06/05/2020 | Yazar: Aslı Alpar

Karantina queerlere nasıl geliyor, Aslı Yase anlatıyor: Bu salgından çıktığımızda, hem de salgın süresinde mesafemizi koruyarak birlikte dayanışarak çok güzel şeyler başaracağız.

Queerantina* halleri: Dünyada kötü giden her şey için kuirleri suçlayabiliyorlar Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Dünya Sağlık Örgütü’nün pandemi olarak tanımladığı korona virüsü nedeniyle #EvdeKal çağrısına uymaya çalıştığımız şu günlerde karantina LGBTİ+’lar için nasıl geçiyor?

LGBTİ+’lara sorduk karantina nasıl geçiyor, evde neler yapılıyor, nelerden mahrum kalınıyor? Karantina queerlere nasıl geliyor?

Yazı dizimizin bugün anlatıcısı Aslı Yase. “Bahar gelmiş hissi yok” diyen Aslı Yase salgın boyunca sevdiklerinden uzak kalabilmenin bir şans olduğunu söylüyor. Salgın sonrası için de umudunu saklı tutuyor.

“Her zaman kaldığım üniversite lojmanında kalmaya devam ediyorum. Kampüs öğrencilerin ‘kalacak güvenli yeri var mıdır’ diye düşünülmeden boşaltıldığı (öhöm) için kampüste tek başıma yürüyüşe çıkma fırsatım da oluyor. Yine de aynı enerji yok, ilkbahar-yaz gelmiş hissi yok. Normalde bu dönemde bahar şenliğimiz olurdu. Şenlik alanına gizlice alkol sokar, bütün gece dans edip eğlenirdik. Şimdi ofise giderken yol üstünde şenlik alanını bomboş görmek tuhaf geliyor.

Dünyada kötü giden veya beğenilmeyen her şey için biz kuirleri suçlayabiliyorlar. Ama bu sefer haklılar sanırım (gülüyor…). Bu senenin başlarında “Düzenli görüşebileceğim kadar yakınımda kimseden hoşlanamam, sonra ya şiddete uğrarım ya kalbim kırılır, hiç gerek yok” diyordum. Üzerinden bir hafta geçmeden kolime seni seviyorum demeye başlamıştım. Böyle büyük bir laf etmem Sapfo’yu rahatsız etmiş olacak ki bana bir ders vermek istedi sanırım. Mesajı kesinlikle aldım, artık salgın bitebilir…

Şaka bir yana, kolimsizlikten öyle muzdarip haldeyim ki yorganımla duygusal bağ kurdum, pikeye geçemiyorum. Ama fiziksel olarak uzak olsak da kolimle görüntülü konuşmalarda, internet oyunlarında, online aktivizm atölyelerinde, çizer olduğu için kolimin çizimlerinde ve daha birçok yerde buluşuyoruz. Bu belirsiz dönemi ben de bu şekilde geçirmeye çalışıyorum.

Her ne kadar kolimi çok özlesem de tek yaşadığım ve boş bir kampüste kaldığım -ekonomik bağımsızlığımın devamı için kalmak zorunda bırakıldığım- için kendimi daha korunaklı ve şanslı hissediyorum. Sevdiklerimden uzak kalabilmenin onlara ve (seçilmiş dahil tüm) ailelerine virus bulaştırmamak için bir şans olduğunu biliyorum.

Umudum o ki hem bu salgından çıktığımızda, hem de salgın süresinde mesafemizi koruyarak birlikte dayanışarak çok güzel şeyler başaracağız ve dünyayı bir tık da olsa daha az ayrımcı, daha az ahlakçı bir yer yapacağız. Bunun mümkün olduğuna tüm içtenliğimle inanıyorum. Birçoğumuz için her şey günlük güneşlik olmasa bile bu dönemin geçici olduğunu kendime ve sevdiklerime hatırlatarak olumlu kalmaya çalışıyorum. Kalamadığımda da kendime olumsuz duygu ve düşüncelerimle birlikte oturma, gerekirse günde 18 saat uyuma izni veriyorum.

 *Queerantina kelimesi queer ve karantina kelimelerinden illüstratör Adrienne Muse’un ürettiği bir kelime.


Etiketler: yaşam
İstihdam