14/03/2012 | Yazar: Gülistan Aydoğdu

Sivas Davasında zaman aşımı kararı verildi. Karar Ankara ve İstanbul’da protesto edildi. Ankara’daki protestoda polis orantısız güç kullandı.

Sivas Davasında zaman aşımı kararı verildi. Karar Ankara ve İstanbul’da protesto edildi. Ankara’daki protestoda polis orantısız güç kullandı.
 
Duruşma öncesinde Adliye önünde toplananlar “zaman aşımına hayır, adalet istiyoruz” diyorlardı.
 
Savcı beklenen şekilde zaman aşımını talep etti. Avukatlar,  "Sivas insanlık suçudur, zamanaşımı uygulanamaz" dediler ve eklediler "Bu dava tarihi bir davadır. Buradan çıkacak karar da tarihe geçecektir." Ancak hakim zaman aşımına karar verdi.
 
1993 Sivas Madımak Oteli’nde yakılan 37 kişinin davası zamanaşımından düştü. Pir Sultan Abdal Şenlikleri için Sivas’a gidenler yakılarak öldürülmüştü. 19 yıldır devam eden davada tutuklu bulunan 5 kişi zamanaşımı nedeniyle serbest bırakıldı.
 
Ankara adliyesi önünde toplanan kalabalık bu olayın insan hakları suçu olduğunu, zamanaşımının mümkün olmadığını haykırdı. Davayı takip eden kalabalık avukat grubu ile BDP’li CHP’li milletvekillerinin yanı sıra çok sayıda sivil toplum örgütü de katıldı.
 
Duruşmadan çıkan avukatlardan Şanal Sarıhan yaptığı açıklamada: “Madımak Oteli’ni yakanların 15.000 kişi olduğunu ama 5 tutuklu olduğunu 2 kişinin ölüm nedeniyle davasının düştüğünü belitti. Bu katliamın sıradan bir olay olmadığını, insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğunu ve 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 2005’te çıkan yasaya göre bu davanın ‘insanlık suçu’ olduğuna karar verdiğini, olumsuz olanın ise mahkemenin 5 kişi için verdiği zamanaşımı kararı olduğunu ve kararı temyize götüreceklerini söyledi.
 
Polis Saldırısı
Karara ilişkin ailelerin açıklamaları yapılırken, karara tepki gösterenlere polis çok sert yanıt verdi.
 
Bir anda ortalık gaz bombalarıyla doldu. Polisin bu tahammülsüz tavrı nedeniyle dört-beş yerden topluluğun üzerine gaz bombaları atıldı. Pek çok insan gaz bombalarından etkilenerek fenalık geçirdi. Polis eylemcileri hastanelerin yoğun olarak bulunduğu bölgeye kadar su sıkarak ve gaz bombaları atarak kovaladı.
 
Hastane ve okul bahçelerine de gaz bombaları atıldı. Eylemcilerin Yüksel Caddesi’ne girmesine engellemek isteyen polis, çok sayıda gaz bombası atarak bir kişinin yüzünün parçalanmasına neden oldu.
 
Zamanaşımı İstanbul’da da Protesto Edildi!
Sivas Katliamı davasının zamanaşımından düşmesi Taksim’de 13 Mart Salı gecesi protesto edildi.
Taksim Meydanı’nda bir araya gelen binin üzerinde insan,"Sivas’ın ışığı sönmeyecek" sloganlarıyla Galatasaray Meydanı’na yürüdü.
 
Yürüyüşte Başbakan Tayyip Erdoğan’ın davanın zamanaşımı kararı hakkında, "Vatanımıza, milletimize hayırlı olsun" sözleri de yuhalandı.
 
Halkevleri sözücüsü Özge Ozan: "Sivas davasını zamanaşımına uğratan, Hrant Dink davasında sorumluları terfi ettirip örgüt bulamayan, Taksim meydanında ırkçı çağrılar yapan, hesap soruyorum söylemleri ile asıl olarak kontrgerillayı aklayan AKP tüm hukuksuzluklarla kendi ’ileri demokrasisini’ inşa etmektedir. AKP yargısı yeni katliamlara cesaret vermektedir." dedi. 

Fotoğraflar: Gülistan Aydoğdu

Etiketler: insan hakları
İstihdam