21/05/2016 | Yazar: Gözde Demirbilek

Ucubeliğin, beden ve tenle ilişkisindeki queer etiği Homofobi Karşıtı Buluşma’da tartışıldı.

"Ucube, insanlığın sınırıdır" Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Ucubeliğin, beden ve tenle ilişkisindeki queer etiği Homofobi Karşıtı Buluşma’da tartışıldı.

11. Homofobi Karşıtı Buluşma, Holiday Inn Otel’de devam ediyor.

Buluşmanın ikinci gününün ilk oturumu, Cambridge Anglia Ruskin Üniversitesi’nde Kıta Felsefesi Profesörü Patricia MacCormack’ın “Ucubeliğin Queer Etiği” sunumuyla başladı. 

MacCormack, sunumuna ötekilik ve benliğin ilişkisinden bahsederek söze girdi: “Ötekinin başkalığı, benin başkalığını harekete geçirir. Bu ötekinin benle aynılığını olumlar, farklılık arzulanan ve elde edilemeyen bir durumdur. Bizim ancak kaçamak bi şekilde fark edebileceğimiz bir olaydır. Bu sebeple, cinsel yönelimlerde etik arzu korunamaz.”

“Beden bizim haza ve dehşete eriştiğimiz yerdir”

Colebrook’tan queer ve kuramla ilgili bir alıntıyla devam eden MacCormack, sunumuna ucubeliğin mevut tanımlarıyla devam etti: 

Öznelerin genel yapısının toplumsal normlar ve yapılarla oluşturulduğu fikrini kabul edebileceğimizden kuramımız queer olmayabilir; queerlik öznelliğin ayrıcalıklı bir sınır aşma değeri atfedebileceğimiz, başarısız olmuş ya da dışsal hâllerine verdiğimiz dikkatte olacaktır. (Colebrook)

“Ucube ikonik olandır. Hayret ve dehşet şeklinde başkalıktır. İnsanlığın sınırıdır. Melezdir, metamorfoz geçirendir. Layıkıyla bir şey olmaktan çok başka bir şey olmayı becerememiş bir şeydir. Beden de bizim haza ve dehşete eriştiğimiz yerdir.”

“Mutlak bilgiyi arayan ve ona sahip olduğunu iddia eden söylemler var: Bedenlerimiz işgal ettiğimizi düşünürüz, ancak onların inkâr edilemez bir şekilde bize sahip olmasıyla işgal altındayızdır. Ucube beden; yapışkan, iğrençlik uyandıran ama ilgi çeken, tek bir türle tanımlanamayan ve çokludur.”

 

Douglas’tan bir alıntıyla devam eden MacCormack, sunumunda özne-nesne arasında aranan keskin farkın muameleye nasıl yansıdığına değindi.

 Bir ucube doğduğunda insanlarla hayvanları ayıran çizgi tehdit edilir. Bir ucubenin doğumu tikel bir olay olarak nitelendirildiğinde, kategoriler tekrar tesis edilebilir. (Douglas)

“Her ne kadar hayvanların benzersiz bir iletişim biçimi olsa da, bu özellikler göz ardı edilir. Misal Bafomet, interseks özelliklerinin yanı sıra toynaklı ve boynuzludur. Ve insan yerine deneye tabi tutulabilecekken,  hayvanlarla aynı muameleye layık görülmezler. Çünkü üzerine çalıştığımız nesneler tamamen kendi dışımıza attıklarımız bize benzemeyenlerdir. Bu da özne – nesne arasındaki mesafeden kaynaklanır.” 

Oturum katılımcıların queer teoriler üzerinden yola çıkarak sordukları soruların cevaplanmasıyla son buldu.

*Bu etkinlik, Gökkuşağı Projesi kapsamında İsveç Kalkınma Fonu (SİDA) ile Kanada Büyükelçiliği'nin destekleriyle gerçekleştirilmektedir.


Etiketler: yaşam
nefret