02/04/2012 | Yazar: Umut Güner

"Kelimeler ve Şey’ler"in 21. konuğu yazarlarımızdan Ömer Akpınar. Biz sorduk Ömer yanıtladı.

"Kelimeler ve Şey’ler" Ömer Akpınar Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
"Kelimeler ve Şey’ler"in 21. konuğu yazarlarımızdan Ömer Akpınar. Biz sorduk Ömer yanıtladı.
 
En sevdiğiniz kelime?
Düşbozumu. Bu kelimeyi Selim İleri sayesinde öğrendim, hiç dolandırmadan kendini veriyor kelime.
En sevmediğiniz kelime?
Ciks. Bilkent hayatımın bana öğrettiği pek çok şeyi tanımlarken kullanabileceğim Starbucks ve Ugg kokan, içeriği kadar garip bir laf.
Keşke dediğiniz bir şey?
“Hayatımda keşkelere yer yok” diyebilecek kadar harbici yaşayan biri değilim, yığınla keşke çıkartabilirim bir dalıp gelsem; ama şimdi ilk aklıma gelen: Ulan, keşke bu kadar hapsetmesem kendimi kendime!
Barış
Öf, bu soru tam bir çıkmaz! (Java çalışmaya mı başlasam:P) Birilerinin ölmemesinden ibaret değil barış. Birilerinin canı yanıyorsa hala kendisi ya da başkaları için ne barışı?! Bugünü kurtarsak bile hafızamız ne olacak, bağışlama ve öç duygularımızla, falan filan...
Özgürlük
Kafandaki polislerin uyku saatleri.
Aşk
Bir Allah bir aşk herhalde, var mı yok mu bunca tartışma. İkisi için de yok diyorum; ama haksız çıkaran olursa eyvallah derim, aşkım derim:)
Dayanışma
Birlik olup dayanma gücünü artırmaca.
Muhafazakarlık
Hani bazen daralır daralır da bu kadarı kafi bana dersin ya, çabalamaya mecalin kalmadığında filan, işte sanki muhafazakarlık ona benziyor. Haritanın siyah yerlerini keşfe çıkmıyorsun, ekranında yanan göt kadar yerde simülasyon oyunu oynadığını sanıyorsun; ama SI-KI-CI! Kıçımızı kaldırıp başka yerlerde sürtmezsek (hep metafor, en metafor... deli metaforcuyumdur:P) hayat hepten saçma olacak.
Demokrasi
Küçükken daha Yunan asıllı bir çağrışımı vardı, güneşli bir günde kafalarında zeytin dallarıyla sandaletli tipler bir arada hoşbeş ediyorlarmış gibiydi. Şimdi, Tayyip elinde bir yastıkla beni uykumda boğacakmış gibi bir paranoya yaratıyor.
Nefret
İnsanı çirkin gösteriyor.
Homofobi
Göt korkusu olarak Türkçe’ye kazandırılmasından yanayım. Homofobi deyince kakofoni, lobotomi, spektroskopi gibi alengirli laflar ediyormuşuz gibi oluyor, bence kimse bir nane anlamıyor.
Transfobi
Homofobiye basmıştı kafam da bunu pek idrak edemiyor, önemsemiyordum. Kafamdaki tıkanıklıklara transmatik döken herkese sonsuz şükran!
Ayrımcılık
Çocukluğumda lahmacun yediğini söylemekten gocunan herkesin şimdi anti-McDonald’s kesilmesi ayrımcılık meselesini açıklarmış gibi geldi şu an bana, bir zorlıycam. Normlar değişse de norm-dışı alan hep var olacak, diyeyim.
Sansür
Sus duymasın!
Sivil Anayasa
“He, he” deyip de geçilmiyor ki. Siviller ne kadar sivil bu ülkede onu da bir sormamız gerek tabi.
Eşitlik
Basit eşitsizlikler diye bir konu vardı matematikte, yeni nesil Türkiye sineması için güzel bir film adı gibi geldi bana. Ankara çıkışlı rock grubu isim önerisi olarak da A-Shit:P Eşitsizliğin böyle sonsuza kadar giden bir azalma grafiği olduğunu düşünürsek, matematikten girdim ya hani, işte o hiçbir zaman eşitliğe varamayacak; ama 3 eşitsizin 5 eşitsizden daha eşitçil olduğunu da bildiğimizden o grafiğin çizgisini aşağıya çekmek boynumuzun borcu.
En sevdiğiniz ses
Right at the moment, Kiboooş! Sarı saçlarından sen suçlusun, diyor da diyor:) (Siz bu satırları okur iken, benim devirdiğim rakıların etkisi çoktan geçmiş olacak:))
En sevdiğiniz görüntü/ resim
Ayıpça yazsam? (Ha ha, lubunya sarhoş oldu!) Sevişen; ama öyle robot gibi değil, tango yaparcasına sevişen çiftler, üçler, dörtler (milonga gecesi!) şık görüntüler oluşturuyor tabi:)
Dünyaya yeniden gelseniz ne olurdunuz
Ev kedisi olmak isterdim ya, çok ayrıcalıkla bir konum. Bunu isteyen kişinin de Türkiye şartlarında yeterince ayrıcalığı yokmuşçasına konuşması!
Başka bir dünya mümkün mü? Nasıl bir dünya?
Karahindiba üfleyip çimlerde koşarak güne başlıyoruz, terden sırılsıklam olmuşuz; düşüyoruz sulara, inerken dibe tüm tarih, herkes, her şey içimizde; bir şey istemiyoruz, çabalamıyoruz; yaşamı kucakladığımız kadar ölümü de kucaklıyoruz.
En iyi alışkanlığın
Aslan burcu olmama rağmen kendi kendime yaptığım yoğun telkinler sayesinde şımarık, kibirli pisliğin teki olmamam.
En kötü özelliğin
Yalan söyleyememek:P Pekala, söylüyorum, biraz doyumsuzum.
En sevdiğiniz slogan
Biz, anti, anti-kapitalistiz! Çok güzel bir ritmi var bu sloganın, o kadar ki Ferah Feza’ya göbek attırmıştır:))
En çok etkilendiğiniz eylem
Bir film vardı, Agnes Varda’nın “One Sings, The Other Doesn’t” diye izledimdi. İşte ordaki sarışın hatun şarkılar söylüyordu eylemlerde. Basit ve dolu sözleri vardı şarkıların. Şu an sözlerini bulamadım; ama o şarkılardan etkilenmiştim. Bağırıp slogan atmayı sevmiyorum, içimde uyandırdıklarını da. Pasif direniş ya da danslı, şarkılı eylemler bana daha çok hitap ediyor.
Sizi etkileyen kişi
Aysel Gürel ya! Alanına girmek, etkisine kapılmak, birazcık derinlikli tanımak isterdim kendisini.
Takip etmekten hoşlandığınız internet portalı,sosyal medya
ted.com’da çok güzel konuşmalar oluyor.
En son okuduğunuz kitap, dergi
Robert Musil’den Niteliksiz Adam’ı okuyorum ve daha okuyacağım gibi gözüküyor uzunca bir süre:) Dev paragraflardan oluşuyor cümleler; ama Marcel Proust gibi işte, hakkını vererek okuyamadığını düşünüyorsun, yine de beğeniyorsun. Ahmet Cemal çevirmiş Musil’i, helal olsun! Bir daha çeviri yaparken cümleler uzun diye şikayet etmiycem:)
Lubunyalara söylemek istediğiniz son bir şeyler var mı?
Ey lubunya! Aşk, kariyer, para, cart curt, geç bunları bacım! Onlar zaten oluyor ya da olmuyor, en büyük meselemiz bu mudur yani?! İçindeki boşluğu kaz, üzerine giydirilenlere bak; sonra soyun ve dans et!
 
“Kelimeler ve ‘Şey’ler” Mehmet Ali Karar
“Kelimeler ve Şey’ler” Fırat Yıldırım
"Kelimeler ve Şey’ler" Şehri Karayel
“Kelimeler ve Şey’ler” Arjen Özgür Yalçınkaya
"Kelimeler ve Şey’ler" Gözde Demirbilek
"Kelimeler ve Şey’ler" Omedya Jan
Kelimeler ve Şey’ler- Halil Kandok
Kelimeler ve Şey’ler Tunca Özlen
Kelimeler ve Şey’ler Belgin Çelik
Kelimeler ve Şey’ler Sevgi Bozkurt
Kelimeler ve Şey’ler Hräver Palästra
"Kelimeler ve Şey’ler" Esmeray
"Kelimeler ve Şey’ler" Şevval Kılıç
“Kelimeler ve Şey’ler” Ali Şafak
“Kelimeler ve Şey’ler” Eylül Yıldız
“Kelimeler ve Şey’ler” Evren Güvensoy
“Kelimeler ve Şey’ler” Ebru Kırancı:
“Kelimeler ve Şey’ler” Sinem Kuzucan: 
 
Siz de aynı sorulara yanıtlarınızı ve bir adet fotoğrafınızı web@kaosgl.org adresine yollayabilirsiniz.
 

Etiketler: yaşam
İstihdam