12/06/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

Rus Parlamentosu Duma, eşcinsel ‘propagandası’nı yasaklayan federal yasayı dün oybirliğiyle kabul etti.

Rus Parlamentosu Duma, eşcinsel “propagandası”nı yasaklayan federal yasayı dün oybirliğiyle kabul etti. Muhafazakâr değerlerin yüceltilmesinin eşcinsellere yönelik şiddette büyük bir artışa sebep olduğu konuşuluyor.
 
436 evet, 1 çekimser ve 0 hayır oyuyla kabul edilen yasa 18 yaşının altındakilere “geleneksel olmayan cinsel ilişki propagandası” yapmayı yasaklıyor.
 
Rusya Eşcinsel Vatandaşlarını Sindirmeye Çalışıyor
Yasa, heteroseksüel ve eşcinsel ilişkileri eşit kabul etmenin yanı sıra onur yürüyüşleri düzenlemekten eşcinsel haklarına dair bilgileri dolaşıma sokmaya kadar pek çok eylemi yasadışı kabul ediyor. Yasayı çiğneyen kişi ve medya organlarına büyük cezalar öngörülürken, yabancılar için ayrı cezalar bulunuyor.
 
Rusya’nın “eşcinsel propagandası” yasası “geleneksel olmayan ilişkileri” medya ve internet aracılığıyla yayanlara 100,000 ruble (5,800 TL) para cezası öngörüyor. Örgütleri ise 1,000,000 ruble (58,000 TL) para cezası ve 90 güne kadar kapatma cezası bekliyor.
 
Tasarıya göre yasayı çiğneyen yabancılar ise 15 güne kadar gözaltında tutulup sınır dışı edilecek ve 100,000 ruble (5,800 TL) para cezasına çarptırılacaklar.  
 
Tasarının son olarak Rus Senatosu tarafından onaylanması ve ay sonuna doğru Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından imzalanarak yasa haline gelmesi bekleniyor.  
 
Pussy Riot da Duma’nın Hedef Tahtasında
Eşcinsellere yönelik hak ihlâlleriyle dolu düzenlemenin hemen ardından “dinî duyguları incitenlere” üç yıla kadar hapis cezası öngören yeni bir yasa da onaylandı. Pussy Riot grubuna yönelik davanın arifesinde geçen yasa, Rusya’nın marjinal ilan edilen insan hakları örgütleri tarafından büyük eleştiri topladı.
 
St. Petersburg’daki LGBT Network grubunun başkanı Igor Kochetkov, tasarıya ilişkin “Bizden düşman yaratmaya çalışıyorlar. Sadece LGBT toplumundan değil, şu anki politikaları kabul etmeyen her gruptan,” yorumunda bulundu.
 

Karar sonrası parlamento önünde tasarıya karşı olan ve destek veren yaklaşık 300 aktivist arasında çatışma yaşandı. Polis, 20 kişiyi tutukladığını açıkladı. 


Etiketler: yaşam, dünyadan
nefret