28/04/2020 | Yazar: Aslı Alpar

Karantina queerlere nasıl geliyor, Melika anlatıyor: “İstiyorum ki zaman hemen aksın ve ben çok çok uzaklarda olayım.”

Queerantina* halleri: Kendime mutsuz olma izni veriyorum Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Dünya Sağlık Örgütü’nün pandemi olarak tanımladığı korona virüsü nedeniyle #EvdeKal çağrısına uymaya çalıştığımız şu günlerde karantina LGBTİ+’lar için nasıl geçiyor?

LGBTİ+’lara sorduk karantina nasıl geçiyor, evde neler yapılıyor, nelerden mahrum kalınıyor? Karantina queerlere nasıl geliyor?

Yazı dizimizin bugün anlatıcısı Melika. Melika kedisi ile birlikte döndüğü aile evine alışmaya çalıştığını söylüyor ve “Kendime mutsuz olma izni veriyorum bazı bazı…” diyor.

Söz Melika’da.

“Bir ayı geçti, karantinadayım. Hayatım bir anda bambaşka bir yön aldı. Okulum kapandı ve ailemin yanına döndüm. Ben kısa süreli olacak sanırken 1 ay oldu ve devam ediyor karantina. Umutla bekliyorum biteceği günü, çünkü benim gibi hayattan daha hızlı olmaya çalışan bir insan için sürekli evde olmak hiç iyi değil.

“Hayattan daha hızlı olmaya çalışan derken kendime, şunu kastediyorum; zamanın ötesinde bir şeyler arayan, geleceğe zamanından önce ulaşmaya çalışan ve asla şimdiki zamana kendini çekemeyen bir birey… Bunu fark etmem zor oldu ama evet işte böyleyim, istiyorum ki zaman hemen aksın ve ben çok çok uzaklarda olayım…

“Aile evinde karantina hem ekonomik ve rahat hem de zorlayıcı. Buraya daha ekonomik olması ve İzmir’de yalnız kalmamak için geldim ama bir aydır bu yeni düzene alışamadım. Birlikte yaşadığım kedi dostum Alaska için de zor oldu bu. Sessizliğe o kadar alışmıştık ki, ufacık bir ses bile korkutur olmuştu bizi. Şimdi ise ikimiz de alıştık zamana, şimdi daha az acıyor canımız.

“Karantinanın ilk zamanlarında ben de kendime sözler verdim, sporlar yapacaktım, yoga meditasyon yapıp, Fransızcamı geliştirecektim. Tabii bunları yaptığım zamanlar da oldu ama karantinanın çoğunu iyi olma hali üzerinde çalışarak geçirdim. Bir uygulama indirdim ve en küçük adımdan başladım; her sabah uyandığım gibi su içerek kendime yeni alışkanlıklar kazandırmaya başladım. Tabii hala kendime yatma günleri izni veriyorum, bütün günümü yatağımdan kalkmadan, sitcom izleyerek geçirdiğim oluyor. Bazen sağlıklı beslenemiyorum, yoga yapamıyorum ve sürekli evde olmaktan ve teknolojik aletlerle çok fazla ilişkide olmaktan başım ağrıyor. Ama yine de devam ediyorum çalışmalara, biliyorum çünkü bu günler de geçici.

“Kendime mutsuz olma izni veriyorum bazı bazı… Geçmişi hatırlıyorum, nostalji ele geçiriyor beni, bazen de ağlıyorum…

“Zor zamanlar geçiriyoruz, ama inanıyorum ki az kaldı, çok az...”

*Queerantina kelimesi queer ve karantina kelimelerinden illüstratör Adrienne Muse’un ürettiği bir kelime.


Etiketler: yaşam
İstihdam