08/10/2012 | Yazar: Gülistan Aydoğdu

Ankara meydanları Pazar günü doluydu. Sıhhiye’de eşit yurttaşlık talebi ile buluşan Alevi vatandaşların mitingi devam ederken aynı saatlerde Ankara dışından gelen hayvanseverler de Sakarya Caddesi ve Anıt Park’ta eylemdeydi.

"Ölüm Yasasına Hayır!" Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Ankara meydanları Pazar günü doluydu. Sıhhiye’de eşit yurttaşlık talebi için buluşan Alevi vatandaşların mitingi devam ederken aynı saatlerde Ankara dışından gelen hayvanseverler de Sakarya Caddesi ve Anıt Park’ta eylemdeydi.
 
Sokak hayvanlarını katletmeye dönük yasaya hayır demek için, İzmir, İstanbul, Bursa ve Çanakkale’den Ankara’ya gelen hayvanseverlerin bir kısmı Anıt Park’ta bir kısmı Sakarya Caddesi’ndeydi.
 
Mecliste bulunan iki yasanın geri çekilmesini isteyen hayvanseverler bunun için alanda imza topladılar.
 
Çoğu eylemcilerin köpekleri ile birlikte geldiği eylemde düdükler de sloganlar da susmadı. Değiştirilerek çıkacak olan 5199 sayılı yasanın hayvan haklarını savunmak değil tam tersi hayvanların yaşam haklarını ellerinden almak üzere olduğunu söyleyen hayvanseverler bu yasaya neden karşı çıktıklarını şöyle belirttiler:
 
1- Öldürmenin “uyutma” tanımlamasıyla yasaya girmesi ve meşrulaştırılması kabul edilemez. Hayvanları yaşatmak yerine ne şekilde öldürüleceğinin tanımlandığı bir yasa kabul edilemez.
 
2- İki sene hapis cezasıyla sınırlandırılması, alınabilecek cezaların para cezasına döndürülebilecek olması cezaların ağırlaştırılmasının asıl amacı olan suçu engellemenin önüne geçecektir. Hayvanlara işkence, cezasını sadece 750 TL’lik bir idari para devlete ödeyerek devam edilen bir suç halini alacaktır. Hiçbir caydırıcılığı yoktur.
 
3- Evlerde kaç hayvan bulundurulacağının izne tabi olması ve hayvan “sahiplerinin” eğitime tabii tutulması ucu açık bir tanımlamadır. İleride “hayvan korumacının hak” ihlaline kadar varabileceği ve belki de “bir hayvan sahibi olmakla” sınırlandırmaya kadar gidebileceği için bu tanımlama bu şekliyle tasarıda yer alamaz.
 
4- Hayvanların ırklarına göre sınıflandırılıp “sahipleriyle” birlikte yaşam haklarının ellerinden alınması asla kabul edilemez. Dövüşçü ya da bahisçi “sahiplere” yönelik önlemler almak yerine ırkları cezalandırmak kabul edilemez ve merdiven altı üretime sebep olacaktır.
 
5- Hayvanların imhasına olanak sağlayan 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile 24/4/1930 tarihli ve 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun yeni tasarıda da yer alması kabul edilemez.
 
6- Deneylerdeki denetimlerin keyfiyete bağlanması kabul edilemeyeceği gibi hayvanları koruma kanunu gibi bir kanunun içinde hayvanların yaşam hakkını hiçe sayan deneylerin yer alması kabul edilemez.
 
7- Mobil kısırlaştırmanın meşrulaştırılması hiçbir koşulda kabul edilemez. İptaline yönelik İstanbul Veteriner Hekim Odası (IVHO) tarafından açılmış bir dava mevcutken mobil kısırlaştırmayı yasalaştırma çabası kabul edilemez.
 
8- Amacın hayvanları korumak ve hakları gözetmek değil, hayvanları bertaraf etmek olduğunu kanıtlamaktadır.
 
Hayvanseverler yasa geri çekilene kadar eylemlerine devam edeceklerini, susmayacaklarını, suça ortak olmayacaklarını söylediler. 

Etiketler: yaşam
İstihdam