28/01/2019 | Yazar: Aslı Alpar

Kuir Kıbrıs Derneği’nden Erman Dolmacı “Renklerin Çeşitliliği” isimli yeni projelerini kaosGL.org’a anlattı.

“Renklerin Çeşitliliği” gündemi belirleyecek Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kuir Kıbrıs Derneği’nden Erman Dolmacı “Renklerin Çeşitliliği” isimli yeni projelerini kaosGL.org’a anlattı.

Kuir Kıbrıs Derneği’nden Erman Dolmacı ile 25 Ocak Cuma günü düzenledikleri basın toplantısında tanıtılan “Renklerin Çeşitliliği” isimli yeni projelerini konuştuk.

Kıbrıs’ın kuzeyinde on yıldır LGBTİ+ hakları için çalışan Kuir Kıbrıs Derneğinin yeni projesinde ne var ne yok? Dolmacı, “Renklerin Çeşitliliği”nin hiçe sayılıp, yasaklandıkları bir noktadan gündemi belirledikleri ve LGBTİ+ haklarını daha yüksek sesle talep edebildikleri bir aşamanın ürünü olduğunu söyledi.

Kuir Kıbrıs Derneği 10 yıldır LGBTİ+’lara yönelik ayrımcılığa karşı mücadele ediyor. “Renklerin Çeşitliliği” bu aşamada neleri hedefliyor?

Öncelikle belirtmeliyim ki ‘Renklerin Çeşitliliği Projesi’ bizleri çok heyecanlandırıyor. Bu proje Kuir Kıbrıs’ın baştan sona yazıp yürüteceği ilk geniş çaplı proje.

Kuir Kıbrıs’ın kurulmasına ön ayak olan ‘Homofobiye Karşı İnisiyatif’ten (HOKİ) bugünlere zor zamanlar geçirdik ve birçok insanın cesareti ile canla başla mücadele etmesi ile bugünlere gelebildik. On yıldan fazladır adanın kuzeyinde örgütleniyoruz ve gün geçtikçe daha da büyüyüp renkleniyoruz. “Renklerin Çeşitliliği” ile toplum içinde hiçe sayıldığımız, yasaklandığımız bir noktadan hem daha görünür olabildiğimiz hem de toplumun gündemini belirlediğimiz haklarımızı daha yüksek sesle talep edebildiğimiz bir döneme doğru ilerlemeyi hedefliyoruz.

Erişilebilir mücadele

Önceki projeniz “Konuşulmayan” ile çok konuşulan işler örgütlemiştiniz. Bu projede neler olacak?

Daha önce Avrupa Birliği’nin finanse ettiği ve Kıbrıs Toplum Medyası Merkezi’nin (CCMC) Kuir Kıbrıs Derneği ve Thomson Vakfı ile ortaklaşa yürüttüğü ‘Konuşulmayan Projesi’ ile LGBTİ+ konularının konuşulmasını sağlamıştık.

Yeni projemiz ile kapasite artırıcı eğitimler, staj programı, fon geliştirme, sosyal medya yayıncılığı, medya takibi ve raporlama, uluslararası konferanslar, LGBTİ+ konularında savunuculuk ve haklara erişim için yasal boşluk analizi, araştırma ve iyileştirme önerileri ve LGBTİ+’lara yönelik yasal, psikolojik ve sosyal danışmanlık hizmetleri vereceğiz.

Tüm bu hedefler için başta psikologlar ve hukukçular olmak üzere, birçok yerel ve uluslararası örgütlerle işbirliği halinde çalışacağız. Çünkü projemizin hedef kitlesi LGBTİ+’lar ve toplumun tamamı.

Ayrıca bu proje ile LGBTİ+ mücadelesini de engelsizleştirip daha erişilebilir bir mücadele vermeyi hedefliyoruz.

Derneğin onuncu yılına özel bir program düzenleyecek misiniz?

Bir sergi düzenleyeceğiz. 4 Mart Pazartesi saat 19:00’da Lefkoşa’da bulunan Akdeniz Avrupa Sanat Derneği (EMAA) Başkent Sanat Merkezi’nde gerçekleştireceğimiz “Kuir Kıbrıs 10. Yıl Sergisi”ne herkesi bekleriz.

Bu sergi ile geçmişe göz atıp özellikle bugün vermiş olduğumuz mücadelenin nerelerden bu noktaya geldiğini çeşitli materyaller aracılığıyla gözler önüne getireceğiz.

İlgili haber:

Kuir Kıbrıs “Renklerin Çeşitliliği” diyor

 


Etiketler: yaşam, dünyadan
nefret