27/11/2019 | Yazar: Gözde Demirbilek

Tunceli Emek gazetesi, belediyenin regl izni uygulamasını “Başkan! Anlarsın ya” manşetiyle verirken gazetenin köşe yazarı Hüsniye Karakoyun “eşit olma çabasında kanlı yarış” yazdı.

Regl iznine “kanlı yarış” benzetmesi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Dersim Belediyesi Kadın Meclisi ve Toplumsal Cinsiyet Eşitlik Komisyonu’nun 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde çıkan kararıyla, belediye çalışanı kadınlar artık ayda 1 gün regl izni kullanabilecek.


regl-iznine-kanli-yaris-benzetmesi-1Sünnet ve regl karşılaştırması


Tunceli Emek gazetesi, uygulamaya ilişkin Dersim Belediye Başkan Yardımcısı Canan Ay Doğan ile yaptığı röportajı “Başkan! Anlarsın ya bugün o gün” manşetiyle verdi.


Gazetenin köşe yazarı Hüsniye Karakoyun ise belediyenin regl izni uygulamasını bir çocuk istismarı olan sünnet ile karşılaştırarak “eşit olma çabasında kanlı yarış” yazdı:


“Kadınlara uzun yıllara yayılan özgürlük ve hakkını yedirme söyleminin geldiği son noktada, elimizde patlayan kadın katliamları kaldı. Cinsel organından bir parça kesildiğini dünya aleme ilan eden, davullu-zurnalı erkeklik ilanında, sünnet düğünleri bana hep itici geldi. Aynı burukluğu, şimdi Tunceli Belediyesi’nin aldığı regl izni kararı sonrası da duyumsuyorum. Yaptıklarınız iyi niyetli olabilir çoğunlukla. Ancak uzun vadeye yayılacaksa, sonuçlarını geniş ölçekte değerlendirmek lazım. Bugün çalışma hayatında kadına haklar genişletildikçe işverenin tercihinin erkekten yana yöneldiğini görmezden gelmek, sorunu çözmüyor kuşkusuz.”


Kadın Meclisleri: “Kadın düşmanı manşeti ve köşe yazısını kınıyoruz”


Dersim Belediyesi Kadın Meclisleri manşet ve köşe yazısıyla ilgili Twitter’dan açıklama yaparak “kınıyoruz” dedi:


“Belediye Başkan Yardımcımız Canan Ay Doğan’la regl izni uygulamasıyla ilgili gerçekleştirdiği röportajı kadın düşmanı bir dille manşete taşıyan yetinmeyip ‘Eşit olma çabasında kanlı yarış’ başlığıyla erkek egemen zihniyeti destekleyici bir köşe yazısı yazan Hüsniye Karakoyun’u kınıyoruz.”


Kaos GL’de regl izni

Kaos GL Derneği regl olan çalışanlarına ayda 2 gün ücretli izin uygulamasını 2019 Mart ayı itibari ile hayata geçirdi. Dernek ücretli regl izni uygulaması ile toplumsal cinsiyet eşitliği ve çeşitliliğini anaakımlaştırmayı hedefliyor.


Etiketler: insan hakları, kadın, medya
nefret