02/12/2011 | Yazar: Buğra Tokmakoğlu

İzmir Kent Konseyi Engelli Meclisi 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle basın açıklaması yaptı.

"Yorulduk Ama Yılmadık" Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
İzmir Kent Konseyi Engelli Meclisi 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle basın açıklaması yaptı.
 
Meclis adına konuşan Genel Sekreter Avukat Nurdan Anlı, kamu görevlilerin engelliler konusunda samimi olmadığını belirterek, Türkiye’deki sıkıntının uygulama noktasında olduğunu söyledi.
 
Büyükşehir Belediyesi koordinatörlüğünde kurulan İzmir Kent Konseyi Engelli Meclisi olarak 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nü kutlamadıklarını belirten Av. Anlı, ancak bugünün engellilerin hak ve talepleri konusunda farkındalık günü olarak bir fırsat olarak değerlendirilebileceğini ifade etti. Engelliler için Türkiye’de yasaların yeterli olmasına rağmen uygulanmamasına dikkat çeken Anlı, “Kendimiz ve yakınlarımızın engellerinden çok, yaşamımızdaki tüm hak ihlallerinden ve ayrımcı uygulamalarla mücadeleden yorulduk. Yorgunuz ama yılmış değiliz, Engelliler için eşit bir yaşam amacıyla haklarımızı savunmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
 
Anlı, basın açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
 
“Biz hala engelliler olarak tıbben bir değişikliğe uğraması mümkün olmayan engellerimizle ilgili iki yılda bir rapor almak zorunda kalıyoruz.Zihinsel engelli çocuklarımızın anestezi ile diş tedavisi için uygun hastane bulamıyoruz. Birçok engelli çocuğumuzun kaynaştırma eğitimi, zorluklarla geçen ilköğretim sürecinden sonra sona eriyor,  ortaöğretim düzeyinde eğitimine devam edemiyor.Engelimiz sebebiyle kullanmak zorunda olduğumuz hekim tarafından yazılmış tıbbi malzemeleri Sağlık Uygulama Tebliği’ndeki haksız kısıtlamalar nedeniyle alamıyoruz. Biz hala seçimlerde erişilebilir sandık atamaları yapılmadığı ve engelimize uygun oy pusulaları bulunmadığından oy kullanamıyoruz. Engelli çocuklarımızın spor yapacağı salon, havuz ve hoca bulamıyoruz. 5378 sayılı kanun gereğince tüm kamuya açık bina ve alanların engellilerin erişimine uygun hale getirilmesi için Temmuz 2012’de süre dolduğu halde, hiç bir yerde buna yönelik çalışma göremiyoruz,  Başbakanlık Özürlüler İdaresi lağvedilerek engelliliğe ilişkin düzenleme ve hizmetler ‘Yaşlı ve Özürlü Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bağlanmıştır. Bu yapılanma engelliler yardıma ve bakıma muhtaç kişilerdir’bakış açısının bir ürünü müdür?”
 
Afişler siyaha boyandı
 
Av. Anlı, “bekledikleri güneşi göremedikleri için”  bu yıl 3 Aralık Dünya Engelliler Günü afiş ve panolarını siyah zemin üzerine herhangi bir mesaj vermeden hazırladıklarını, yaşadıkları sorunlar nedeniyle söyleyecek sözleri olmadığına dikkat çekmek istediklerini sözlerine ekledi.
 
Engelliler Meclisi Yürütme Kurulu üyeleri Kürşat Bedir, Ufuk Özen ve Ergin Güngör de engellilerin sorunlarına yönelik açıklamalarda bulundu. Kürşat Bedir, engellilere sorulmadan yapılan uygulamaların başarısız olduğunu, mutlaka sivil toplum örgütleri ile birlikte hareket edilmesi gerektiğini kaydetti. Ergin Güngör ise engelliler günü kutlamalarında engellilerin konu mankeni olarak kullanıldığına dikkat çekerek, 10 yıl öncesine göre daha iyi bir noktada olmamıza rağmen engelli hakları ve uygulamaları konusunda dünya ülkelerinin gerisinde olduğumuza dikkat çekti. (Kaos GL)
 

Etiketler: insan hakları
nefret