04/02/2011 | Yazar: Murat Çınar

Marco, Stefano, Giulia, Roberta, Massimo, Renato, Antonella vs. vs. Tipik İtalyan isimleri ancak onları diğerlerinden daha özel kılan bir yanları var.

Queer For Peace; 'Make love, your only occupation' Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Marco, Stefano, Giulia, Roberta, Massimo, Renato, Antonella vs. vs. Tipik İtalyan isimleri ancak
onları diğerlerinden daha özel kılan bir yanları var. Bu kuir arkadaşlar 2003 yılında 'İsrail'de yaşayan ve Filistin işgaline karşı çıkan insanlara destek vermek ve buna cinsel yönelim ve kimlik mücadelesini ekleyerek Filistin halkının yanında olmak' için tası tarağı alıp tutuyorlar 'kutsal topraklar'ın yolunu.
 
10 Haziran'da bir basın açıklaması yapıp kim kim gittiklerini ve kimlerle görüşeceklerini söylüyorlar ve o günden itibaren üç sene boyunca İsrail ve Filistin'de lgbt hakları savunucuları ile ortak projeler yapıyor, Filistin kamplarında çocuklar için vücut ve cinsiyet başlıklı kurslar düzenliyor, Filistinli yerel yöneticilerle eşcinsellik ve hakları üzerine toplantılar yapıyor ve Uluslar arası bazda Birleşmiş Milletler Filistin İçin İnsan Hakları Sorumlusu'na bile Filistin'deki eşcinsellerin hayatını ve zorluklarını anlatıyorlar.
 
“İlk başlarda hepimiz bir şekilde İsrail işgali ve Filistin kurtuluş hareketi hakkında bilgiliydik ancak sadece bazılarımız bu konuda profesyonel veya gönüllü şekilde çalışmalar yapıyordu. Öte yandan tabii ki lgbt hakları için bireysel veya kitlesel şekilde İtalya'da mücadelemizi sürdürüyorduk. Bir ara İsrail'den gelen Kudüs Pride'a katılma davetini değerlendirdik ve normal bir eyleme katılıcı olarak değil üretken bir ziyaretçi olarak gitmek istedik. 13 Haziran 2003'te Kudüs'te olması planlanan Pride bir gün önce kentte olan bir patlama yüzünden iptal edildi. Aslında belki de bu bizim için yeni bir yolun açılmasına sebep oldu.
 
Bu 'boşluk'tan yararlanarak Pride düzenleyicisi Jerusalem Open House derneği ile İsrail'in işgali üzerine ve Filistin'de yaşayan gey ve lezbiyenlerle neler yapabileceğimizi konuştuk. Ardından sırasıyla Filistin STK sorumlusu Mustafa Bargouti, Birzeit Üniversitesi Hukuk Fakültesi temsilcileri, bir çok insan hakları derneği üyesi, Filistin sendika temsilcileri, Tel Aviv Belediyesi Meclis üyesi ve lezbiyen bir aktivist Michal Eden, parlamento eski üyesi Tamar Gozansky, Agouda (İsrailli lgbt derneği) ve Black Laundry(İsrail işgaline karşı Kuir derneği) ile görüştük”. Bunları söyleyen Stefano Queer For Peace'in ilklerinden. Aktivistler 2003 yılı yazında işgal altındaki Filistin topraklarına da geçtiler. Yerel yöneticilerle ve Filistinli gey ve lezbiyenlerle tanışıp konuştular. Beraber neler yapabileceklerini konuştular.
 
“Bir çok kez Filistinli gey ve lezbiyenlerde umutsuluk ve çıkmaz bir yola saplanmışlık gördük. Yerel yöneticiler ise herşeyden önce zaman zaman çekinser olsa da gey ve lezbiyenlerin toplumda yaşadığı zorlukların farkında olduklarını ancak işgalin ve sürekli olan şiddetin hiçbir sabit yasal uygulamaya veya siyaset üretmeye izin vermediğini söylediler” diyor Marco. O da QFP'nin ilklerinden. Yola çıkarken yazdığı mektupta İsrail işgalini ve 'neden' o topraklara gittiklerini şöyle özetliyor: “Etnik ve dinsel temele dayandırılan hetero ve liberist tezleri red ediyoruz. Biz olaylara bir Kuir filtresinden bakmayı yiğeliyoruz.
 
Bu bize ezilmişlerin yanında olmamızı sağlıyor yani İsrail ordusunca ezilmiş Filistinliler ve İsrailli veya Filistinli gericiler tarafından uygulanan baskıya mağdur kalan gey ve lezbiyenleri anlamamızı ve onlarla dayanışma içinde olmamızı mümkün kılıyor. İşte bu 'zıtlık' olarak tanımlanan ve eşcinsel hakları mücadelesinin bir parçası olduğu tüm ezilmişlerin mücadelesinin birleştiği noktaya inanıyoruz yani işgale ve savaşa karşı insan hakları mücadelesi.”     
 
“Bağımsızlık mücadelesi içinde olan bir halkın bu mücadelesi bireylerin cinsel kimlik konusunda da bağımsız karar verebilme hakkının tanınmasıyla daha da güçlü olacaktır. Biz Betlem'de yaşayan gey aktivist Filistinli Samer'i tanıdık, kendisi Jerusalem Open House'ın da desteği ile Filistinli gey ve lezbiyenler için iletişim ağı kurup sorunlarına çözüm bulabilmek için bir danışma hattı yaratmıştı. Çok yakın bir zamanda İsrail ordusu çalışmaların yapıldığı binayı bombalayıp yıktı. Nitekim Samir'in 'İnsanslarımız yarın hayatta kalıp kalmayacaklarını bilmiyorlar böyle bir durumda nasıl bir kimlik mücadelesi başlatabiliriz?' demesi bir çok şeyi özetliyor.”
 
2003 yılından 2006 yılına değin Queer For Peace Betlem, Ramallah, Gaza, Kalqilia ve Betir'de bir çok kez öncelikle çocuklarla olmak üzere yüzlerce kişiyle cins, kimlik, eşcinsellik ve vücut üzerine labaratuar çalışmaları yaptı, aktivistler halen Bologna, Torino, Sassari, Milano, Floransa ve Roma'da İsrail işgali, Filistin ve lgbt hakları konularında çalışmalarını sürdüryor.
 


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam