08/04/2015 | Yazar: Sercan Ceyhan

Queer Adana ‘Türkiye’de Trans Olmak ve Seks İşçiliği’ başlıklı panelin ikincisini herkes açık şekilde İnsan Hakları Derneği’nde gerçekleştirdi.

Queer Adana “Türkiye’de Trans Olmak ve Seks İşçiliği” başlıklı panelin ikincisini herkes açık şekilde İnsan Hakları Derneği’nde gerçekleştirdi.
 
Queer Adana 5 Nisan Pazar günü Türkiye’de trans olmayı ve seks işçiliğini tartıştı. İnsan Hakları Derneği Adana ofisinde herkese açık bir panel düzenleyen oluşum, seks işçilerinin haklarını tartışmaya açtı.
 
Türkiye’de transların ve seks işçilerinin konuşulduğu panelin ilki sadece trans ve seks işçilerinin katılımına açık olarak kapalı oturum olarak yapılmıştı. Daha sonra düzenli aralıklarla yapılması istenilen toplantının açık oturum şeklinde herkesin katılımına açık olarak gerçekleştirildi. Dışarıdan katılımcıların da, seks işçileri ve seks işçilerinin hakları konusunda onlarla bir panel yapılarak bilgilendirilmesi hedeflendi.
 
Pazar günü saat 14.00’da başlayan panelde İnsan Hakları Derneği’nden Ferit Etçi, Queer Adana’dan Meltem Ersoy ve Sercan Ceyhan ile Kırmızı Şemsiye’den aldığı bilgileri paylaşmak üzere Mehmet Bayram konuşmacı olarak yer aldı.
 
“Seks işçilerinin hakları insan haklarıdır”
 
Trans hakları ve seks işçilerinin haklarına değinen Etçi, panelde birçok trans seks işçisinin öldürüldüğünü, hem müşterilerinin hem de polisin fiziksel, psikolojik ve cinsel şiddet uyguladığını, adli makamlarda kendileriyle ilgilenilmediğini, her alanda dışlandıklarını, ekonomik ve güvenlik kaygısı içinde yaşadıklarını belirtti. Tüm bu sorunlara devletin çözüm getirmesi gerektiğini söyledi.
 
“Seks işçilerinin hakları insan haklarıdır” diyen Etçi, translar ve seks işçilerine ayrımcılığa ve insan hakkı ihlaline uğradıklarında haklarını savunmasını söyleyerek bu konuda haklarının olduğunu gerek İnsan Hakları Derneği’nin gerekse Queer Adana’nın avukat yardımında bulunacağını belirtti.
 
“Kabahatler Kanunu resmen vergidir”
 
Kendi deneyimlerini panelde Aktaran Meltem Ersoy, en çok güvenlik kaygısı çektiğini, kendisinin zorunlu seks işçiliği yaptığını ifade etti. Ersoy, birçok trans seks işçisinin “Kabahatler Kanunu” yüzünden tonlarca cezaya çarptırıldığını söyledi. Ersoy, konuşmasında, “Kabahatler kanunu adı altında translardan alınan bu cezalar aslında resmen bir vergidir” dedi. Devletin bu şekilde transları caydırmaya çalıştığını ama bunun bir haksızlık olduğunu söyledi.
 
Ersoy, Ocak ayında saldırıya uğradığını ve saldırıdan sonra polislerin tavrını, kendisine uyguladığı ayrımcılığı aktardı. Ersoy, Pembe Hayat ve Queer Adana’yı bilgilendirip avukatı gelmeden ifade vermediğini ve hakkını doğru bir şekilde aradığını söyleyerek tüm katılımcılara aynı şekilde haklarını savunmalarını tekrar etti.
 
“İç Güvenlik Paketi ile haksızlıklar artacak”
 
Transları ve seks işçilerini yasal hakları konusunda bilgilendirme yapan Sercan Ceyhan, birçok trans seks işçisine yazılan para cezalarında makbuzlarının kendilerine verilmediğini bu yüzden bu cezaların iptali için adalete erişimin önünün kapandığını söyleyerek bu konuda bilinçli hareket edilmesini vurguladı. Yeni gelen İç Güvenlik Paketi ile haksızlıkların daha da artacağının da altını çizen Ceyhan, polis şiddeti konusunda uyardı. Ayrıca Etçi, ev baskınları konusunda ufak bilgilendirmeler yaparak seks işçilerinin ev baskınlarına karşı dikkatli olmalarını söyledi.
 
Seks işçilerinin sağlık problemleri ve yapılması gerekenler
 
Kırmızı Şemsiye’den aldığı bilgileri sunan Mehmet Bayram, seks işçilerinin sağlık problemleri ve sağlık konusunda yapılması gerekenleri sundu. Mutlaka kondom kullanılması gerektiğinin altını önemle çizen Bayram, seks işçilerinin sağlık kontrollerini düzenli olarak yaptırması gerektiğini söyledi. Bunun her şeyden çok kendi hayatları için önem arz ettiğini belirtti. Ek olarak ev kurma hakkına değinen Bayram bu konuda diğer ülkelerdeki uygulamalara değindi ve İsveç Modeli’nden bahsetti. Seks işçilerini cezalandırmayan ve mağdur etmeyen bir sistemle müşterilerin cezalandırıldığını bu cezalandırmada seks işçilerini mağdur edilmediğini söyledi.
 
Son olarak mevcut iktidarın seks işçilerini ileri derecede mağdur ettiğini belirten Queer Adana aktivisti Ceyhan, seçim sürecinde transların ve seks işçilerinin haklarını adaylardan talep etmesini isteyerek Queer Adana’nın seçim sürecinde transların ve seks işçilerinin taleplerini duyurmaya çalışacağını vurguladı. Ceyhan, ayrımcılığa uğrayan seks işçisi ve transların Queer Adana’yla irtibata geçmesinin önemi tekrar hatırlatarak kendilerine muhakkak destek sağlanacağını söyledi.
 
Bir sonrakinin bir ay sonra yapılacağı panel, katılımından dolayı Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Yard. Doç. Dr. İlker Özdemir’e ve ofislerini Queer Adana’ya açtıkları için İnsan Hakları Derneği’ne teşekkür edilerek sona erdi. 

Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam