03/07/2017 | Yazar: Aslı Alpar

Pembe Hayat LGBTİ’den Buse Kılıçkaya: ‘Gülerek gözaltına alındık, gülerek çıktık, başarılı olamadılar’

"Neşemizi, yürüyüşümüzü engelleyemediler" Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Buse Kılıçkaya: “Gülerek gözaltına alındık, gülerek çıktık, başarılı olamadılar”

İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği’nin çağrısıyla transfobi karşıtları dün (2 Temmuz) Pangaltı’da buluştu. İstanbul Valiliğinin eylemden bir gün önce, akşam saatlerinde yayınladığı bir açıklama ile yasakladığı 8. Trans Onur Yürüyüşü'nde basın açıklaması okuyan grup Cumhuriyet Caddesi boyunca Harbiye’ye kadar yürüdü ve yürüyüşün ardından polis hiçbir gerekçe göstermeden 7 kişiyi gözaltına aldı.

Gözaltına alınan Pembe Hayat LGBTİ'den Buse Kılıçkaya, LGBTİ+ aktivistleri Şevval Kılıç, Özgür Durmaz, Emre Aymelek, Beniz Ertürk, Umut Avcı ve fotoğrafçı Ömer Tevfik Erten kısa bir süre sonra serbest bırakıldı ancak, aktivistler karakolun bahçesinden çıkmadan ikinci defa gözaltına alındı.

Pembe Hayat LGBT Dayanışma Derneği’nden Buse Kılıçkaya gözaltı sürecini KaosGL.Org’a anlattı. Kılıçkaya, “Gözaltına gülerek girdik, gülerek de çıktık. Yüzümüz mücadelemiz gibi gülümsüyor” diyor.

Buse Kılıçkaya, Harbiye’de yürüyüşe başladıkları sırada tomalar ve polis araçlarının yolunu kestiklerini bunun üzerine ara sokaklara dağıldıklarını ifade etti. Kılıçkaya gözaltı sürecini şöyle aktardı: “Amacımız Taksim Meydanı’na çıkmaktı, taksiye yöneldiğimiz sırada polisler tarafından ben dâhil 7 kişi ‘izinsiz gösteri’ yaptığımız gerekçesi ile gözaltına aldık. Bizi gözaltına aldılar ancak karakolda yapılacak işlemi bilmiyorlardı. Önce kimliklerimizi topladılar ardından da serbest bıraktılar.”

"Başarılı olamadılar"

Serbest bırakılan 7 aktivist, karakoldan çıktıkları sırada yeniden gözaltına alındı. Buse Kılıçkaya “İkinci defa gözaltına alındığımızda, başkomiser olduğunu tahmin ettiğimiz kişi bize oldukça kaba davrandı ancak Avukatımız Levent Pişkin haklarımızı memura hatırlattı. İfademiz alındıktan kısa bir süre sonra yeniden serbest bırakıldık. Trans Onur Yürüyüşü’nü engellemek istedikleri için gözaltı yaptılar, amaçları neşemizi, coşkumuzu engellemekti ancak gülerek gözaltına alındık gülerek de çıktık, başarılı olamadılar. Mücadelemiz gibi yüzümüz de gülümsüyor. Eylemimizi barışçıl biçimde yine yaptık” ifadelerini kullandı.


Etiketler: insan hakları, kent hakkı
İstihdam