23/10/2013 | Yazar: Kaos GL

Onlar için önemli olan eşcinsel olmanız değil, önemli olan askeri düzene tehdit oluşturan bir eşcinsel olmanız.

Rapor Sürecinde Zaten Eşcinsel Olduğunuzu Unutmayın! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Karşımdaki doktor neredeyse yüzüme bile bakmadan sorunumun ne olduğunu sordu. Onlar için önemli olan eşcinsel olmanız değil, önemli olan askeri düzene tehdit oluşturan bir eşcinsel olmanız.

Askerlik için eşcinsellik raporunu yeni almış ve rapor alacaklara yardımcı olmak istediğini belirten bir Kaos GL okurundan gelen tanıklığı yayınlıyoruz
 
Eşcinsellerin askerlikle ilgili yaşadığı problemlere elimden geldiğince yardımcı olmak için yazıyorum bu yazıyı. Elimden geldiğince uzun ve detaylı olarak eşcinsellik raporumu alış sürecimi anlatmak ve henüz bu sürece başlamamış olanlara yardımcı olmak istiyorum.
 
Hastane öncesi süreç
Askerlik şubesine gideceğiniz ilk gün için gereken belgeler ne yazık ki evinize gelen kâğıtta yazmıyor. Birçok arkadaşım bu yüzden defalarca şubeye gidip gelmek zorunda kaldılar. Sadece nüfus cüzdanınızı alıp gitmeniz söyleniyor ama şubede hem epeyce vesikalık fotoğraf hem de son mezun olduğunuz okulun diploması isteniyor nüfus cüzdanınıza ek olarak.
Tavsiyem: Nüfus cüzdanı, diploma, kimlik gibi belgeleri önceden hazırlayın ve 10’ar adet kopyasını çıkarın. 20-30 adet de vesikalık fotoğrafı yanınızda bulundurun. Ben ikametgâh belgesi de almıştım ama kullanıldığını hatırlamıyorum.
 
Kısacası mutlaka almanız gereken şeyler:
Askerlik Celp Kâğıdınız (Evinize gelen belge)
Nüfus Cüzdanı & Fotokopileri
Diploma & Fotokopileri
Vesikalık Fotoğraflar
 
Sabah şube açılmadan 30-45 dakika önce orada bulunup ön sıralarda olmanın faydası var. Belirli sayılarda içeri alınıyor herkes ve eğer geç kalmışsanız epey beklemeniz gerekecektir. İçeri girdikten sonra beklediğiniz sırada farklı şube odalarına gönderiliyorsunuz ve orada işlemleriniz başlıyor.
 
Eğer belgeleriniz eksiksizse işlemleriniz size sorulan kimlik sorularını cevapladıktan ve verilen formu doldurduktan sonra sorunsuz işliyor. Formda “Hastaneye sevkimi istiyorum” gibi bir seçenek var, onu işaretlemeniz gerekiyor. Sebebini soran memura psikolojik sorunlarınız olduğunu söyleyebilirsiniz, ben doğrudan eşcinsel olduğumu söyledim ve gayet normal, olması gereken bir tepki aldım. Birkaç ayrı yere imzalatıp mühürlettiğiniz belgeler sonucunda üzerinde hastane adı yazan, içinde de sevk belgenizin olduğu bir zarf almanız gerekiyor eski sisteme göre ama artık “aile hekimi” onayı isteniyor prosedür olarak. Aynı gün içinde aile hekiminize sevkiniz veriliyor ve orada sadece psikolojik sorunlarınız olduğunu söyleyerek “Sevke uygundur” benzeri bir yazı alıyorsunuz. Bu belgeyle tekrar askerlik şubesine gidiyorsunuz ve bu sefer sıra beklemeden içeri giriyorsunuz, askeri hastaneye sevkiniz veriliyor. Sabah erken davranmışsanız bütün bu işlemler tek gün içinde halloluyor.
 
Halıcıoğlu Askerlik Şubesi’nde yaptığım bu işlemler sonucu sevkim “Kasımpaşa Asker Hastanesi”ne verildi. Yine aynı gün içinde şansımı denemek için hastaneye gittim ve bir randevu numarası verildi. O numarayı arayıp ertesi güne randevu aldım. Tek gün içinde epeyce iş halletmiş oluyorsunuz böylece.
 
Ertesi gün gittiğimde bir doktor sorunumun ne olduğunu sorup eşcinsellik olduğunu öğrenince beni doğrudan “Haydarpaşa GATA”ya sevk edeceğini söyledi. Birçok arkadaşım Kasımpaşa’dan sorunsuz bir şekilde raporunu aldığı için bu noktadan sonra korkmaya ve tedirgin olmaya başladım. Artık doğrudan Haydarpaşa’ya sevk mi yapılıyor yoksa bu benim dönemime ait bir şey mi bilemesem de korkmanıza gerek olmadığını söylemek istiyorum. Sadece daha da uzamış oluyor süreç ama içinizi rahat tutun, sadece sabırlı olmanız gerekiyor.
 
Yaptığım araştırmalar sonucu eskiden istenen “anal muayene”, “fotoğraf” gibi ilkel kanıtların(!) artık istenmediğini, bunun yerine “aile görüşmesi” yapıldığını okudum. Annem ve babam cinsel kimliğimi bilmediği için bir kez daha çaresiz hissettim kendimi ama bu noktada imdadıma kız kardeşim yetişti. Haydarpaşa GATA’ya gittiğim ilk gün o da benimle beraber geldi. Yine sabah erkenden orada olmanızı öneriyorum. Önceden bilgisi verilmese de herhangi bir yakınınızın sizinle olması lazım. Benimle bile görüşmeden sıram geldiğinde aile görüşmesine gelen kız kardeşimi çağırdı içerideki doktor. Anne, baba, kardeş ya da herhangi bir akrabanızın bile olması yetiyormuş, hatta arkadaşıyla gideni de duydum. Bu belki daha uğraştırıcıdır ama yine de “sizi anlatacak” biri olmalı orada.
 
İlk Etap - Aile Görüşmesi
Sizi görecek olan doktor eşcinselliğinizden emin olsa bile raporu alabilmek için bir şekilde kâğıda dökülüp kanıtlamalı bunu. Kız kardeşime sorulan sorular da aynen bu amaca hizmet ediyor. Hakkımda sorulan sorulardan bazıları:
Renkli kıyafetler giyer mi?
Dar, vücudunu sıkıca saran şeyler giyer mi?
Kolye, bileklik, küpe gibi aksesuarlar takar mı?
Makyaj yapar mı?
Feminen tavırları var mıdır?
Hayatında kimse var mı?
Tek eşli midir?
Çocukluğundan beri mi böyle?
 
Gelen yakınınızın rahat davranarak sohbet havasında cevaplaması lazım bu soruları. Kız kardeşim elinden geldiğince klişe bir şekilde vermiş cevaplarını temkinli davranarak. Arada bir hafif makyaj yaptığımı, tek eşli olmadığımı, ailemden ayrı yaşadığımı, renkli ve dar şeyler giymeyi sevdiğimi, bolca aksesuar kullandığımı, çocukluğumdan beri böyle olduğumu, kendisine birkaç sene önce açıldığımı ve o zaman çocukluğumdan bu yana gördüğü şeyleri anlamlandırabildiğini söylemiş. Doktor bunların hepsinin notunu tutup belgeliyor.
 
Eşcinsel olduğunuzu bu ve benzeri kriterlerle kanıtlayacağınız için bu profile uygun olmanız gerekiyor maalesef. Ben dar bir pantolon ve pembe bir t-shirt giydim, küpe ve bileklikler taktım, çok hafif de pudra sürdüm. Ne çok erkeksi ne de çok feminen olmamanızı, arasında bir denge tutturmanızı tavsiye ediyorum. Birçok arkadaşım feminenliği abartmam gerektiğini söylese de ben olduğum gibi davrandım, sadece dış görünüşümde biraz onların istediği kalıba sokmaya çalıştım kendimi ve işe yaradı.
 
İkinci Etap: Kişilik Testleri & Doktor Görüşmeleri
Aile görüşmesi bitip kardeşim çıktıktan sonra yan binaya yönlendirilip beklemem söylendi. Gelen kadın doktor 600 soruluk bir test verdi ve hastanenin herhangi bir yerinde bu testi çözüp geri getirmemi istedi. Bu testin adı: Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri.
 
Evet ya da hayır olarak cevapladığınız ve size dair birçok özelliği ölçen bir test. Burada da istenilen “klişe eşcinsel” profilinize uymanız bekleniyor ne yazık ki. “Korku filmi sever misiniz ?” gibi sorulara hayır, “Çiçekçi olmayı ister miydiniz?” gibi sorulara evet demeniz gerekiyor. Genel olarak feminen, hassas, kırılgan, ev ve baba ile sorunlu, duygusal bir profil çizmeniz lazım. Bu testin 600 sorusu da internette mevcut ama hangi soruya tam olarak ne cevap vermek gerekir bilmediğimden ben hislerime göre hareket edip hastanede içimden geldiği gibi cevapladım. Bu noktada zaten eşcinsel olduğunu unutmamanız, sadece bu durumu biraz abartıp daha klişeleşmiş haliyle yansıtmanız gerektiğini hatırlamanız gerekiyor. Sadece eşcinselliği ölçen bir test olmadığı için soruları cevaplarken aklınızda yarattığınız kırılgan ve feminen karakteri düşünüp ona göre tutarlı bir tablo çizmeye çalışın. Aynı sorular farklı şekillerde tekrar tekrar soruluyor, bu yüzden tutarlılık önemli.
 
Bu testi bitirip teslim ettikten sonra başka bir test veriliyor: Ev-Ağaç-İnsan Testi.
Burada size verilen renkli kuru boya kalemleriyle beyaz bir kâğıda bir ev, ağaç ve insan çizmeniz isteniyor. Sonrasında da çizdiğiniz şeye dair sorulan onlarca soruyu bu sefer yazılı şekilde cevaplıyorsunuz. Burada dikkat etmeniz gereken ince noktalardan biri fallik semboller çizmeniz. Yani yuvarlak hatlardan kaçınıp dik ve erkeklik organını anımsatan hatlar çizmeniz sizin yararınıza olacak. Evin çatısına büyük ve dik bir baca, dik dalları yukarı uzanan bir ağaç vs. Eve, insana ve ağaca (ya da ağaçlara) ne anlam yükleyeceğiniz size kalmış. Ben çizerken sorulardan habersizdim, soruları görüp cevapladığımda yine aklımda bir tablo oluşturup o tabloya göre verdim cevaplarımı. Bir şekilde burada da feminen yanınızı göstermeniz gerekiyor.
 
Bu test sonrasında bir kadın doktorla görüştüm. Bana sorunumun olup olmadığını ve daha önce psikolojik destek alıp almadığımı sordu. Kısa bir görüşmeydi ve görüşeceğim diğer doktor orada olmadığı için ertesi gün tekrar gelmem söylendi.
 
Ertesi gün doktor odasına girdiğimde karşımdaki doktor neredeyse yüzüme bile bakmadan sorunumun ne olduğunu sordu. Eşcinsel olduğumu söyleyince bunun neden askerliğe engel olduğunu sordu. Bu noktada son derece kararlı olup eşcinsel olduğunuzu, gördüğünüz çoğu erkeği arzuladığınızı ve askeri düzenin size uygun olmadığını söylemeniz gerekiyor. Onlar için önemli olan eşcinsel olmanız değil, önemli olan askeri düzene tehdit oluşturan bir eşcinsel olmanız. Size askerlik yapabileceğinize dair şeyler söyleyip üstelese bile tavrınızdan vazgeçmeyip kararlı, doğal, abartısız ama kilit cevaplar vermeniz gerekiyor. Bu görüşme de epey kısa sürüyor ve size heyet günü veriliyor. Benim heyet günüm 2 ay sonrasına verildi.
 
Üçüncü Etap - Heyet Süreci
Heyetten bir gün önce elinizdeki tüm belgeler ve yine bolca fotoğrafla askerlik şubenize gidiyorsunuz, bir kez daha sevkinizi istiyorsunuz.
 
Heyet günü yine erkenden gidip o ana kadar size verilmiş tüm belgelerle beraber sıraya girmeniz gerekiyor. Sonrasında heyet görüşmesi için gelenleri ayrı bir binaya yönlendirip öncesinde de bir doktor ismi veriyorlar. Heyet karşısına çıkmadan son bir görüşme daha var.
 
Burada doktor, biriyle beraber olup olmadığımı sordu, ben de denediğimi ama ilişki sürdüremediğimi, tek eşli olamadığımı söyledim. Bunun üzerine birden çok kişiyle beraber olup olmadığımı sordu, ben de cinsel çekim hissettiğim herkesle beraber olduğumu söyledim. Bu yüzden askerliğin beni korkuttuğunu ve yapamayacağımı bir kez daha ekledim. Bunu söyleyince derhal not aldı ve heyeti beklememi söyledi.
 
Heyet bir oda içinde farklı yerlere oturmuş birçok doktordan oluşuyor. Odanın ortasında bir sandalyeye oturtulup sorular soruldu bana. İşimle ve eşcinselliğimle ilgili kısa bir sohbet havasında geçti görüşme. Son derece doğal davrandım ve göz teması kurarak bana soru soran doktorla konuştum. 2-3 dakika içinde teşekkür edilip dışarı çıkarıldım.
 
Heyet sonrasında “Sağlık Kurulu” (ya da sağlık heyeti) isimli bir yere gönderiliyorsunuz. Tekrar bir heyet karşısına çıkacağınızı sanıp korkmanıza gerek yok. Buradan bir kâğıt alıyorsunuz sadece ve heyet öncesinde sizi gören doktora götürüyorsunuz. Doktor size belgeler verip yan odada imzalatmanızı söylüyor. Bu noktada belgelerin içinde “Askerliğe elverişli değildir” yazısını gördüm. Aslında kararınız verilmiş olsa da yine formalite gereği son kararı ertesi gün alacağınız söyleniyor.
 
Ertesi gün tekrar Sağlık Kurulu’nun olduğu yere gidip son kararın yazılı olduğu belgeyi almak için bekliyorsunuz. Herkes ismi okundukça parmak basıp belgesini alıyor ve askerlikten muaf olup olmadığınız burada nihayet resmileşmiş oluyor.
 
Bütün bunlardan sonra tek yapmanız gereken yine askerlik şubenize gidip size verilen son kâğıdı orada onaylatıp resmi işlemlerinizi sonlandırmanız. Askerliğe elverişli olmadığınıza dair geçici bir belge veriliyor, asıl belgenin de birkaç ay içinde isterseniz evinize ulaştırılacağı, isterseniz şubenizden alabileceğiniz söyleniyor.
 
Sabırlı olun, iyimser düşünün ve bütün bu işlemler bitince ne kadar rahatlayacağınızı hayal edin
Doğal süreçte belgelerle ilgili resmi işlemlerin hepsini yapacağınızdan bu uzun yazıda dikkat etmeniz gereken şeylerin özellikle aile görüşmesi ve testler bölümü olmasını öneririm. Nasıl davranacağınız, sorulara nasıl cevap vereceğiniz, çizdiğiniz profil ve karakter yapınız önemli olan. Uzun ve sinir yıpratan bir süreç ama korkmanıza, tedirgin olmanıza hiç gerek yok. En kötü ihtimalle eşcinselliğiniz kanıtlanmamış olursa itiraz hakkınızı kullanıp başka bir hastaneye sevkinizi isteme hakkınız bulunuyor. Sabırlı olun, iyimser düşünün ve bütün bu işlemler bitince ne kadar rahatlayacağınızı hayal edin. Ben bu süreçten önce bilgisiz ve korku dolu olduğum için Lambda ve Kaos GL gibi kuruluşlara ulaşıp yardım istedim. Ellerinden geldiğince bilgilendirip yardım ettiler. Çaresiz hissettiğiniz her an bu gibi kuruluşlara ulaşıp yardım isteyebileceğinizi unutmayın.
 
Bu sürece girmek üzere olan herkese şimdiden kolaylıklar diliyorum, umarım yardımcı olabilmişimdir.

Etiketler: insan hakları, askerlik
İstihdam