06/04/2020 | Yazar: Aslı Alpar

Karantina queerlere nasıl geliyor, Gaye anlatıyor: “Karantina sonrasını düşünmek de az oyun değil...”

Queerantina* halleri: Karantina sonrası ilk Pride’ımıza hangi vali en birinci gak guk eder? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Gaye, Şebnem Ferah'ın "Ben Şarkımı Söylerken" şarkısını söylerken

Dünya Sağlık Örgütü’nün pandemi olarak tanımladığı korona virüsü nedeniyle #EvdeKal çağrısına uymaya çalıştığımız şu günlerde karantina LGBTİ+’lar için nasıl geçiyor?

LGBTİ+’lara sorduk karantina nasıl geçiyor, evde neler yapılıyor, nelerden mahrum kalınıyor? Karantina queerlere nasıl geliyor?

Yazı dizimizin bugün anlatıcısı kaosGL.org’da Zürafa Köy isimli karikatür köşesinin çizeri Gaye. Gaye bachata dansının makas benzeri figürlerini karantinada keşfettiğini söylüyor ve her şey düzeldiğinde “kesinlikle bir dans topluluğuna atacağım kendimi” diyor.

“Son on günüm sigarasız ve kabak çekirdekleriyle geçti”

Beş ay çalıştığım işten ayrılışım “Türkiye’de ilk korona virüs vakası görüldü” haberlerinden bir gün öncesine tesadüf etti. Yeni işlere,  hangi özelliklerimi geliştirebileceğime, kariyerime, bariyerime bakacaktım. İlk on günüm ikilem yaşamakla geçti: bir şey olmamışçasına iş arasam mı (çünkü bir şey olmamışçasına iş ilanları akışta) yoksa bir süre dış dünyayla bağlarımı durdursam mı? Ardından olasılıklı düşünceler de geldi: halâ çalışıyor olsaydım nasıl gelişirdi, iş aramış bulmuş olsam nasıl gelişirdi, evde kaldığımda nasıl gelişebilir? Kafeler, restoranlar, tiyatro ve sinemalar kapanınca kani oldum evde kalmaya sanırım. Hatta alışveriş merkezlerinin kapatılması için imzacı oldum. O ikilem ilerleyen zamanlara erteledi kendini şimdilik. Takip ettiğim internet gazetelerinde ülkeden ülkeye vaka – ölü haberlerinden ziyade artık diğer boyutlar da haber olmaya başladığında iyice kabullendim karantinayı. Covid-19 kapitalist mi, yaşist mi, hayvan sömürüsüyle ilişkili mi, karantina bize kaybettiğimiz iklim sisteminden birazcık bağışlayabilir mi? Karantinada erkek şiddeti ne hale gelebilir ve başvuru, şikâyet, destek gibi süreçler ne hale gelebilir? En çok da ekonomiler, ekonomilerimiz…

Rutin takip ettiğim medyaları daha sık ziyaret eder oldum. Önceden de kafamın bir köşesine not ettiğim ince temizlik, tadilat, tamirat bekleyen şeyler ve yerlerle ferah feza ilgilendim. Bahar temizliği yapmış gibi hissettim, tanıdık, güzel bir his.

Zaman zaman içimde dahi sessizce tartışıyordum sigarayı bırakma fikrini. İngiltere’deki bir Covid-19 hastasının başından geçen süreci öksürükler içinde anlatmaya çalışmasını izlemek iç seslerimin tartışmasına son verdi. Son on günüm sigarasız ve kabak çekirdekleriyle geçti.

Latin dans videoları izleye izleye ardından gelen dans figürü öğreten videoları da tüketmeye başladım. Sonunda ayna karşısında figür denerken buldum kendimi. Bachata dansının makas benzeri figürler barındırıp da queer versiyonunun denenmemişliği oldum olası şaşırmaya gark etmiştir beni. Her şey olağanlaşıp asgari sağlık koşulları geri geldiğinde halâ ölmemişsem kesinlikle bir dans topluluğuna atacağım kendimi. (Belki Queer Bachata denemeleri yaparız ne dersiniz ;)

Karantinanın bana bir diğer getirisi de arkadaşlarımla internet mesafesinde etkinlik / oyun kurmak oldu. Bir arkadaşımla birbirimize kitap okuduk, ses kayıtları tuttuk. Bir arkadaşımla ortak hikâye yazdık, bir cümlesini o kurdu bir cümlesini ben kurdum (bunu üç saat kesintisiz yaptığımızı fark ettiğimde odaklanışımızdan öptüm). Bir arkadaşımla Queer Tabu tasarladık -halâ geliştirilmeye açık- Var olsunlar. Özellikle içimdeki antipatik edebiyat öğretmenini tolere edip soğuk kelime şakalarıma sıcacık “asdfgh” yazan tüm arkadaşlarıma Kaos GL vesilesiyle bir kez daha teşekkürlerimi sunayım.

Artık giyilemez halde olup bir gün terzicilik oynarım diye sakladığım kıyafetlerle terzicilik oynama günüm de karantina günlerininmiş meğer. Öteleyedurduğum, ajandalayamadığım, “bir gün okunacak kitap”, “bir gün izlenecek film” ve daha bir sürü şeyin “bir gün”ü karantina günlerinde yer buldu kendine. Belli ki zaman yönetimi hakkındaki beceriksizliğime kafa yormaktan kaçarak kitap okuyup, dans edip, terzicilik taslayıp, kek pişirip, hikâye yazıp geçireceğim günlerimi.

Karantina sonrasını düşünmek de az oyun değil: Şu an kapalı olan mekânlardan ilk önce hangisine gideceksiniz? İlk kimi mıç mıç yalap şap öpüp saracaksınız? Karantina sonrası ilk Pride’ımıza hangi vali en birinci gak guk eder?


Etiketler: yaşam
İstihdam