13/11/2019 | Yazar: Kaos GL

Herkes için Ruh Sağlığı Derneği’nin (RUSAG) yürüttüğü “Eleştirel Erkeklik Grup Çalışması” raporlaştırıldı.

RUSAG’ın “Eleştirel Erkeklik Grup Çalışması Raporu” yayında Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Herkes İçin Ruh Sağlığı Derneği’nin (RUSAG) Şubat – Haziran 2019 döneminde yaptığı, 10 katılımcı ve 1 yürütücüden oluşan 7 oturumluk eleştirel erkeklik grup çalışması raporu yayınlandı. Rapor, çalışmanın katılımcılarına dair demografik verilerin yanında oturum içeriklerinde bulunan başlıkları ve katılımcıların cevaplarındaki ortak temaları içeriyor.

Bu çalışma neden yürütüldü?

RUSAG’ın raporuna göre toplumsal cinsiyet çalışmalarının önemli bir yönü olan “erkeklik” üzerine birçok akademik çalışma yürütüldüğünü fakat paylaşım gruplarının yeterli düzeyde görülmüyor. Rapor, bu açıdan toplumsal erkekliğin kendini erkek olarak beyan eden bireyler üzerindeki etkilerini sorgulamak ve deneyimleri paylaşmak adına bir grup çalışması yapılması gerekli görüldüğünün altını çiziyor.

Yapılan grup çalışmasının temel amacının toplumsal erkekliğin birçok yönünü sorgulamak, bireylere kendilerinin bu süreçte yalnız olmadığını hissettirmek, sorgulama ve paylaşımlar sonucunda bir dönüşüme sebep olmak olduğu belirtiliyor.

Çalışmanın spesifik hedefleri ise şöyle:

Bireylerin erkeklik rollerine uymama veya uymak zorunda kalma durumunda hissettikleri anksiyeteyi azaltmak,

Bireylerin yaşantısında erkekliğin onlar üzerindeki “normalleştirilmiş” etkileri hakkında farkındalık kazandırmak,

Kalıp yargıların dışında olunan süreçlerde destekleyici bir ortam yaratmak,

Toplumsal cinsiyet alanında aktivizme yönelik bir hareketi desteklemek.

Oturumlar nasıl gerçekleşti?

Rapor, “erkeklik” kavramını sorgulama ile başlayan grup çalışmasında daha sonra toplumsal erkekliğin görünümleri ve ritüelleri tartışılarak, duygu odaklı paylaşımlar yapıldığını ve bireyin kendilik halini destekleyici dönütlerle sonlandığını söylüyor.

“Kendin” olmak ve “erkek” olmak

Raporda çalışmadan çıkarılan ana temanın, toplumun erkekten de “kendisi” olmasından önce bir erkek olması gerektiği, erkeklik ile ilgili baskı unsuru bu tanımlamaların da bireyin otantik bir kişilik oluşturmasının önüne geçtiği olduğu ifade ediliyor.

RUSAG’ın Eleştirel Erkeklik Grup Çalışması Raporu’nu buradan inceleyebilirsiniz.


Etiketler: medya
İstihdam