26/09/2011 | Yazar: KAOS GL

2. Mezopotamya Sosyal Forumu, "Türkiye’de Yeni Çocukluğun Kurucuları: Kürt Çocukları ve TMK" oturumunda konuşan TMK mağduru Enes Baran, "Öğretmenim sesleniyordu adımı bilmiyordum çünkü ailem hep Kürtçe sesleniyordu" dedi.

"Öğretmen Sesleniyordu Adımı Bilmiyordum" Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
2. Mezopotamya Sosyal Forumu (MSF) etkinlikleri  kapsamında "Türkiye’de Yeni Çocukluğun Kurucuları: Kürt Çocukları ve TMK" oturumuna, İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi hukukçularından Gulan Çağın Kaleli, Hacetepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Araştırma Görevlisi Sedat Yağcıoğlu, Sarmaşık Derneği ’nden Sosyolog  Müge Tuzcuoğlu ve Teörle Mücadele Kanunu (TMK) mağduru Enes Ata Baran konuşmacı olarak katıldı.
 
"Okuyun diyorlar ona da izin vermiyorlar"
Baran, "Köyden kentte zorla göç ettirildik. Okula gittiğimde bile kendi kimliğimi tanımıyordum. Öğretmenim bana sesleniyordu ben adımı bilmiyordum. Adımın Enes olduğunu çok sonradan öğrendim çünkü ailem bana hep Kürtçe sesleniyordu. Bize  taş atıyorlar diyorlar, bu toplumsal bir vicdandır. Devletin önümüze getirdiği tek şey fuhuş ve esrardır" şeklinde konuştu.
 
Baran, kendisinin sekiz ay cezaevinde kaldığını  belirterek kendilerine "okul okuyun" diyenlerin okul okumalarına da müsade etmediklerini kaydetti.
 
"Cezaevinde milli eğitime başvurduk okul okumak için fakat sınava girmemize de izin vermediler sınıfta kaldık. Mustafa Malçok gibi yoldaşlar neden bedenlerini ateşe verdi. Okula gidiyor sorun var, ailede sorun var, sokakta sorun var."
 
"Kürt çocukları yeni bir çocukluk yarattı"
Kaleli, Türkiye’nin Cenevre Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni imzaladığını fakat anadilde eğitim maddesine çekince koyduğunu hatırlattı.
 
"Çocuk hakları konusunda genel çekincelerle, sözleşme kesilip biçilmiştir. TMK kanununda da değişiklikler yapıldı ancak  örgüte üye olan veya olmayan herkes aynı maddeden yargılanıyor ve suçlanıyor."
 
Yağcıoğlu da, TMK mağduru ve taş atan çocuklar olarak adlandırılan çocuklarla konuşulduğu vakit çocukların daha iyi anlaşıldığını söyleyerek her iki kavramı da kabul etmediğini belirtti.
 
"Kürt çocuklarının Türkiye de yeni bir çocukluk yarattığını idüşünüyorum. Özgürlükçü çocuğu yarattılar. Çünkü çocuğa ait olmadığın düşündüğümüz her alanda çocuklar kendilerini var ederek karşımıza çıktılar."
 
Tuzcuoğlu, hergün andımızın okutulduğu ve çocukların başarılı birer bireyler olmalarının beklendiği okulların da çocukları için işkencenin parçalarından biri olduğunu söyledi. (bianet)

Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam