07/08/2008 | Yazar: Kaos GL

Rock şişeye sığmaz Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

‘Rock şişeye sığmaz’ sloganıyla Coca Cola’nın sponsorluğundaki Rock’n Coke festivaline karşı ortaya çıkan BarışaRock bu yıl son kez düzenleniyor. Bu seneki etkinlikler arasında 10 Ağustos Pazar günü, Türkiye’deki LGBTT hareketinin örgütlenmesi ve Lambdaistanbul’a kapatılma kararı çıkması ile ilgili Lambdaistanbul, Kaos GL ve Pembe Hayat aktivistlerinin katılacağı bir söyleşi ve yürüyüş de gerçekleştirilecek.

Coca Cola özellikle Ortadoğu’da çeşitli şekillerde protesto edilip kapitalizmin bir simgesi haline gelmekten nedense rahatsızlık duymaya başlayıp hem tüketimi arttırmak hem de Doğulu gençlere sempatik görünmek amacıyla 2003 yılında Rock’n Coke’u düzenledi. Rock’ı kendi kimlikleri altında eritip firmanın adını temize çıkaracaklardı ve belirli ölçüde başarılı da oldular. Müzikseverler birçok grubu aynı anda izlemek için konser alanına akın ettiler, ama rock’ın bu şekilde kullanılmasına karşı çıkanlar da vardı.

Aynı yıl ve aynı tarihte karşı bir festival düzenlenmeye girişildi; adına da BarışaRock dendi. Rock’n Coke’dan daha fazla rock içeriyordu, daha muhalifti ve gerçek rock kimliği taşıyan bir festival yaratıldı BarışaRock ile... Festival elbette ki Rock’n Coke’ün bütçesiyle yarışamazdı, Rock’n Coke gibi dünyaca ünlü grupları getiremedi, televizyon reklamları yapamadı, bir ay önceden şehrin her tarafını ilanlarla donatamadı... Yerli grupları sahneye çıkardı, basın sponsorluklarıyla adını duyurdu ve herkes gönüllü çalıştı, kimsenin maddi bir beklentisi olmadı. Zaten BarışaRock’ın minimal harcamaları karşılayacak düzeyde bile bir bütçesi yoktu. Birkaç sivil girişim, birkaç duyarlı müzisyenin rock adına sürülen bir kara lekeyi yok etme çabasıydı bu...

‘Rock Şişede Durmaz’ sloganıyla başlayan bu karşı festival hafta sonu altıncı ve yapılan açıklamaya göre son kez müzikseverleri barış için biraraya getiriyor. ‘Festival Üstü, Savaşa, İşgale, Milliyetçiliğe, Irkçılığa, Küresel Isınmaya Karşı’ başlığında Sarıyer Mehmet Akif Ersoy Piknik Alanı’nda cumartesi günü başlayacak ve pazar gece yarısına kadar devam edecek. Rockseverler barış için biraraya gelip son kez yüksek sesle haykıracak.



BarışaRock parasız da festival yapılabildiğini insanlara gösterdi ve birçok bağımsız festivale emsal teşkil etti. Coca Cola’ya karşı durdu, nükleer santralleri protesto etti, Irak Savaşı’nı ve Amerikan hükümetini lanetledi, Lübnan’da olanlara karşı tepkisini koydu. Dünyada yaşanan ne varsa BarışaRock sahnesinde ya da konser alanına yansıdı, protesto edildi...

BarışaRock 6. yılında hâlâ savaşa karşı, üstelik sadece müzikle değil, tiyatroyla, sinemayla, sanat atölyeleriyle, oyunlar ve söyleşilerle bu yıl da sesini yükseltiyor. Bu yılın festivalin son yılı olduğunu yazmıştık yukarıda. Ama BarışaRock tabii ki tam olarak sonlanmıyor, rutin olarak devam eden festivalin bir sonu bu. Yoksa BarışaRock karşı durulması, biraraya gelinmesi gereken her olayın karşısına dikilip yeniden organize edilerek müzikli bir kitlesel birliktelik yaratmak için hazır ve nazır şekilde beklemeye geçiyor. Tüm toplumsal sorunlarda kendi üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getireceklerini hatırlatıyorlar. Dünya güllük gülistanlık olsa da BarışaRock hiçbir zaman olmasa diye düşünüyor insan ama bunun imkansız olduğunu da biliyoruz. Bana çeşitli zamanlarda daha birçok BarışaRock festivali göreceğiz gibi geliyor... (BS)

Söyleşiler

9 AĞUSTOS – CUMARTESİ

12:00 - ANTİKAPİTALİST ÖĞRENCİLER

13:15 - MÜZİK VE MUHALEFET / BARIŞAROCK

Orkut Murat Yılmaz / Taner Öngür / Çağatay Kadı / Kerem Kabadayı / Merve Erol /Feryal Öney / Vedat Yıldırım / Erbatur Çavuşoğlu / Ragıp İncesağır / Seçkin Erdi

14:30 - DARBEYE HAYIR! / DARBEYE KARŞI 70 MİLYON ADIM

Oral Çalışlar / Lale Mansur / Şenol Karakaş / Hakan Tahmaz / Gülsüm Önal / Eren Keskin / Yıldıray Oğur

15:45 - BAŞKA BİR TARİH MÜMKÜN / BAŞKA KÜLTÜREVİ

Seyfi Öngider / İrem Karasüleymanoğlu / Kıvanç Özdemir

17:00 - SUYUMA DOKUNMA / SUYUMA DOKUNMA KAMPANYASI

Ayla Akat ( Batman DTP Milletvekili) / Diren Özkan (Hasankeyf'i Yaşatma Derneği) / Hasan Şen (Munzuruma Dokunma) / Dilaver Demirağ (Yeşiller) / Erkin Erdoğan (Küresel Eylem Grubu)

18:15 - SAVAŞA HAYIR! / BARIŞAROCK – BAK

Sami Evren / Harun Tekin/ Pelin Batu / Kerem Kabadayı / Hakan Tahmaz / Mete Çubukçu / Mehmet Güleryüz / Çağatay Kadı / Tahsin Yeşildere / Leyla İpekçi / Mehmet Ali Alabora / Sami Evren / Roni Margulies

19:30 - İSYANIN MÜZİĞİ / 78'LİLER GİRİŞİMİ

Erdir Zat / Orhan Kahyaoğlu / Ragıp İncesağır

10 AĞUSTOS – PAZAR

12:00 - LAMBDA - BARIŞAROCK YÜRÜYÜŞÜ

13:15 - ÖRGÜTLENME VE GENEL AHLAK / LAMBDA

Erdal Partog (Uluslar arası Af Örgütü- Lambda) / Meltem Oral (Küresel Eylem Grubu) / Yeşim Başaran (Lambda) / Yasemin Öz (Kaos GL) / Buse Kılıçkaya (Pembe Hayat Derneği)

14:30 - ÖĞRENCİ HAREKETİ VARDIR;

68’DE DE 2008’DE DE! / GENÇ-SEN

Gözde Mutlucan

15:45 - MİLLİYETÇİLİĞİN DARBE İLE DANSI / DUR-DE

Ferhat Kentel / Roni Margulies / Cengiz Algan

17:00 - KÜRT SORUNUNDA BARIŞÇI ÇÖZÜM / BARIŞ MECLİSİ

Berat Günçıkan / Nazan Üstün / İlkay Akkaya

18:15 - KÜRESEL ISINMAYI DURDURUN / BARIŞAROCK – KEG

Ömer Madra / Ümit Şahin / Nuran Yüce / Pelin Batu / Zeynep Casalini / Korol Diker

19:30 - BİRARADA YAŞAMI SAVUNALIM

Funda Ekin / Erdoğan Usta

FERHAT ULUDERE, Istanbul

Daha ayrıntılı bilgiye ulaşmak için: http://www.barisarock.org

Etiketler: yaşam
nefret