01/11/2018 | Yazar: Koray Arkadaş

12. Cinsellik ve Cinsel Tedaviler Ulusal Kongresi, “Cinsiyet Geçiş Süreci” oturumunda Doç. Dr. Koray Başar ruh sağlığı alanında ikili cinsiyet rejimi ve toplumsal cinsiyet ilişkisini anlattı.

Ruh sağlığı çalışanları ikili cinsiyet rejimiyle nasıl ilişkilenmeli? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

12. Cinsellik ve Cinsel Tedaviler Ulusal Kongresi, “Cinsiyet Geçiş Süreci” oturumunda Doç. Dr. Koray Başar ruh sağlığı alanında ikili cinsiyet rejimi ve toplumsal cinsiyet ilişkisini anlattı.

Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği'nin (CETAD) bu yıl 12.’sini düzenlediği Cinsellik ve Cinsel Tedaviler Ulusal Kongresi bugün başladı.

Kongre’nin ilk gününde “Cinsiyet Geçiş Süreci” oturumu gerçekleşti. İki aşamalı olarak düzenlenen oturumun ilkinde Doç. Dr. Koray Başar ruh sağlığı alanında ikili cinsiyet rejimi ve toplumsal cinsiyet ilişkisini anlattı.

Sunumuna ikili cinsiyet düzenine değinerek başlayan Başar, cinsel kimliğin bileşenlerini, doğumda tayin edilen cinsiyeti ve cinsel yönelim-cinsiyet kimliği gibi terimleri açıkladı.

Kişilerin farkındalığı artıyor

Başar, “Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de cinsiyet kimliği ve ifadesi ile ilgili yaşanan sorunlar nedeniyle kişilerin ve ailelerinin ruh sağlığı çalışanlarına başvurularında artış görülüyor. Bu artış insanlığın cinsiyetle ilgili gösterdiği olağan çeşitlilikte bir değişiklikten kaynaklanmıyor. Artışın, daha çok kişilerin farkındalığında artış, oldukları gibi bir hayat sürebilmekle ilgili iradelerinde güçlenmeden kaynaklandığını düşünüyoruz” dedi.

“Cinsiyet kimliği, cinsiyet ifadesine yönelik eğitim ve oturumlara ilgi arttı”

Kişilerin kimliklerine saygı gösteren tıbbi merkez ve çalışanların artmasının da başvuru sayısını arttırdığına dikkat çeken Başar, “Son yıllarda ülkemizde de daha çok meslektaşımızın cinsiyet kimliği ve cinsiyet ifadesine yönelik eğitim ve oturumlara ilgi arttı. Bu konuda eğitim ve oturumlara ilgi eskisine öncesinden çok daha fazla” dedi.


Etiketler: insan hakları, sağlık
nefret