyguladı. Siz daha çok, daha az ya da hiç testle karşılaşmayabilirsiniz. Bana yapılanlardan ilki her psikiyatriye sevk olana standart olarak uygulanan 500 küsur soruluk ve sorulara EVET/HAYIR olarak yanıt verdiğiniz test idi. Bunu kendinize göre cevaplayın. Eğer bilinçli olarak abartmaya ya da bilgi saklamaya çalışırsanız test geçersiz çıkabilir.

İkinci olarak Ev-Ağaç-İnsan testi var. Bunu İnternet’te araştırırsanız bilgi bulabilirsiniz. Ana fikir olarak sizden bir ev, bir ağaç, bir de insan çizmeniz isteniyor ve bunlar üzerine yazılı olarak soruları yanıtlamanız isteniyor.

Son olarak da cümle tamamlama testi var. Burada da verilen bazı kelimelerle başlayan cümleler kuruyorsunuz (annem, erkekler, keşke, aile, hayat, vs). Bu üç testte de özel bir şey yapmanıza gerek yok. Kendiniz gibi olup cevaplar ve doldurursanız sorun olmayacaktır.

Bu testlerden sonra psikolog sonucu değerlendiriyor ve sizi mülakata alıyor. Esas önemli olan kısım bu mülakat. Raporunuzu yazacak olan kişi aslında bu psikologdur. Dolayısı ile onu ikna etmeniz önemlidir. Psikologa gerekirse yanınızda getirdiğiniz delilleri sunabilirsiniz.

Size sorulacak olan sorular şu başlıklarda toplanacak;

- Ne zamandır farkındasınız?

- Nasıl bir hayat sürüyorsunuz?

- Kadın kıyafetleri giyme, makyaj yapma, vs eğilimleriniz var mı?

- Cinsel yolla bulaşan hastalığınız var mı/geçirdiniz mi?

- Gelecekte nasıl yaşamayı düşünüyorsunuz?

- Gündelik hayatınızda kendinizi nasıl saklıyorsunuz/saklıyor musunuz?

- Neden askerlik yapmak istemiyorsunuz?

Bunların hepsine açık yüreklilikle cevap verebilirsiniz. Ancak özellikle ‘kendimi çok iyi saklıyorum, kimse anlamıyor’ iddiasında olursanız size ‘istersen bu şekilde askerlik yapabilirsin’ baskısı gelebilir.

Mülakattan sonra psikolog raporunuzu yazacak. Bundan sonra hastaneye göre iki farklı uygulama olabilir. Psikologdan aldığınız raporu ilk görüştüğünüz psikiyatr direk onaylayıp sizi hastanenin Sağlık Kuruluna sevk edebilir. Ya da psikiyatr sizi hastanenin Sağlık Kuruluna sevk etmek üzere hastanenin Psikiyatri Konseyine sevk edebilir. Benim başıma GATA’da ikincisi geldi. Yani bir adım fazla görüşme yaşabilirsiniz.

İkinci olasılıkta size bir gün verecekler ve o gün gelip hastanenin Psikiyatri Konseyine çıkacaksınız. Burada sadece psikolog ve psikiyatrlardan oluşan bir grup doktorla grup mülakatı yapmanız gerekecek. Bu mülakat yaklaşık olarak size test yapan psikolog ile yaptığınızın aynısıdır. Ancak burada sizi grup halinde vazgeçirmeye çalışanlar ya da üzerinize gelenler olabilir. Sinirlenmeden, ne istediğinizin bilincinde, açık ve net konuşmalar yapın. Sorulara yanıt verin ve neden askere gitmek istemediğinizin altını örneklerle çizin. Sürenizin az olduğunun bilincinde fazla uzatmayın. Kısa ve net olun. Psikiyatri Konseyi gerekirse yanınızda getirdiğiniz delilleri görmek isteyecektir ve bazılarını da sizden alabilir.

Bundan sonra geriye son bir adım kalıyor o da Sağlık Kurulu. Sağlık Kurulu her branştan doktordan oluşuyor ve bir mülakata almıyor. Sadece bölümlerden gelen raporları onaylıyor. Raporunuzun askere alınmanız ya da alınmamanız yönünde mi yazıldığını son ana kadar bilemeyeceksiniz. Sağlık Kurulu’na girdiğinizde size raporunuzun sonucu söylenecek ve parmak iziniz karşılığında raporunuz verilecek.

Raporunuzu teslim aldıktan sonra hemen sevk aldığınız şubeye dönün ve raporunuzu teslim edin. Şubede ekstra bir işlem yapmak zorunda kalmayacaksınız. Bundan sonra işiniz bitmiş demektir. Elinizde raporun bir kopyası olarak şubeden çıkacaksınız.

Eğer sevk aldığınız şube kendi askerlik şubeniz değilse, sevk aldığınız şube raporu kendi askerlik şubenize ulaştıracak. Her iki halde de sonradan adresinize bir tebliğ ile raporun orijinali gelecek.

Peki ya alamazsam?

Bu süreç sonunda raporu askere gitmemeniz yönünde alamamanız da olasıdır. Bu durumda dahi her şey bitmiş olmuyor, raporunuzu MAHKEME yoluyla almanız gerekiyor. Hemen yapmanız gereken şey Lambda İstanbul’a ya da Ankara KAOS GL’ye başvurmak. Bu dernekler sizi daha önce hastaneden rapor alamayıp mahkeme yolu ile rapor alan örneklerin detaylarını vererek dernek avukatlarına ya da konu ile ilgili başka avukatlara yönlendireceklerdir. Benim kişisel olarak başıma gelmediği için bu sürecin ayrıntılarını tam olarak bilemiyorum. Ancak mahkeme ile uğraşmak biraz sorunlu olsa da pozitif sonuç alabilme olasılığınızın çok yüksek olduğu bir süreçtir.

Son sözler

Kişisel düşüncem Türkiye’de eşcinsellerin askerlik yapmak istememeleri için geçerli nedenler olduğu yönündedir. Zaten okul, aile, iş gibi ortamlarda gerilimler ve baskılar yaşayan bizlerin bu şekilde kapalı ve as/üs ilişkisinin olduğu ortamlarda yaşayabileceğimiz sorunlar daha da büyüktür. Ayrıca silahların olduğu bu ortamda can güvenliğimiz bariz bir şekilde tehlikede olacaktır.

Bu geçerli nedenler eşliğinde ne istediğinin ve haklarının farkında bir eşcinsel olarak bu raporu alma sürecine girdiğinizde sonuç alamamanız için bir neden yoktur.
Raporu almaya karar veren herkese başarılar.

Sorularınız olursa [[danisma@kaosgl.org] veya [hukuk@kaosgl.org]] adreslerine yazabilirsiniz.

Kaynak: http://www.ayilar.net/beargi/beargi32.asp

İlgili haberler: http://www.kaosgl.org/taxonomy_menu/7/37


Etiketler: insan hakları, askerlik
İstihdam