27/09/2017 | Yazar: Aslı Alpar

Bursa Olay Gazetesi, hem seks işçileri ve translar hakkında var olan önyargıyı arttırıyor hem de halka yanlış bilgi veriyor.

"Huzur" kazanına atılıveren 227 "kadın ve travesti" Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Bursa Olay Gazetesi, hem seks işçileri ve translar hakkında var olan önyargıyı arttırıyor hem de halka yanlış bilgi veriyor.

Gastelerde LGBTİ gündemi için dün ve bugünden birer haber seçtik.

Bursa Olay Gazetesi’nde dün yayınlanan Oktay Kayalar’ın haberi ile başlayalım. “Huzur mesaisinde 20 günlük karne” başlıklı Kayalar’ın haberi, hem seks işçileri ve translar hakkında var olan önyargıyı arttırıyor hem de halka yanlış bilgi veriyor. Haber, Bursa Emniyet Müdürü Osman Ak’a övgüyle başlıyor ve 'şok operasyon'larda son 20 günde 9 bin 500 kişinin kimlik sorgulamasından geçirildiğini, bu vasıta ile de çeşitli suçlardan aranan 160 kişinin yakalandığını müjdeliyor.

"Huzur" kazanına atılıveren 227 "kadın ve travesti"

“Huzur mesaisi” haberinin “ele geçen suç aletleri” başlığı altında Kayalar, 80 adet ruhsatsız tabanca, 14 tüfek, çeşitli miktarlarda uyuşturucu, 20 çalıntı otomobil, 18 motosiklet sayıyor ve hırsızlık, kumar, uyuşturucu satış suçları ile birlikte “fuhuş amacıyla bekleşen” 227 kadın ve travestiyi de listeye ekliyor.

Kayalar’ın haberinde suç olarak sayılan hallerin biri hariç hepsi Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) yaptırımları olan fiiller, oysa ne seks işçiliği ne de trans olmak TCK’da suç olarak tanımlanmıyor. Oktay Kayalar’ın polis bültenivari haberciliği, haberde geçen “fuhuş” ve “fuhuş yapmak için bekleşen” ifadeleri, seks işçisinin cinsel kimliğinin altını çizmesi ile toplumsal önyargıyı körükleyen ve aslında gerçek anlamıyla huzuru bozan, nefreti büyüten bir habercilik örneği.  

Hürriyet Almanya, ‘cinsel yönelim’i “cinsel tercih’ olarak çeviriyor

Bir diğer haber, Almanya genel seçimlerinin ardından yaşanan bir gelişmeyi sayfalarına taşımış olan Hürriyet Almanya ekinden. Gazete, Almanya genel seçimlerinde Federal Meclis’e giren ırkçı Almanya için Alternatif Partisi’nin (AfD) açıklamasına karşı hazırlanan açık mektuba yer veriyor.

Haber, seçimlerin ardından "Ülkemizi geri alacağız" diyen AfD'ye hitaben hazırlanan ve Secure.avaaz.org’da yayınlanan açık mektubun kısa bir zaman içerisinde yüz bin imza topladığını bildiriyor. Haber aynı zamanda mektupta yer alan, “Biz size oy vermeyen yüzde 87'yiz. Biz her cinsten, yaştan, kökten, dinden, renkten, farklı politik düşünceden; farklı cinsel tercihi olan insanlarız. Ülkemizi ülke yapan bizleriz. Ve biz sizlerin ırkçılığınıza karşıyız. Nefret duyguları yaymak istediğiniz yerde işbirliği ile tepki veriyoruz. Bu nedenle bu bizim ülkemiz ve siz geri alamayacaksınız" sözlerine de yer veriyor.

Bu haberdeki küçük bir detaya dikkat çekerek bitirelim. Bu haberde Hürriyet Gazetesi Almanca yayınlanan imza kampanyasındaki “cinsel yönelim” (sexuellen orientierung) ifadesini “farklı cinsel tercih” olarak çevirmeyi tercih etti.


Etiketler: medya
İstihdam