14/06/2006 | Yazar: Kaos GL

Angilikan Kilisesi’nde 3 yıldır süren eşcinsel Başpiskopos ve pederler tartışması yine alevlendi.

Angilikan Kilisesi’nde 3 yıldır süren eşcinsel Başpiskopos ve pederler tartışması yine alevlendi. Ohio Eyaleti’nde, Angilikan dünyasının bugün toplanacak ruhanî liderleri şimdiden eşcinsellikte anlaşmazlığa düştü.

KAOS GL

Hıristiyan dünyasında 100 milyon kadar müridi bulunan Angilikan Kilisesi’nin üst düzey liderleri Ohio’nun Columbus Kenti’nde bugün toplanıyor. Dünya Angilikan Konferansı’nın eşcinsel hakları üzerinde şiddetli tartışmalara sahne olması bekleniyor.

‘Eşcinsel papaz olsun mu, olmasın mı?’ tartışmasını sonuca bağlayamamış 3 yıl önceki toplantıdan bu yana, Başpiskopos’u eşcinsel seçilen Angilikan Kilisesi’nde ‘fokurdayan suların’ henüz durulmadığı belirtiliyor.

ABD ve Kanada Angilikan Kilisesi’ne eşcinsellere izin verdikleri için kızgın olan Latin Amerika, Afrika ve bazı Avrupalı Angilikan dinî liderleri, 21 Haziran’a kadar, Columbus’da dil döküp eşcinselleri kiliseden kovmaya çalışacaklar.

Buna karşılık, eşcinsel evliliğe yeşil ışık yakan Amerikalı ve Kanadalı Angilikan din adamları ise tepkilere hazırlıklı olarak konferansa katıldıklarını açıkladılar.

Angilikan Kilisesi’ne 3 yıl önce Başpiskopos seçilen Papaz Gene Robinson, eşcinselliğini açıkça dile getirmek, üstelik bir erkekle evlilik hayatı yaşamaktan dolayı, tutucu Angilikanların hedefi oldu. Özellikle Latin Amerikalı Angilikanlar, üst düzeyde bir eşcinsel Başpikopos görmek istemediklerini açıkladı.

Gözlemcilere göre, Angilikan dünyasını ikiye bölen bu tartışmadan ABD’li papazlar galip çıkarsa, Konferans eşcinsel ayrımından mağdur olanlar ve özellikle Başpiskopos Robinson’dan özür dileyen bir kapanış metniyle son bulacak.

Angilikan Kilisesi’nin bu konferans sonunda, ayrıca zenci kölelikten dolayı Amerikan tarihi adına özür dilemesi bekleniyor. ABD Angilikan Kiliseleri 18. ve 19. Yüzyıllarda Afrika’dan getirtilmiş 60 milyon kadar insanın köleleşmesinden sorumlu tutuluyor ve bir dönemin köleciliğine dinsel zemin hazırladığından dolayı uzun zamandır eleştiriliyordu.


Kaynak: Mahmut Şenol, Açık Gazete, 14 Haziran 2006


Etiketler: yaşam, din/inanç
İstihdam