24/07/2020 | Yazar: Özde Çakmak

Topluluk desteğine ve danışmanlığa sınırlı erişim, bazı durumlarda ise destekleyici olmayan aile üyeleriyle karantinaya girmek bu sorunlar arasında yer alıyor.

Queer gençler için pandeminin zorlukları Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Misha Valencia’nın 29 Haziran 2020 tarihli ve https://www.nytimes.com/2020/06/29/well/family/LGBTQ-youth-teenagers-pandemic-coronavirus.html linki yazısını Özde Çakmak KaosGL.org için çevirdi.

Britanny Brockenbrough’ın trans oğlu pandemi sırasında okul içi danışmanlığını ve diğer L.G.B.T.Q gençleriyle buluşma olanağını kaybettiğinde zihinsel sağlık sorunları yaşadı.

“Depresif hissetmeye başladı ve içine kapandı,” dedi Virginia’da iki çocuk annesi olan Brockenbrough. Daha sonra oğlu için yerel bir ruh sağlığı idaresinden teleterapi ve ev içi destek almayı başardı ve onun haftalık Zoom toplantıları ile online oyun geceleri gibi faaliyetlerle topluluğundaki diğer kişilerle iletişimde kalması için çareler buldu.

“Tedaviye geri döndüğü ve topluluğuna bağlı kalmayı sürdürdüğü için şimdi kendini çok daha iyi hissediyor,” dedi. “Sosyal mesafe ve önlem almak gerekli ama L.G.B.T.Q.+ topluluğu için, destek veren ebenveynleri olanlar için bile, diğer L.G.B.T.Q.+ gençlerinden yüzyüze sosyal destek alma olasılığını kaybetmenin önemli bir etkisi olabilir.”

Gençler pandemiye uyum sağlamaya devam ederlerken, bazıları artan anksiyete ve stresle mücadele ediyor. Lezbiyen, gey, biseksüel, trans, queer ya da kendilerini sorgulayanlar (questioning) için topluluk desteğine sınırlı erişim, okul içi danışmanlık eksikliği ve bazı durumlarda da destekleyici olmayan aile üyeleriyle zor şartlarda karantina altında kalmaktan kaynaklanan fazladan zorluklar ve riskler olabiliyor.

Adının yayımlanmasını istemeyen Yonkers’lı 18 yaşındaki N.Y, “Annem ve babam gey olduğumu kabul etmiyor,” dedi. “Destek sistemim çoğunlukla okuldaydı, şimdi ise gerçekte kim olduğumu kabul etmeyen aile üyeleriyle birlikte karantinadayım.”

Sanal lise mezuniyeti geçen hafta olan genç adam ebeveynleri gey olduğunu öğrendiklerinde “öfke” ve “tiksinme” ile karşılık verdiklerini ve Kovid-19 kapanması (shutdown) sırasında onlarla birlikte evde olmanın oldukça rahatsız edici olduğunu söyledi. “Sana saygı duymayan insanlara muhtaç olmak son derece aşağılayıcı,” dedi.

L.G.B.T.Q. gençlik zaten kırılgan bir kitledir ve L.G.B.T.Q. olmayan akranlarına kıyasla daha yüksek anksiyete, depresyon, evsizlik ve kendine zarar verme riski altındadır. Harvard Üniversitesi ve Fenway Institute araştırmacıları tarafından JAMA Pediatrics’de yapılan 2018 tarihli bir çalışma trans gençlerin daha yüksek intihar teşebbüsü, depresyon ve anksiyete riski taşıdıklarını ve bu sorunlara değinmek için toplumsal cinsiyet uyumlayıcı ruh sağlığı hizmetlerine oldukça ihtiyaç duyulduğunu saptadı.

New York City’de klinik psikolog olan Sarah Gundle bu kriz sırasında çevrimiçi desteklerin erişilebilir olmasına ve yardım sağlayabilmelerine rağmen, çoğu kişi için kimliğini kabul eden ve onaylayan bir toplulukla yüz yüze tedavi ve etkileşimin yerini alamayacağını söyledi.

Dr. Gundle, “Uzun süre boyunca evde olmak ve destek vermeyen aile üyeleriyle birlikte yaşamak zorunda kalan – ya da aile ortamları evin dışına çıkmalarını güvenliksiz kılabilir – L.G.B.T.Q.+ gençleri yoğun bir izolasyon hissi yaşayabilir,” dedi. “Pandemi kaydadeğer belirsizlikler getirir – kesin bir sonu yoktur – ve kaçış yokmuş gibi hissettirebilir. Çok sayıda L.G.B.T.Q.+ genç aile üyeleri keşfettiği takdirde güvenliklerinden ve bunun dolaylı sonuçlarından da endişe etmek zorunda.”

Üniversite kampüsleri pandemi yüzünden Mart ayında kapandığında, destek verici olmayan bir mekân olan eve geri dönmek zorunda kalmak bazı öğrenciler için güvenli bir seçenek değildi. Poughkeepsie, N.Y. Vassar College’da L.G.B.T.Q ve Toplumsal Cinsiyet Kaynakları direktörü Danushi Fernando yaklaşık 255 öğrencinin – eyalet kılavuzlarına dayanarak – çeşitli sebeplerle – bir kısmı ailelerinin yanında barınmanın güvenli olmadığını hissettiği için – ilkbahar dönemi boyunca kampüste kaldığını söyledi. Vassar öğrencilere sanal toplantılar, destek grupları ve danışmanlık desteği de sağladı.

Vassar’ın mezun olan son sınıf L.G.B.T.Q. öğrencilerinin başarılarını ve katkılarını takdir etmek için her yıl düzenlediği Lavender Graduation (Lavanta Mezuniyeti) bu yıl sanal olarak düzenlendi. Fernando, “Güvenli bir şekilde katılımda bulunmak için kendi arabalarına ya da bir parka gitmeleri ya da açılmamaları gereken öğrencilerimiz vardı,” dedi. “Açılmanın onlar için güvenli olmadığını görmek son derece üzücü, hayatta kalmak ile başarılarını tanıyan destekleyici etkinliklere katılabilmek için arasında tercih yapmak zorundalar.”

Dünya genelinde yaşadıkları yüksek evsizlik oranı L.G.B.T.Q. gençlerin karşı karşıya kaldıkları zorlukları katlıyor. The Williams Institute at U.C.L.A. School of Law Birleşik Devletler’deki evsiz gençlerin yüzde 20 ila %45’nin kendilerini L.G.B.T.Q. olarak tanımladıklarını ve aile tarafından reddedilmenin önemli bir unsur olduğunu bildirdi.

New York City’deki Ali Forney Center’ın – 16 ila 24 yaşlarındaki L.G.B.T.Q. gençlere barınak ve destek hizmetleri sağlayan bir kuruluş – başkanı ve yetkili müdürü Alex Roque, “Güvenli bir ev olmadığında evde nasıl kalacaksın? Bu pandemi toplumsal cinsiyet uyumlayıcı ortamların gerçekten de ne kadar önemli olduğunu gösterdi,” dedi.

Ali Forney’nin 24 saat açık merkezi pandemi sırasında kapandığında kuruluş hemen seferber olarak bir Kovid-19 çalışma kolu yarattı ve sosyal yardım ekibiyle çevrimiçine geçerek telesağlık ve kriz akıl sağlığı hizmetleri sağladı.

Uğrak merkezi sınırlı kapasiteyle yeniden açılsa da, Kovid-19 vakalarının pek çok eyalette aniden yükselmesiyle birlikte ülke genelindeki akıl sağlığı sosyal yardım hizmetlerinin önümüzdeki aylarda nasıl etkileyeceği belirsiz.


Etiketler: insan hakları, yaşam, dünyadan
İstihdam