02/05/2018 | Yazar: Gözde Demirbilek

Dokuz Eylül Üniversitesi’nde yapılması planlanan LGBTİ+ temel kavramlar etkinliği rektörlük tarafından güvenlik gerekçesiyle iptal dildi.

Rektörlük Dokuz Eylül’de LGBTİ+ etkinliğini güvenlik gerekçesiyle iptal etti Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Dokuz Eylül Üniversitesi'nde yapılması planlanan LGBTİ+ temel kavramlar etkinliği rektörlük tarafından güvenlik gerekçesiyle iptal edildi.

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi İnsan Hakları Topluluğu ve Buca Kent Konseyi Eşitlik Meclisi’nin LGBTİ+ temel kavramlar ve sıkça sorulan sorular üzerine düzenlediği etkinlik üniversite rektörlüğü tarafından güvenlik gerekçe gösterilerek iptal edildi.

Duyuruları yapılan etkinliği Yeni Akit gazetesi, "Sapkınların hamisi CHP" başlığıyla hedef gösterdi. Akit'in "İlim ve irfan yuvası olması gereken bir üniversitenin LGBTİ’li sapkınların propagandasına alet olması tepki çekti" diyen haberinin ardından şikayet telefonları ve e-postaları aldığını söyleyen rektörlük, sivil saldırı yapılacağına dair tehditlerin olduğunu; bu sebeplerle etkinliğin güvenliğinin sağlanamayacağı gerekçesiyle iptal edildiğini düzenleyicilere bildirdi.

“Bu durum bize daha fazla çalışma yapmamız gerektiğini gösteriyor”

kaosGL.org’a konuşan Mahmut Şeren (Buca Kent Konseyi Eşitlik Meclisi), etkinliğin iptaliyle ilgili “Başka çalışmalar yapmanın zeminini ve yollarını arayacağız” dedi:

“Bu etkinliğin yapılmasını çok önemsiyordum çünkü birçok alan gibi hukuk da erkek egemen, ikili cinsiyet sistemine dayalı ve heteroseksist bir yapıya sahip. LGBTİ+’ların konuşulmadığı bir yerde temel kavramları, ayrımcılığı ve hak ihlallerini konuşacaktık. Bu anlamda bir eksikliği tamamlamaya çalışacaktık.” 

“Etkinliğimiz onaylandıktan ve duyurulduktan sonra birçok akademisyen ve öğrenciden olumlu geri dönüşler aldım, bu çok sevindiriciydi. Fakat sevincimiz kursağımızda kaldı diyebilirim. Eğer bu güvenlik tehdidi okulun kendi öğrencileri tarafından oluşturulduysa, bu durum daha fazla çalışma yapılması gerektiğinin en büyük göstergesidir.”

“Etkinliğin iptalini içselleştirmiş değilim ancak kimseyi güvenliği sağlanamayan bir etkinliğe çağırmak istemem. Bundan sonra Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin ‘LGBTİ+ hakları insan haklarıdır’ fikrini benimsediğini ortaya koymasını bekliyorum. Başka çalışmalar yapmanın zeminini ve yollarını arayacağız.”


Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam