15/04/2020 | Yazar: Aslı Alpar

Karantina queerlere nasıl geliyor, Esma anlatıyor: “Yazmak verimli bir şey değildir, zorundasınızdır.”

Queerantina* halleri: Yıldız Tilbe o canlı yayını açmayacaktı! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Dünya Sağlık Örgütü’nün pandemi olarak tanımladığı korona virüsü nedeniyle #EvdeKal çağrısına uymaya çalıştığımız şu günlerde karantina LGBTİ+’lar için nasıl geçiyor?

LGBTİ+’lara sorduk karantina nasıl geçiyor, evde neler yapılıyor, nelerden mahrum kalınıyor? Karantina queerlere nasıl geliyor?

Yazı dizimizin bugün anlatıcısı Esma. Karantina ile yazarak baş etmeye çalışan Esma Yazmak verimli bir şey değildir, zorundasınızdır”, diyor.

"Bir günümüzün diğerine uymadığı, hem saçımızı savurduğumuz hem de savrulduğumuz günlerdeyiz. Buraya nasıl geldik? İlk hatırladığım şu, salgına dair ilk şoku atlattık sandıktan hemen sonra, herkes birbirinin üzerine, sosyal medya boşluğuna ve nereye bulursa tavsiyeler, yapılacak şeylerce listeler fırlatmaya başladı. Ancak, küresel bir kriz yaşanıyorken yapılacak çok az şey vardır sanıyorum, bir arada olmak, birbirimizin sesini duymak... 

"Birbirimizin sesi yetmiyordu belki artık, görüntülü aramalar bir nebze teselli ediyordu. Pembe Hayat olarak hafta içi her akşam canlı yayınlar yapmaya başladık. Sosyal medyanın tüm nimetlerini birlikte olmak için kullanmaya devam ettik. Arabeske düştük, Jilet Sebahat'ın “İşte Bizim Hikâyemiz...” yazısı ile koronaya ve her şeye karşı arabesk bir tavır sergiledik. Film izliyoruz iyi ama nasıl izliyoruz diye kuir film okumaları grubu kurduk. O, bu derken günler diğer günleri kovalıyordu. Fena hissetmiyordum. Yıldız Tilbe'nin canlı yayınıyla kayışı koparana kadar.

"Ondan önce ne yapıyordum peki? İçe dönük kişilik yapımın avantajını mümkün olduğunca kullandım bir süre, ama bir noktada o da patladı. Bir ara verimlilik dalgasına tam yakalanacaktım ki, bir an oldu ve ben ne yapıyorum dedim. Süreci mümkün olduğunca verimsiz geçirmeye karar verdim. Bulaşık yıkarken, arabesk dinliyordum artık. Elimdeki kitabın aynı sayfasında saatlerce pinekliyor, duvardaki çatlaklardan kendime bir sızıntı, bir çıkış yolu arıyordum. O sıralardaydı sanırım, yazmaya başladım, o da zorunluluktan. Yazmak verimli bir şey değildir, zorundasınızdır. İçinizde kelimeler oynaşır, buna engel olamazsınız. Ben de bıraktım kendimi. Biraz daha iyiydim artık. Ama Yıldız Tilbe o canlı yayını açmayacaktı!

*Queerantina kelimesi queer ve karantina kelimelerinden illüstratör Adrienne Muse’un ürettiği bir kelime.


Etiketler: yaşam
İstihdam