16/02/2013 | Yazar: Ecem Morkoyun

Dün ODTÜ’de yapılan 1.Teoloji sempozyumu, sempozyum öncesinde homofobik açıklamalar yapan Libido ve Düşünbil dergilerinin katılımları sebebiyle Homofobi ve Transfobi Karşıtı Öğrenciler tarafından protesto edildi.

"Homofobik LİBİDO ve Düşünbil ODTÜ’den defol!" Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Dün ODTÜ’de yapılan 1.Teoloji sempozyumu, sempozyum öncesinde homofobik açıklamalar yapan Libido ve Düşünbil dergilerinin katılımları sebebiyle Homofobi ve Transfobi Karşıtı Öğrenciler tarafından protesto edildi.

Sempozyum bileşenlerinden LİBİDO dergisinde Kasım-Aralık 2012 "Cinselliğin oluşumu" adlı sayıda "eşcinselliği doğuran etmenler" başlıklı bir yazı ile eşcinselliği hastalık olarak göstererek heteroseksüellik dışındaki cinsel yönelimleri patolojikleştiren bir yazı yayınlamıştı.
 
Buna karşılık LİBİDO dergisi ile görüşme çabaları ve eşcinsellerden özür talepleri alay ve aşağılanma ile karşılanmıştı. Bir aylık görüşmeler sonrasında adı geçen dergiler hiçbir özür metni yazmayarak, yazdığı yeni metinlerde ise  "cinsel tercih" ifadesini kullandı. Bu sebeplerle Homofobi ve Transfobi Karşıtı Öğrenciler sempozyumu protesto etme kararı aldı.

 
Dün 9.30 da Kültür ve Kongre Merkezi(KKM)nde bir araya gelen Homofobi ve Transfobi Karşıtı Öğrenciler ilk olarak KKM önünde "Homofobik LİBİDO ve Düşünbil ODTÜ’den defol!" başlıklı süreci anlatan bir bildiri dağıttı. Bu sırada Düşünbil dergisinde çalıştığını iddia eden bir kişi derginin tüm bu yaşananlardan üzüntü duyduğunu, özür dilmek istediğini dile getirdi. Öğrenciler bu durumun kişisel bir durum olmadığını ve bireysel bir özürün kabul edilemeyeceğini belirterek kürsüden Düşünbil adına yetkili kişi ya da kişilerin özür dilemesi ve ayrıca bir özür metni yazılması gerektiğini dile getirdi.
 
Eşcinsellerin kalça oranını "bilimsellik" adı altında sunan bir dergiye özür dilemek zor gelmiş olacak ki Düşünbil adına Olcay Yılmaz ile görüştüğünü ifade eden şahıs Yılmaz’ın sahne fobisinin olduğunu, mikrofon karşısında konuşamadığını söyleyerek sempozyumu ve Düşünbil dergisini yıpratacak  herhangi bir olay yaşamak istemediklerini belirtti.
 
Homofobi ve Transfobi Karşıtı Öğrenciler “Dinin ve ateizmin tartışmaya açıldığı son derece önemli bir sempozyuma katılanlara  engel olmamak için ilk olarak sunumlar bittikten sonra kürsüde konuşma hakkı talep edildi.Talepleri kabul edilince kürsüye çıkan öğrenciler LİBİDO ve Düşünbil dergilerinin yaptığı açıklamaların nefret suçlarını arttıracağını, dergide yer alan bilgilerin güncel bilimsel kuramlardan alınmadığını ve derhal eşcinsellerden özür dilemeleri gerektiğini” dile getirdiler.
"Homofobiye Sessiz Kalma"
Ardından 2.sunumların başlamasıyla birlikte özür bekleyen gruba, ara verilince Olcay Yılmaz’ın öğrencilerle görüşeceği haberi geldi. Bu sırada "Homofobiye Sessiz Kalma", "Homofobik Düşünbil ODTÜ’den defol!" yazılı pankartlar sempozyumun yapıldığı binaya asıldı. Ara verildiğinde ise Yılmaz’ın görüşmek istemediğini öğrenen öğrenciler son sunum başlarken "Homofobi her yerdedir, direniş de!" yazılı pankartla kürsüyü işgal etti.

 

 "yaşam alanlarımızda homofobi, bifobi ve transfobiye geçit vermeyeceğiz!"
Sempozyumla ilgili hiçbir sorunlarının olmadığını yalnızca Düşünbil dergisinden özür beklediklerini belirten öğrenciler yaklaşık yarım saat sahnede oturma eylemi yaptı. Bu esnada sempozyumu dinleyen birçok kişi sahneye çıkarak grupla birlikte oturma eylemine katıldı. Sempozyum bitene kadar sahnede oturan yaklaşık 50 kişilik grup sempozyum sonrasında "yaşam alanlarımızda homofobi, bifobi ve transfobiye geçit vermeyeceğiz!" diyerek dinleyicilerin alkışları eşliğinde protestolarını sonlandırdı.
 
 

Etiketler: insan hakları, eğitim
nefret