30/04/2017 | Yazar: Aslı Alpar

Av. Hayriye Kara: ‘LGBTİ mültecilerin sorunlarını çözmek için onlarla bir arada olmak gerekiyor.’

"Sığınma prosedürleri personelin insiyatifine göre değişiyor" Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Avukat Hayriye Kara: “LGBTİ mültecilerin sorunlarını çözmek için onlarla bir arada olmak gerekiyor.”

                                                      Fotoğraflar: Koray Arkadaş

İnsan Hakları Programı kapsamında 2007 yılından beri mülteci hakları çalışması yürüten Kaos GL’nin düzenlediği “Türkiye’deki Sığınma Sistemi/LGBTİ Sığınmacı ve Mültecilerin Durumu” başlıklı eğitim programının ikinci günü ilk oturumu 30 Nisan Pazar günü Ankara’da gerçekleşti. Pazar gününün ilk oturumu Kaos GL Derneği Avukatı Hayriye’nın LGBTİ mültecilerin karşılaştıkları sorunları ele aldığı konuşması oldu.

LGBTİ mültecilerin Türkiye’deki durumları ve maruz bırakıldıkları hak ihlalleri üzerinde duran Av. Hayriye Kara konuşmasında, mevcut sorunlar ile çözüm önerilerine yer verdi. Eğitimin bu bölümünde Kara, LGBTİ mültecilere danışmanlık konusunda dikkat edilmesi gereken hususlarında altını çizdi.

“LGBTİ mültecilerin sorunlarını çözmek için onlarla bir arada olmalıyız”

Konuşmasına, mültecilerin yaşadığı sorunlara çözüm üretmek istiyorsanız, “mültecilere dokunmak, onlarla buluşmak zorundasınız” diyerek konunun özneleriyle bir arada çözüm üretmenin önemine değindi. Türkiye’deki LGBTİ mültecilerin, Türkiyeli LGBTİ’lerle benzer sorunlar yaşadıklarını ancak LGBTİ mültecilerin en büyük koruma kalkanı olan “vatandaşlık” hakkından yoksun olduklarına dikkat çekti.

Yasaların “herkes” vurgularının yalnızca vatandaşları kapsadığını, mültecilerin birçok haktan bu sebeple mahrum kaldıklarını üstüne LGBTİ mültecilerin bir de homofobi nedeniyle en temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamadıklarını belirtti.

Mültecileri ilgilendiren uygulamalar personelin insiyatifine göre değişiyor

“Türkiye’de sistem sorunlu yine de o sorunlu sistem bile işlemiyor çünkü sistemi, kanunu uygulayacak kişilerin, personellerin insiyatifine göre haktan yararlanıp yararlanmama durumu değişiyor” diyen Avukat Kara, LGBTİ mültecilerin yaşadığı sorunları bu bağlamda ele almak gerektiğini hatırlattı.

Konuşmasına yerelde neler yapılabileceğini salonda tartışarak sürdüren Avukat Kara, Denizli’de Türkiyeli ve mülteci LGBTİ’lerin birlikte toplantılar aldıklarını ve bu ilişkilenmenin büyük bir dayanışma örneği haline geldiğini ifade etti.

Avukat Kara, trans mültecilerin uydu kentlerden ancak izin alabilirse tedavi için büyük kentlere gidebildiğini, sırf bu gerekçe ile bile Türkiyeli LGBTİ’lerden daha kronik sorunları olduğunu, seyahat özgürlüklerinin olmayışının trans geçiş sürecine doğrudan engel teşkil ettiğini belirtti.

Av. Hayriye Kara konuşmasını LGBTİ mülteciler için neler yapılabileceği konusunda bir yol haritası için konunun öznelerini dinlemek üzere sona erdidi.

"Bu etkinlik Avrupa Birliği'nin ve UNHCR'ın desteklediği LGBTİ'lerin İnsan Hakları ve Savunuculuk Projesi kapsamında gerçekleştirilmektedir. Bu, etkinlik içeriğinin Avrupa Birliği'nin veya UNHCR'ın resmi görüşlerini yansıttığı anlamına gelmemektedir."


Etiketler: insan hakları, mülteci
nefret