05/12/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

Rosin Çiçek davasında değişen mahkeme heyeti SPoD’un müdahilliğini kaldırırken dava 10 Şubat’a ertelendi.

Diyarbakır’da eşcinsel olduğu için öldürülen Rosin Çiçek davasının bugün görülen 8. celsesinde de adalet sağlanmadı. Değişen mahkeme heyeti, SPoD’un (Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği) davaya müdahilliğini kaldırırken dava 10 Şubat’a ertelendi. Sanık iki amca ve baba hakkındaki tutuklama kararı ise devam ediyor.
 
“Ara karardan gerekçesiz dönülemez”
Davanın 3. celsesinde homofobik nefret cinayetinden zarar gördükleri için müdahillik talebi kabul edilen SPoD, bundan sonraki celselerde davada yer alamayacak. Ailenin LGBTİ (lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks) örgütlerinin davayı takip etmesine olan itirazı önceki celselerde reddedilirken yeni mahkeme heyeti SPoD’un müdahilliğini iptal etti.
 
Kararın yeni bir duruma dayandırılmadan verildiğini belirten Kaos GL Derneği Avukatı Hayriye Kara, “Değişen hiçbir durum söz konusu değilken, bir önceki heyetin aldığı ara karardan gerekçesiz bir şekilde dönülemez,” dedi.
 
“Her mahkeme heyeti ‘suçtan zarar görme’ ve ‘davaya katılmayı’ kendine göre yorumluyor” ifadelerinde bulunan Kara, LGBTİ’lerin adaletten mahrum bırakıldığını söyledi.  
 
LGBTİ Aktivistlerine Kötü Muamele
Duruşma salonuna girerken sanık yakınları güvenlik kontrolünden geçmezken davanın takipçisi LGBTİ aktivistlerinin üstü arandı. Arama yapan kadın polisler mavi kimlik taşıyan bir trans kadınının üstünü aramak istemedi. 

Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam