20/03/2010 | Yazar: Kaos GL

Yasakmeyve, Siyahî ve Eşik Cini dergilerini edebiyat ve kültür dünyamıza kazandıran Komşu Yayınları bünyesinde hazırlanan Sıcak

Queer Şair John Giorno Sıcak Nal'da Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Yasakmeyve, Siyahî ve Eşik Cini dergilerini edebiyat ve kültür dünyamıza kazandıran Komşu Yayınları bünyesinde hazırlanan Sıcak Nal, ilk sayısında Amerikalı queer şair John Giorno’ya yer veriyor.
 


Queer teorinin şekillenmesinde önemli katkıları bulunan John Giorno, modern sanat ve modern şiirin en cesur isimlerinden biri olarak anılıyor. Kendi adını verdiği ‘Giorno Poetry Systems’ ile şairler ve müzisyenleri ortak okumalarda buluşturan ve bu okumaların kayıtlarını önce telefon hatları üzerinden, ardından albümler olarak geniş kitlelere ulaştırmayı başaran Giorno, aynı zamanda, döneminin aktif bir aktivisttiydi.
 
Fırat Demir’in kaleme aldığı ‘Ses ve Şiir: Giorno Poetry Systems’, John Giorno’nun Andy Warhol, William S. Burroughs, Debbie Harry ya da Patti Smith gibi pek çok tanıdık yüzle dolu etkili kariyerine ve kişiliğine, o döneme ait ses kayıtlarını da inceleyerek, kapsamlı bir yorumla yaklaşıyor. Giorno’nun şiir paylaşımına kazandırdığı yenilikçi tavrı sürdürmek isteyen Fırat Demir, kendi internet blogu üzerinden elindeki bu kayıtları da paylaşıma açıyor.
 
Öyküye ve romana ağırlık vererek yola koyulan Sıcak Nal Türkiye’de başka bir öykü de yazıldığını göstererek işe başlıyor. Adını Cemal Süreya’nın bir şiir kitabından ve aynı adlı şiirinden alan Sıcak Nal, Cemal Süreya’nın ‘yeni bir aşırılığa ihtiyaç var’ sözünü de unutmayarak yıllardır beklenen ‘yeni aşırılığı bulmanın’ yeni bir tarifini arıyor.
 
2 ayda bir yayımlanacak Sıcak Nal’ın Mart-Nisan 2010 tarihli ilk sayısında öyküleriyle Ali Karabayram, Ali Teoman, Faruk Ulay, Erhan Memiş, Dilawer Zeraq, Cesar Vallejo, Ilgın Yıldız, Uğur Büyüktezgel, Cem Akaş, Aslı Tohumcu, Süreyyya Evren, Niyazi Zorlu, Diane Williams, Donald Barthelme, Melida Tüzünoğlu, Can Özoğuz; yazıları ve söyleşileriyle Mahmut Mutman, Fırat Demir, Gaston Bachelard, Gülseli İnal, Savaş Kılıç, Lale Dayıoğlu, Donald Barthelme, Zeynep Arıkan, Nil Pınar Arın, Burak Delier, Etgar Keret, Özgür Gökmen, Çimen Günay Erkol, Dilawer Zeraq, Şener Özmen; şiirleriyle: Cesar Vallejo ve Enver Ercan yer alıyor.


Etiketler: kültür sanat
İstihdam