14/07/2017 | Yazar: Aslı Alpar

Pan Dergi, LGBTİ+’ların fobik ve nefret söylemine maruz kalmadan dilediklerinde yazılarını gönderebilecekleri bir yayın.

"Birine aşık olduğumda bütün aşıklar bununla ilgilidirler" Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Pan Dergi, LGBTİ+’ların fobik ve nefret söylemine maruz kalmadan dilediklerinde yazılarını gönderebilecekleri bir yayın.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin, amacı sanat üretmek olan her kesimden insana, dergi sayfalarında eserini yayımlama fırsatı tanıyan bir yayın olan Pan Dergi, son sayısını "edebiyat ve kuir" dosyası ile yayınladı. “Edebiyat ve Kuir” dosyasını bahane ederek Pan Dergi ekibiyle söyleştik. Dergi ekibinden Can Eren, LGBTİ+’ların fobik ve nefret içeren söylemlere maruz kalmadan dilediklerinde yazılarını gönderebilecekleri bir yayın olarak bahsediyor Pan Dergi’den.  

"Adının anlamındaki bütünleştirici gücü edebiyatla temsil ediyor"

Nasıl bir yayın Pan Dergi? Yayınlanma ve dergi ekibinin bir araya gelme amacı, motivasyonu nedir?

Pan Dergi, Boğaziçi Üniversitesi Edebiyat Kulübü bünyesinde iki yıldır çıkıyor. Süreli ve ücretsiz bir yayın. Geçtiğimiz günlerde ikinci yaşını kutladık dergimizin. İçerik olarak edebi sanatlara öncelik veriyoruz ancak resim ve illüstrasyon gibi görsel sanat eserlerini de değrlendiriyoruz.

Yapısal olarak profesyonel dergicilik işlevselliğiyle çalışıyoruz. Görev dağılımını demokratik yollarla ve seçimle gerçekleştiriyoruz ve oldukça şeffaf kalmasına özen gösteriyoruz.  Yani Pan’ı hep beraber sürdürüyoruz. Hedeflerimiz arasında başta edebi yayıncılık alanında söz sahibi olmak, edebiyat dünyasında gündem belirleyici ve dinamik olmak ve amacı sanat üretmek olan her kesimden insana dergi sayfalarında eserini yayımlama fırsatı tanımak sayılabilir.

Herkese açık bir mecra mı Pan?

Pan, Yunanca’da bütün, tüm anlamındaki bir ön ek. İsimden hareketle, Pan Dergi, Boğaziçi Üniversitesi içinden yahut dışından edebiyat ve sanat alanında bir şeyler üretmek isteyen herkese imkân sağlıyor, adının anlamındaki bütünleştirici gücü edebiyatla temsil ediyor.

Hande Kader cinayeti hepimizi sarstı

Gelelim son sayınıza… Edebiyat ve queer ilişkisine dergiye taşımak fikri nereden çıktı?

Geçen senenin yazında Pan Dergi toplantılarının birinde önümüzdeki dosya konularından birinin “Edebiyat ve Queer” olabileceğini konuşmuştuk. Bu toplantıdan kısa bir zaman sonra, 22 yaşındaki trans Hande Kader’in yakılarak öldürüldüğü haberini aldık ve dergi üyeleri olarak gerçekten sarsıldık. Pek çok LGBTİ+’nın maruz kaldığı sözlü ve fiziksel şiddet, aşağılanma, taciz ve tecavüz nihayetinde bu noktaya varıyor. Hayatın her alanında olduğu gibi dergiler de sayfalarında LGBTİ+’lara yer vermekte pek de fobik olmayan alanlar sağlamıyor. Üstelik bütün bu yaşananlar “başka türden” birtakım insanların “özel meseleleri” addediliyor. Ama biz biliyoruz ki trans cinayetleri de, LGBTİ+’ların hayatın her alanında yaşadığı sorunlar ve bu sorunların yayınlarda yer bulamamaları da politik ve bazı insanların özel değil doğrudan insanlığın meselesi halinde.

İşte tam da bu nedenlerden ötürü ve Hande Kader’in ardından Boğaziçi Üniversitesi’nde 2015’in yazında açılan “Queer Teori” dersini alan dergi üyeleri arkadaşlar olarak okumalar önerdik ve aktarımlarda bulunduk. Sonuçta bugüne dek en oylumlu ve içerik bakımından oldukça zengin bir sayı hazırladık.

"Özel değil, politik"

Ayrımcılık “özel” bir mesele değil diyorsunuz… Yayın politikalarınızdan biri bunu vurgulamak mı?

Öyle, bir yandan da isteğimiz LGBTİ+’ların fobik ve nefret içeren söylemlere maruz kalmadan dilediklerinde yazılarını gönderebilecekleri bir dergiden haberdar olmaları. Yalnız olmadıklarını fark etmeleri. Bu anlamda Pan Dergi olarak diğer sayılarımızda ve gelecekte de bu anlamda bir sosyal politika yürüteceğimizi rahatlıkla söyleyebilirim. Ulus Baker’in de dediği gibi: “Çünkü bizim için her ‘özel’ mesele aynı zamandan ‘insanlığın’ esas meselesidir… Ve karşılıklı olarak insanlığın ‘her meselesi’ benim de ‘özel’ meselemdir… Savaş özel meselemdir, televizyon felaketini içimde yaşarım… Birine aşık olduğumda bütün aşıklar bununla ilgilidirler…”

Beşiktaş Belediyesi sponsor oldu bu sayınıza değil mi?

Evet. OHAL nedeniyle üniversitelerdeki bütçe sıkıntıları bizi de etkiledi ve basımı için aylar geçmesi gerekti. Ancak nihayet Beşiktaş Belediyesi’nin de desteğiyle basımını gerçekleştirebildik. Baharı edebiyatın en “renkli” karakterlerine ayırabildiğimiz sayfalarla karşılayabildik.

Size nasıl ulaşabilir, nasıl katkı sunabilirler?

Çok basit… Tek yapmaları gereken kısa özgeçmişleriyle beraber yazılarını editor@pandergi.com adresine postalamak.

İlgili haber: 

Pan, “Edebiyat ve Kuir” dosyasıyla yayında

 


Etiketler: kültür sanat
İstihdam