21/03/2019 | Yazar: Kaos GL

Ankara’da Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gerçekleşen “Queer Karikatür Atölyesi” katılımcıları cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığını hicveden karikatürler çizdi.

Queer çizgiler buluştu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Ankara’da Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gerçekleşen “Queer Karikatür Atölyesi” katılımcıları cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığını hicveden karikatürler çizdi.

Fotoğraflar: Nazlı Yıldırım

Ankara Çankaya Belediyesi’nin Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde dün kaosGL.org’dan Aslı Alpar’ın katılımıyla “Queer Karikatür Atölyesi” gerçekleşti.

Çankaya Belediyesi’nin 8 Mart dolayısıyla her yıl düzenlediği “Eşitlik ve Farkındalık Ayı” etkinlikleri kapsamında gerçekleşen Queer Karikatür Atölyesi’ne, feminist ve LGBTİ+ aktivistler, güzel sanatlar fakültesi öğrencileri ile çizerler katıldı.

Mizahın derdi iktidar algısıyla

İki oturumdan oluşan atölyenin ilk bölümünde Alpar komik ve mizah arasındaki ayrıma ve karikatürün tarihsel sürecine değindi.

Alpar karikatür dergilerindeki kadın ve LGBTİ+ temsilinin heteroseksist ve cinsiyetçi sınırlarla belirlendiği, karikatür dergilerinin heteroseksüel erkek okuyucuyu hedeflediği ve komiğin de bu bağlamda cinsiyetçi, homofobik, bifobik, transfobik bir biçimde inşa edildiğini söyledi.

Mizahın cinsiyetçi, homofobik ve türcü olamayacağını, mizahın ancak güçlü olana, iktidar olana karşı bir hiciv üstlenmesi gerektiğini belirten Alpar “Mizahın derdi iktidar algısıyla olmalı, cinsiyetçi, homofobik, transfobik komik anlayışını da bu toplumsal hareket değiştirecek” dedi.

Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığı hicvedildi

Atölyenin ikinci oturumunda ise toplumsal cinsiyet rollerini yeniden inşa eden, homofobik, bifobik, transfobik ve cinsiyetçi karikatürler yeniden ele alındı. Katılımcılar cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığını hicveden karikatürler çizdi ve kolajlar yaptı.

İlgili haber:

“HPV aşısı ücretsiz olmalı ve ulusal aşı programına girmeli”

“Benim Çocuğum” Çankaya Evleri’nde izlendi

 


Etiketler: kültür sanat
İstihdam