13/05/2016 | Yazar: Ömer Aydın

Hukukçular ve insan hakları savunucuları, Adana Kürkçüler Cezaevi önünde bir araya gelerek cezaevlerinde yaşanan işkence ve kötü muameleye dikkat çekti ve hak ihlalleri ile ilgili basın açıklaması gerçekleştirdi.

"Cezaevlerinde hak ihlallerine son verin!" Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Hukukçular ve insan hakları savunucuları, Adana Kürkçüler Cezaevi önünde bir araya gelerek cezaevlerinde yaşanan işkence ve kötü muameleye dikkat çekti ve hak ihlalleri ile ilgili basın açıklaması gerçekleştirdi.

Adana İnsan Hakları Derneği (İHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Adana Barosu’nun Cezaevlerinde yaşanan işkence ve kötü muameleye dikkat çekmek için düzenlediği ‘Cezaevlerinde Hak İhlallerine Son Verin’ basın açılaması dün (12 Mayıs) yapıldı.

"Cezaevi değil, acı dram evi"

İHD Adana Eş Başkanı İlhan Öngör, Kürkçüler Cezaevi’nde gerçekleştirilen basın açıklamasında “Adalet Bakanlığının verilerine göre bugün itibari ile 180 bini aşan tutuklu ve hükümlü sayısı bulunmakta olup, kapasitenin çok üzerinde doluluk oranında bulunan cezaevleri, adeta ‘Acı Dram Evleri’ haline gelmiştir” dedi. “Evrensel değerlere aykırı olarak hazırlanıp yürürlüğe konulmuş, antidemokratik ve insancıl olmayan yasalarla tanınmış en asgari insani yaşam haklarını dahi mahpuslara çok görülmektedir” diyen Öngör; bölgede hak ihlallerinin yaşanmadığı bir cezaevi bulunmadığının altını çizdi.

Öngör, cezaevlerinde yaşam hakkının gasp edilmesiyle ilgili “Kamuoyunun da yakından takip ettiği üzere Özgecan Aslan’nın katili Süphi Altındöken, yüksek güvenlikli Adana F tipi cezaevinde silahla öldürülmüştür. Bu olaydan sonra, ince arama yöntemi ile içeri girilebilen F Tipi Cezaevlerinde silahla cinayet işlenmesi konusunda ihmali olan ve görevini kötüye kullanan cezaevi idaresi, cezasızlık hukukundan faydalandığı gibi, bu olayın faturasını ise cezaevinde bulunan mahpuslar çekmiştir. En temel evrensel insan hakkı olan yaşam hakkına dahi saldırılar yapılmakta, mahpuslar onur kırıcı ve kötü muamelelere maruz kalmaktadırlar. Raporlarımızda ayrıntılı olarak belirttiğimiz üzere bölgemizde bulunan Adana F ve E tipi cezaevleri başta olmak üzere Osmaniye T tipi cezaevi, İskenderun T tipi cezaevi, Tarsus C tipi Kadın cezaevi, Adana E tipi cezaevinde bulunan çocuk koğuşlarındaki hak ihlalleri her gün artarak devam etmektedir. Tüm ideolojik ve siyasi hesapların ötesinde insani ve vicdani bir sorun olan hasta mahpuslar, Adli Tıp Kurumunun ve Emniyetin olumlu ya da olumsuz görüşünün insafına terkedilmiş durumda, cezaevlerinde yaşam savaşı vermektedirler" şeklinde konuştu.


Etiketler: insan hakları
İstihdam