08/04/2014 | Yazar: Ömer Akpınar

Ruanda’da 20 yıl önce yaklaşık 100 gün süren soykırımda hayatını kaybeden 1 milyondan fazla kişi dün başkent Kigali’de anıldı.

Ruanda Soykırımının 20. Yılı: Ülke Kurbanlar İçin Yasta Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Ruanda’da 20 yıl önce yaklaşık 100 gün süren soykırımda hayatını kaybeden 1 milyondan fazla kişi dün başkent Kigali’de anıldı.
 
Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un katıldığı Soykırım Anıtı’ndaki törende aşırı uç Hutular tarafından öldürülen ülkenin azınlığı Tutsiler için yas tutuldu.  
 
Ki-moon “Hiçbir ülke, görünüşte ne kadar hoşgörülü olursa olsun, sözde ötekileri hedef göstermeye bağışıklı değildir. Dünyanın hiçbir köşesi, ne kadar ileri olursa olsun, siyasî çıkar için kimliği kullanan fırsatçılardan arınmış değildir,” derken Kagame de Pazartesi yayınlanan bir röportajında Fransa ve Belçika’yı soykırıma destek veren eylemlerinden ötürü kınarken, her iki ülkeyi de ölümleri azaltmak için çok az çaba sarf etmekle suçladı. Suçlamaların ardından Fransa hükümeti Adalet Bakanı’nın anma törenine katılmayacağını açıkladı.
 
Soykırım sırasında 250.000 ile 500.000 arasında kadın tecavüze uğradı. Ruanda Parlamentosu’nda kadın temsili yüzde 64’te olsa da kadına yönelik şiddet hâlâ yaygın. Hükümet soykırımın ardından hayatta kalanlara sağlık ve eğitim yardımı yapsa da herhangi bir tazminat vermedi.  

Etiketler: insan hakları
İstihdam